Líders indígenes alerten a València de la destrucció de la selva brasilera

’Sang Indígena: ni una gota més’ ha advertit a l’Ajuntament i les Corts d’aquesta “amenaça per a tot el planeta”

Guardar

fotonoticia_20191119133523_1920
fotonoticia_20191119133523_1920

Una delegació de la comitiva de líders indígenes que participa en la gira europea per a denunciar les greus violacions de drets que pateixen els pobles indígenes i el medi ambient al Brasil han parat aquest dimecres a València, on han sigut rebuts per l'Ajuntament i les Corts, per a advertir que la destrucció de la selva amazònica que està "impulsant" el Govern de Bolsonaro és "una amenaça a tot el planeta".

La comitiva 'Sang Indígena: ni una gota més' ha recorregut 12 països europeus durant 35 dies, organitzada per APIB (Articulació de Pobles Indígenes del Brasil) en col·laboració amb diferents organitzacions de la societat civil, per a exigir a Europa que pressione al Govern brasiler i a les empreses de l'agronegoci perquè complisquen els acords internacionals sobre canvi climàtic i drets humans.

La gira va passar ahir per Barcelona i aquesta vesprada culminarà en el Congrés dels Diputats. Prèviament, han passat per València on han tingut també una reunió amb el col·lectiu Per l'Horta i visita a la Pedania de la Punta (València).

Els líders Sônia Guajajara, Elizeu Guarani Kaiowá i Kretã Kaingang han oferit una roda de premsa en la qual han advertit del "moment molt delicat" que travessa el Brasil per les polítiques del govern "autoritari i feixista" del Govern de Bolsonaro contra els pobles indígenes i el medi ambient i han exigit un canvi de model econòmic que no supose la destrucció dels seus territoris.

Sobre aquest tema, Guajajara ha constatat que encara que les comunitats indígenes representen només el 5% de la població suposen la protecció del 82% de la biodiversitat. No obstant això, amb l'arribada de Bolsonaro s'han comptabilitzat només de gener a setembre d'enguany 160 invasions en 153 terres indígenes, en l'últim any han augmentat un 30% les cremes en l'Amazones i estan augmentat els assassinats dels líders indígenes, l'últim d'ells el de Paulo Paulino Guajajara, un jove que formava part d'un grup de guardians del bosc.

VIGILÀNCIA DE L'ACORD DE MERCOSUR

En aqueix sentit, ha advertit que les conseqüències d'aquesta violència "no afecta solo als pobles indígenes sinó a tot el planeta" ja que la selva de l'Amazones és el pulmó mundial. Per això, ha mostrat la seua preocupació per l'acord de Mercosur ja que està provocant el lliurament de territoris per part del govern brasiler per a l'explotació agrària, de monocultius com a sucre o soja, i miners.

Per això, exigeixen als governs europeus lleis que imposen fortes sancions a les empreses que no respecten la transparència i l'aplicació dels drets humans als pobles indígenes en tota la seua cadena productiva. A més, demana "sensibilitat" a la societat perquè s'asseguren d'on provenen els productes que consumen i en quines condicions s'han obtingut. "Tots tenim una responsabilitat per a garantir la sostenibilitat i frenar el canvi climàtic", ha constatat.

Així mateix, ha assenyalat que els països europeus han de crear aliances per a pressionar a Bolsonaro, i també al Govern de Trump, que mantenen una unió "molt perillosa", a complir amb els Acords de París.

Per part seua, Kretã Kaingang ha destacat que tornen d'Europa "satisfets" per la labor de conscienciació contra el canvi climàtic i ha recalcat que cada país ha d'entendre que ha de tendir a una sobirania alimentària per a evitar les explotacions d'Amèrica Llatina i Àfrica.

Destacats