Quasi una trentena d'alcaldes demana a Hisenda diàleg per a negociar el repartiment dels fons d'igualtat

Guardar

ribo-rueda
ribo-rueda

Un total de 29 alcaldes de tota Espanya ha sol·licitat al Govern central que òbriga un diàleg amb el Ministeri d'Hisenda per a negociar el repartiment de fons de la Covid-19 en igualtat i solidaritat, després de conéixer "la nova i insuficient" proposta de Reial decret.

Entre els primers edils, "de fins a 14 sigles polítiques diferents", que han fet aquesta petició es troba el de València, Joan Ribó (Compromís). D'aquesta manera, la capital valenciana s'uneix a altres 28 ciutats espanyoles "per a reivindicar un nou decret del Ministeri d'Hisenda que permeta als ajuntaments continuar prestant els seus serveis públics i ajudant als qui més el necessiten durant l'actual crisi", han informat fonts del consistori valencià.

Aquest ajuntament ha detallat que el document que signen aquests 29 responsables municipals "s'impulsa després del debat parlamentari del 10 de setembre en el qual no va ser convalidat el reial decret per a establir ajudes a les entitats locals contra els efectes de la Covid-19".

Joan Ribó ha considerat que "hi ha un fons comú en el qual tots els partits polítics hem d'estar d'acord" i ha assenyalat, sobre aquest tema, que "els ajuntaments necessitem els recursos necessaris per a continuar prestant els serveis públics a la ciutadania i ocupar-nos, especialment, d'aquelles persones als qui més ha afectat la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia del coronavirus".

L'alcalde de València ha citat les reivindicacions "bàsiques" d'aquesta ciutat i ha precisat que "ha d'existir el fons de 5.000 milions d'euros per als municipis al qual en el seu moment es va comprometre el Govern central". Ha apuntat que aquest "ha de ser repartit d'una manera justa, atés el criteri poblacional".

Després d'això, ha defensat que en aquest exercici es faça efectiva "l'ajuda al transport urbà a les ciutats" perquè "totes les empreses municipals de transport d'Espanya han patit una reducció dràstica del passatge, amb el consegüent minvament en el seu finançament" i ha exposat que "ha de derogar-se, d'una vegada per sempre, la Llei Montoro, que tant ofega als municipis".

"Si l'Ajuntament de València ha fet bé els deures en matèria econòmica durant els últims anys i ha sigut capaç de reduir a un terç el seu deute i acumular romanents, ha de poder utilitzar eixos estalvis on més es necessita, en aquests moments, a fer front a la Covid-19", ha plantejat Joan Ribó.

A més, en el document subscrit els alcaldes sol·liciten "l'obertura immediata del procés de diàleg que portem setmanes reclamant les entitats locals" i que aquestes "puguen participar com a beneficiàries dels fons europeus" en almenys "un 14,16 per cent, que és el percentatge de la despesa local respecte de la despesa pública total a Espanya".

Per part seua, l'alcalde de Palència, Mario Simón, ha manifestat, com recull el document impulsat, que "resulta imprescindible aconseguir un acord satisfactori perquè totes les entitats locals d'Espanya reben urgentment ajudes adequades per a afrontar les greus repercussions financeres de la pandèmia per la Covid-19".

Els responsables municipals manifesten que, des d'una voluntat "sincera de diàleg", és necessari aconseguir un bon acord amb solucions i mesures per a respondre a les necessitats reals dels veïns de tots els municipis.

Així, assenyalen que eixa nova negociació ha de basar-se en els acords aconseguits per unanimitat en el si de la FEMP els passats 2 d'abril i 22 de maig per a reclamar al Govern que "arbitre un sistema d'ajudes a tots els ajuntaments que permeten fer front a les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària del coronavirus", amb especial atenció al fons incondicionat de 5.000 milions i al de 1.000 milions destinat específicament al transport públic.

"IMPRESCINDIBLES"

"Aquestes ajudes són imprescindibles perquè els municipis continuen prestant els seus serveis públics i ajudant als qui més ho necessiten durant l'actual crisi econòmica", subratllen els alcaldes.

El document recorda que el Govern central ha d'incloure en la seua nova proposta de reial decret, a més de l'aplicació de superàvits, l'ampliació del termini de les inversions financerament sostenibles i l'eliminació de la regla de despesa, el concepte de dèficit i d'estabilitat almenys per a 2020 i 2021, les mesures d'ajuda directa que compten amb un ampli suport polític --un fons estatal incondicionat de 5.000 milions per a tots els ajuntaments i un altre fons específic de 1.000 milions per al finançament del transport municipal--.

LLIURE DISPOSICIÓ DE ROMANENTS

Els alcaldes reclamen que els ajuntaments "puguen disposar lliurement dels romanents acumulats durant els últims anys", per a destinar-los als projectes i polítiques que cada municipi determine en funció de les seues pròpies necessitats.

Els signants --d'Algesires, Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Cadis, Còrdova, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, València i Saragossa-- subratllen la necessitat "imperiosa i urgent" de rebre ajudes estatals i europees per a poder continuar prestant els serveis i mesures anti-Covid i poder col·laborar des de l'àmbit local en "la imprescindible reactivació de l'economia".

Destacats