L’alcalde Ribó reclama “un fons econòmic amb criteri totalment poblacional i eliminar la llei Montoro”

L’alcalde de València s’ha referit este matí a la votació en el Congrés que debatia el Decret sobre els romanents de tresoreria municipals

Guardar

Ribó
Ribó

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha demanat este matí un nou decret emanat del Ministeri d’Hisenda "dialogat amb els ajuntaments i que contemple un fons econòmic que atenga al 100% el criteri poblacional, que és el més just", al que ha afegit "una aportació concreta al transport urbà que es faça efectiva en 2020, un servici essencial dels ajuntaments que s’ha vist terriblement afectat per la pandèmia" i finalment "la derogació de la Llei Montoro, que ofega els ajuntaments de tot Espanya".

Així s’ha referit l’alcalde de València a qüestions dels periodistes en roda de premsa, que han preguntat sobre el tràmit de votació del Reial Decret d’Hisenda relatiu als romanents de tresoreria municipals. Joan Ribó ha explicat que "els ajuntaments som l’administració més pròxima a la ciutadania, els que oferim els servicis de manera més directa, i mereixem poder afrontar la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia per la COVID19 amb suficients recursos per atendre a la població. I este Decret, tal i com es plantejava no ho contemplava així". A més, ha dit Joan Ribó, "els ajuntaments som Estat, i per això, li demane al Ministeri d’Hisenda que el diàleg entre les institucions de l’Estat siga fluid, perquè les imposicions no arriben a cap lloc, i en estos moments, la unitat d’acció és molt important. No és entenible que alcaldes i alcaldesses de tots els colors polítics s’hagen mostrat contraris al plantejament inicial del govern d’Espanya. Això no pot tornar a ocórrer, perquè n’eixim perdent tots".

En este sentit, l’alcalde ha demanat al ministeri d’Hisenda "que es pose ja en marxa amb un nou decret que siga just per a les ciutats. En el meu cas, evidentment, defendré que siga beneficiós per a València". Per això Joan Ribó ha apostat per un nou decret "amb un fons econòmic que tinga com a únic criteri de repartiment el factor poblacional: perquè és evident i lògic que les ciutats amb més població tenim més necessitats. No volem ser més que ningú, però tampoc que ens deixen a la cua". En segon lloc, ha demanat "que incorpore un compromís clar per a fer efectiu en este 2020 una aportació econòmica específica al transport urbà. És un servici essencial que hem de prestar, volem prestar-lo en condicions i el dèficit en les empreses municipals de transport provocat per la pandèmia ens ho posa molt difícil". I finalment, ha demanat "la derogació de la coneguda com Llei Montoro, que ha afectat greument la prestació de servicis per part dels ajuntaments. Este és el moment de fer-ho possible".

Destacats