25n
25N
25N

El forat de la Ciutat de les Arts i les Ciències segueix creixent

L’empresa CACSA manté pèrdues anuals de 30 milions d’euros, però la Generalitat està obligada a sostenir-la

El forat de la Ciutat de les Arts i les Ciències segueix creixent
18/01/2018 -

La Ciutat de les Arts i les Ciències s’ha convertit en, a més d’un gran atractiu turístic per a València, en un gran problema econòmic per a la Generalitat Valenciana, que ha de fer front a les seues milionàries pèrdues any rere any. En 2017, va perdre prop de 30 milions d’euros, i enguany la Generalitat preveu que siguen 26 milions els que perdrà la societat.

A causa de l’acumulació de resultats negatius al llarg de molts anys, la Generalitat es va veure obligada legalment el passat 22 de desembre a reduir el capital de l’empresa Ciutat de les Arts i les Ciències S. A. (CACSA) en 294,7 milions d’euros i així aconseguir l’equilibri patrimonial que necessitaven els seus comptes, donada la seua delicada situació financera. Però no cal caure en la confusió. Açò no suposa cap pèrdua per a les arques públiques sinó que, tal com confirmen fonts de la Generalitat, “és una operació comptable pura i dura”. És, al cap i a la fi, assumir en la comptabilitat pèrdues d’exercicis anteriors a les quals ja s’havia fet front. Açò sí, aquest exercici comptable significa donar per perduts aqueixos quasi 300 milions d’euros.

No obstant això, sanejat el passat; el present i el futur no són molt encoratjadors. I és que actualment, el complex arquitectònic cultural no guanya prou per a mantenir-se sol. CACSA va tancar 2017 amb més de 21 milions de pèrdues, que ascendeixen a 30 milions si es tenen en compte els deutes financers. I la Generalitat està obligada a mantenir-la en peus per a assegurar el seu funcionament, d’acord amb el conveni que en 1999 va subscriure.

Ara bé, com manté el complex? Segons el conveni, la Generalitat es va comprometre a “finançar mitjançant subvencions corrents aquelles despeses d’explotació” que l’empresa “no poguera cobrir amb els ingressos provinents de la seua activitat”. I açò és més que evident. Així doncs, l’Administració pública valenciana està carregant el venciment de part dels deutes al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el préstec que l’Estat fa a les Comunitats Autònomes com a línia de finançament.

I tot açò suposa que l’empresa està acumulant cada vegada un major endeutament amb la Generalitat Valenciana. Tant és així que enguany, aquest deute superarà la que té amb les entitats financeres. Concretament aconseguirà quasi els 566 milions d’euros. El forat de la Ciutat de les Arts i les Ciències no deixa de créixer.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − 10 =