25n
Orgull
Orgull

Aguirre i Cifuentes, imputades pel presumpte finançament irregular del PP de Madrid

El jutge situa a la primera com el ‘cervell’ de la trama i la supervisora de la cerca de fons, en la qual va implicar els seus consellers

Aguirre i Cifuentes, imputades pel presumpte finançament irregular del PP de Madrid
02/09/2019 -

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castelló ha imputat a les expresidentes de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes pel presumpte finançament irregular del PP regional, investigació que s’emmarca en el ‘cas Púnica’, segons la provisió a la qual ha tingut accés Europa Press.

Enmig d’un intens calendari de citacions que abasten des del 9 de setembre fins al 18 d’octubre, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 ha citat a Cifuentes el dia 1 d’octubre i a Aguirre el 18 d’aqueix mateix mes, rellançant així la investigació del ‘cas Púnica’ i, concretament, de la peça que indaga en si el PP que va presidir Aguirre es va finançar il·legalment les campanyes electorals de 2007, 2008 i 2011.

La investigació es va iniciar en 2014 després de la troballa d’una agenda de l’exsecretari general del PP de Madrid Francisco Granados, considerat el ‘capitost’ de la trama Púnica, en la qual poden llegir-se unes sigles al costat de determinades quantitats de diners. S’investiga si aquestes lletres pertanyen a presumptes donants del PP regional que haurien sufragat les campanyes electorals a canvi d’adjudicacions públiques, alguna cosa que aquest investigat sempre ha negat.

ENFORTIR I VIGORITZAR LA SEUA FIGURA POLÍTICA

Ara, el jutge decideix imputar a Aguirre perquè la investigació llança “indicis racionals” que seria “qui va idear la cerca de recursos, que finançaren les campanyes que ella mateixa seleccionava, i la supervisora última de les sinergies entre els seus consellers de confiança, que va impulsar amb aquesta finalitat”. “Les campanyes anaven dirigides fonamentalment a enfortir i vigoritzar la seua figura política i consolidar-la com a presidenta de la Comunitat”, apunta.

Segons exposa el jutge en l’acte d’imputació, En arribar Aguirre al Govern de la Comunitat de Madrid en 2003, els dirigents ‘populars’ “van fixar una estratègia per a obtindre fonts de finançament per al partit, emparant-se en diverses partides del pressupost, en principi amb finalitats de propaganda institucional o uns altres que van servir de coartada per a desviar diners públics des de les licitacions de les conselleries de la Comunitat i adjudicar, de connivència amb determinats proveïdors de confiança, la licitació de determinats contractes de subministraments”.

Aqueixos proveïdors “havien col·laborat amb la Comunitat de Madrid, sota l’expectativa de veure consolidada o millorada la seua condició es confabulen amb els primers per a desviar fons per a finançar les campanyes electorals”, argumenta el magistrat.

Així, “el pla va implicar en el desviament dels diners públics als consellers que es van avindre a això. Va ser en una reunió a principis de l’any 2004 en la seu de la Presidència del Govern de Madrid, quan es va presentar als consellers” a l’empresari Horacio Mercado i “el nou logo de la Comunitat dissenyat per aquest”, el qual proclamava ‘Madrid la suma de tots’.

A aqueixa reunió, que va estar presidida per Agurre, van assistir també els seus assessors de gabinet, així com Ignacio González, Francisco Granados i Alberto López Viejo, l’exconseller Manuel Lamela i l’exdirectora general de Mitjans Isabel Gallego.

En aqueix concert format després de la formació de govern van tindre una “intervenció rellevant” l’ exgerent del partit Beltrán Gutiérrez, González i Granados, en els qui l’expresidenta madrilenya “es va donar suport perquè executaren les seues decisions”.

CIFUENTES, IMPUTADA PER LA CAFETERIA DE L’ASSEMBLEA

En el cas de Cifuentes, la imputació obeeix al contracte de Servei de Cafeteria de l’Assemblea de Madrid en els anys 2009 i 2011 al Grup Cantoblanco. L’expresidenta va participar en el comité d’experts que, segons explica l’acte del jutge, “va valorar de forma arbitrària les ofertes presentades pels licitadors, posicionant-se en aquesta valoració a favor” de l’empresa d’Arturo Fernández.

“No els va importar que la seua participació en el comité d’experts conculcara la legalitat vigent, ja que Cristina Cifuentes també presidia la mesa de contractació” que va donar llum verda a aquell informe amb el seu propi vot a favor, segons assenyala l’acte, en el qual s’incideix que es va seguir el mateix patró quan es va tornar a adjudicar el servei a l’empresa d’Arturo Fernández en 2011.

Recorda que a més, Cifuentes era Patrona de Fundescam l’any 2007, quan es van efectuar les donacions per l’investigat Arturo Fernández, i va formar part del comité regional de campanya del PP de Madrid en aquelles autonòmiques.

GONZÁLEZ I ALTRES QUATRE EXCONSELLERS

D’altra banda, el jutge també ha citat el 17 d’octubre a l’expresident Ignacio González, qui ja estava sent investigat per l’Audiència Nacional pel presumpte finançament il·legal del partit, en el marc del ‘cas Lezo’, i després de la unió de les peces de totes dues causes sobre la comptabilitat B.

El magistrat atén així la petició que li havia formulat fa just un mes la Fiscalia Anticorrupció, que sol·licitava la imputació dels tres expresidents en aquesta peça de ‘Púnica’, així com d’una altra trentena de persones entre les quals es troben els exconsellers madrilenys Borja Sarasola (1 d’octubre), Manuel Lamela, Juan José Güemes (els dos el 14 d’octubre) i Gádor Ongil (17 d’octubre).

Per part seua, l’expresident d’Indra Javier Montsó i la pròpia empresa en qualitat de persona jurídica també han sigut citats com investigats, com demanava Anticorrupció, concretament el 4 d’octubre, segons el llistat de la provisió, en el qual figura l’exvicepresident executiu Santiago Roura, qui acudirà el 30 de setembre, i l’exdirectiu Vicente Gil Ortega, qui està citat el 18 de setembre.

A part dels investigats ja esmentats, el 12 de setembre declaren Yann Barlerin, exdirector financer de GDF Suez Energie Services, i el tercer tinent d’alcalde pel PP de Torrejón de Velasco en 2015 Raúl Huerta Quiroga.

El 16 de setembre estan citats l’exviceconseller de Presidència i Interior de la Comunitat de Madrid Alejandro Halfter; Germán Rasilla, ex alt càrrec de la Viceconselleria d’Infraestructures Sanitària; la funcionària Rosario Jimenez; Almudena Pérez Hernando, exdirectora del Servei Madrileny de Salut; i Carlos Rivero, conseller delegat de Gedesma, l’empresa de gestió i desenvolupament de medi ambient de la Comunitat de Madrid.

L’endemà, 17 de setembre, acudiran a l’Audiència Nacional, també com investigats, Alfonso Granados, germà de l’exconseller i principal imputat en aquesta causa; Esperanza Carvajal, de Gedesma; Aurelio García de Sola, expresident de Madrid Network; Álvaro de Arrezana; els empresaris Juan Miguel Madoz i José Luis Rojas; Francisco Lobo, exsecretari general tècnic de la Conselleria de Sanitat; la publicista Celia Caño; i Carlos Holemans, de l’agència de publicitat El Laboratori.

El dia 18, estan citats l’exdirector de l’Agència Informàtica i de Comunicació de la Comunitat (ICM) Silvano Corujo; Vicente Gil Ortega; Victoria Cristóbal Araujo; Antonio González Jiménez; José María Díaz Retama; Manuel Herrera Álvarez, i Eugenio José Rey Conde; mentre que el 19 acudiran a declarar Gustavo Muñiz Fernández; els empresaris José Luis Ulibarri i Carlos Contreras; Miguel Jiménez Laso; Belén Ortuzar Abando; Santiago Fabregat Carrascosa; i Ana Laguia.

El dia 25 estan citats l’investigador José Miguel Alonso Gómez, l’exdircom de la Conselleria de Transports, Infraestructures i Habitatge de la Comunitat de Madrid Pablo Sola Carmona i l’exdirector comercial de EsRadio Javier Rodríguez Monasterio.

La llista inclou la declaració d’un perjudicat, Gerardo Jimeno, de la consultora Osmosi XXI, l’11 de setembre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + quinze =