25n
25N
25N

L’agricultura valenciana es reivindica com un sector essencial en la crisi de la covid-19

La demanda d’exportació i dels supermercats ha augmentat, però el tancament del sector de la restauració suposa un problema per a productes com les hortalisses i la carn de boví

L’agricultura valenciana es reivindica com un sector essencial en la crisi de la covid-19

Durant els últims mesos, previs a la crisi sanitària de la covid-19, l’agricultura es trobava en una etapa de protestes i manifestacions. Les ‘tractorades’ i concentracions de treballadors agrícoles obrien les portades dels mitjans de comunicació en una lluita per reivindicar el producte local i nacional, que cada vegada tenia més complicat competir amb els productes importats. Ara, amb la crisi sanitària que està colpejant i paralitzant l’economia europea i mundial, les activitats del sector primari com l’agricultura i la ramaderia s’estan reivindicant com un dels sectors essencials per a l’abastiment d’aliments a la població.

El secretari general de la Unió de llauradors i ramaders, Carles Peris, analitza les conseqüències que està tenint la crisi i l’estat d’alarma decretat en el sector de l’agricultura. D’una banda, la línia de productes alimentaris que està destinada a l’exportació o a l’abastiment dels supermercats està funcionant amb normalitat, amb un increment de la demanda en alguns productes com els cítrics o la carn de pollastre. No obstant les restriccions implantades, com la distància de seguretat o les mesures de precaució, Peris comenta que estan sent “capaços de cobrir tota la demanda amb normalitat”.

D’altra banda, però, la venda de proximitat s’ha vist reduïda substancialment a causa del tancament del sector de la restauració principalment, que suposava el 80% d’aquesta venda. “Estem tenint un problema greu per la paralització de la demanda, especialment en les hortalisses i la carn de boví i de caprí”, explica Peris, i demanen a l’administració que prenga mesures com, per exemple, que “hi haja una compra pública i es puga emmagatzemar per a més endavant”.

Una de les solucions que demanen des de la Unió per pal·liar la poca demanda de productes de proximitat és la reobertura dels mercats locals, ja que podrien treballar de manera similar als supermercats quant a les distàncies de seguretat i les mesures d’higiene.

Aquestes setmanes de confinament, el sector agrícola està sent essencial per a l’abastiment de supermercats i, des de la Unió, es reivindica que “s’ha de defensar la diversitat agrícola i ramadera del territori valencià”. A més, plantegen la necessitat de tornar a un model divers i autosuficient que “s’ha perdut en els últims anys”, en què l’agricultura local prevalga sobre les importacions estrangeres.

Respecte a les mesures necessàries per a desenvolupar la seua feina, els agricultors estan disposant de material suficient per a poder treballar sense risc de contagiar-se, tot i que són els mateixos llauradors els qui estan costejant-se l’aprovisionament de mascaretes i guants. A més, “en els magatzems s’estan respectant les distàncies de seguretat”, comenta Peris.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + sis =