25n
25N
25N

La Conselleria d'Agricultura demana al Govern que no rebaixe els requisits sanitaris en la reproducció de cítrics

La Conselleria d'Agricultura demana al Govern que no rebaixe els requisits sanitaris en la reproducció de cítrics
17/04/2020 -

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha traslladat al Ministeri d’Agricultura una bateria d’al·legacions davant la modificació de la normativa actual, que, segons ha indicat la titular del departament, Mireia Mollà, “desemboca en una rebaixa a les exigències i requisits sanitaris en la reproducció de plançons, especialment en cítrics”.

“Reducció de les inspeccions, minvament de les condicions sanitàries per als materials de multiplicació i laxitud en els controls són alguns dels resultats del projecte de Reial decret que transposa la Directiva 2020/177 de la Comissió d’11 de febrer”, ha assenyalat.

“Estem extremadament preocupats per aquesta relaxació en la normativa de sanitat del material de reproducció vegetal. No hauria d’acceptar-se una normativa que obre la porta a l’entrada de noves malalties que podrien arrasar amb cultius essencials per a la nostra alimentació i economia”, ha afirmat Mireia Mollà, que ha qüestionat les raons per les quals la nova directiva “relaxa les exigències” en el control de determinades malalties en les categories de plantes de Base i Certificada.

Segons exposa, també el personal investigador de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries “assegura que no es donen els motius per a introduir canvis que podrien comportar la introducció i difusió, per mitjà de material vegetal, de plagues virulentes en territori europeu”.

Així mateix, aquest personal posa l’accent en la importància que el nou marc normatiu concedeix en totes les categories a la malaltia Spiroplasma citri, malgrat que existeixen unes altres molt més importants.

Mollà reclama al ministre d’Agricultura, Luis Planas, “no només la inclusió de les al·legacions per a limitar l’entrada de plagues i malalties incurables en els cítrics valencians com el HLB o noves subespècies de Xylella”, sinó que “també seria necessari que des del Ministeri es donara trasllat a la Comissió del nostre rebuig al canvi normatiu assenyalat i que es poguera revertir aquesta situació”.

La consellera ha repassat el perjudici per a la citricultura valenciana d’algunes malalties com la de la tristesa, que va obligar a un canvi radical de les plantacions i a la reconversió amb el consegüent cost econòmic per al sector.

Mollà assenyala l’existència del virus de la tristesa severa “que podria penetrar al nostre país amb aquesta relaxació; i no podem repetir el mateix error dels anys cinquanta i seixanta quan un altre virus de la tristesa va acabar reconvertint tota la nostra citricultura amb un cost enorme que van sufragar els agricultors i agricultores”.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a més, ha ofert al Ministeri la disposició de personal investigador i especialistes en la matèria per a analitzar la conveniència de les al·legacions per a la protecció dels cítrics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 3 =

museo prehistoria