Una 'aeronau' per control remot per a combatre els incendis forestals

El prototip ajudarà amb l’enviament de dades al centre de comandament a l’extinció i control d’incendi

Una 'aeronau' per control remot per a combatre els incendis forestals

Recorda a un dron; quatre aspes i control a distància. No obstant això, hi ha elements que ho diferencien: enlaira en vertical per a després volar en horitzontal com un avió, vigilar el sòl amb una càmera termogràfica i “un dispensador de sensors” que distribueix, “com un bombardeig“, dins i fora de la línia de foc. Es tracta d’una aeronau dissenyada per un equip de la UPV que ajudarà a combatre els incendis forestals.

El projecte que ha resultat en aquesta ‘aeronau’ s’emmarca dins d’ETHON, un programa finançat per l’Agència Valenciana de la innovació. Sobrevolant la zona incendiada o ja extingida, la càmera i sensors de l’aparell aportaran informació contínua per a així, de forma detallada i precisa, conéixer els punts encara calents. Alguna cosa que possibilitarà, per exemple, donar per sufocat un incendia d’una forma molt més precisa i segura, amb menys probabilitats que es revive.

El professor José Vicente Oliver, encarregat de la coordinació del projecte, explica que “ETHON recull les dades recollides pels sensors escampats de la nau” i “l’integra en un sistema d’informació en el qual es reporta tot online al lloc de comandament de l’incendi”. Oliver assenyala que la novetat d’integrar la càmera termogàfica en la nau permetrà “controlar per allà on vola l’evolució de temperatures de l’incendi”, que actuarà al costat dels sensors que deixa caure. David Vinué, investigador del grup ÍTACA de la UPV, detalla que els “sensors terrestres” estan dins d'”una carcassa esfèrica amb un giroscopi”.

Des del Consorci de Bombers, que va estar present en una demostració, asseguren que serà una “eina de presa de decisions més segura”.

Els responsables del prototip pertanys al Grup de TIC contra el Canvi Climàtic de l’Institut ÍTACA; els incendis són un problema cada vegada més comú en latituds que, amb el canvi climàtic, es tornen més àrides. La desaparició dels boscos per incendis o altres causes, a més, accelera aquests canvis, per la qual cosa la lluita pel seu bon estat de salut és vital.

L”avió’ antiincendis, com detalla Oliver, servirà per a “assegurar el perímetre i controlar l’avanç del foc”, a controlar “els focus de foc aïllats” i les possibles reproduccions de “foc subterrani”. Els incendis que queden amagats en el subsòl, entre arrels i matèria orgànica, són més difícils de controlar i poden reavivar nous en la superfície, a més d’allargar el temps de recuperació de la zona.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 18 =

turismo salou