Les administracions valencianes uneixen esforços per un habitatge assequible

El preu del lloguer ha arribat als topalls històrics i, a més, "no descendirà per l'escassa oferta"

Guardar

Generalitat, Diputació i Ajuntament de València uneixen esforços per a fer front al problema d'habitatge municipal existent en el nostre territori, però també a la pujada desorbitada del lloguer a València. Per a això, estan elaborant diferents programes amb l'objectiu d'ampliar el parc d'habitatge protegit, però, sobretot, promocionar el lloguer assequible.

D'aquesta manera, València compta amb un mapa que recull totes les parcel·les i solars municipals d'ús residencial, repartits per tota la ciutat, per a incentivar la creació d'habitatge públic de lloguer assequible. De fet, la regidora d'Habitatge, Isabel Lozano, anunciava, la setmana passada, la primera promoció d'habitatge de lloguer assequible, que es crearà al solar del carrer dels Juristes.

A aquests habitatges s'afegiran els previstos en el PAI d'Enginyers on, a més del nou CEIP Santo Ángel de la Guarda i un parc, es construiran 450 habitatges públics. A més, des de l'empresa pública municipal AUMSA han destinat, per a 2020, un total de 8 milions d'euros per a construir habitatge públic en Tapineria, avinguda de Tarongers, Malilla o Moreres.

AUMSA continua apostant per l'habitatge públic en lloguer a preus assequibles per a les persones i famílies amb rendes moderades. És per això que totes les promocions contemplades en el seu pla d'habitatge seran en règim de lloguer. Així mateix, cal destacar que des de 2013 AUMSA aplica descomptes sobre el preu de lloguer d'habitatge protegit. Així, no només ha prorrogat els descomptes en els lloguers – un 10% en el centre i fins a un 25% en els barris perifèrics -, sinó que el lloguer mitjà d'un habitatge protegit d'AUMSA se situa en els 305,22 euros aproximadament.

Per part seua, des de la conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, dirigida pel vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, han anunciat la inversió de 2.200 milions d'euros en política d'habitatge fins a 2030. L'objectiu no és un altre que ampliar en 35.000 immobles el parc públic, així com rehabilitar el ja existent.

Des de l'inici de legislatura, s'han reparat 78 habitatges – 47 d'Alacant, 27 de Castelló i 4 de València – En l'actualitat, la Generalitat treballa en la rehabilitació de 149 habitatges – 63 a València, 45 a Alacant i 41 a Castelló -; a més de tindre altres 451 immobles en procés de valoració per a la seua pròxima reparació.

Una vegada finalitzats els treballs, s'adjudiquen en lloguer social a les persones que han sol·licitat habitatge públic i es troben amb major necessitat. Un arrendament que s'adequa a les circumstàncies concretes de la família, tenint en compte els ingressos i nombre de membres de la unitat familiar.

Una aposta ferma del Govern del Botànic al qual s'ha sumat la Diputació de València. D'aquesta manera, el president Toni Gaspar ja s'ha reunit amb el conseller Rubén Martínez Dalmau per a establir les línies de col·laboració amb la intenció de començar a dur a terme polítiques d'habitatge en municipis, especialment, de menys de 20.000 habitants.

D'acord amb el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de València, els preus del lloguer han arribat als topalls històrics i, a més, "sembla que no descendiran perquè l'oferta continua sent molt escassa". En aquest sentit, alerten que, "la inestabilitat econòmica i una possible pujada de l'atur poden donar lloc al fet que es produïsca un augment dels desnonaments per l'impagament del lloguer".

Per a frenar aquesta situació, les administracions valencianes treballen en la mateixa direcció: oferir a la ciutadania una alternativa d'habitatge públic accessible, especialment, per a les rendes més baixes.

Destacats