25n
25N
25N

L'activitat econòmica de la Comunitat Valenciana va caure més que la mitjana espanyola en 2020

L'activitat econòmica de la Comunitat Valenciana va caure més que la mitjana espanyola en 2020
31/05/2021 -

El president del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES-CV), Carlos Luis Alfonso Mellado, ha destacat aquest dilluns l’impacte que ha tingut la pandèmia sanitària en la Comunitat Valenciana, l’activitat de la qual va caure un 11,5 per cent en 2020, una reculada superior al d’Espanya -10,8%- i al de la zona euro -6,6%-.

Durant la presentació de la ‘Memòria sobre la Situació Socioeconòmica i Laboral de la Comunitat Valenciana, 2020’, Alfonso Mellado ha indicat que les mesures extraordinàries adoptades per a atallar la pandèmia han tingut un impacte contractiu “sever” sobre el PIB i sobre l’ocupació en la Comunitat Valenciana.

No obstant això, ha destacat que una menor incidència sanitària de la malaltia i el pes més gran del turisme nacional respecte a l’estranger han permés una recuperació més ràpida, la qual cosa “unit a un menor efecte de la crisi sobre la inversió i les exportacions, ha donat lloc a un impacte final més reduït en el comportament de la demanda de la Comunitat Valenciana”.

La Memòria constata que la pandèmia sanitària viscuda en 2020 ha impactat i condicionat les polítiques dels governs per a pal·liar els efectes sanitaris, socials i econòmics generats, entre els quals està la destrucció de 72.500 ocupacions en la Comunitat Valenciana. Alfonso Mellado ha alertat de la necessitat de dotar de majors recursos a la sanitat pública i ha recordat el risc de despoblació que afecta 78.897 persones de 171 municipis de la Comunitat.

Després de reconéixer l’esforç realitzat per l’Administració, el president el CES-CV insta a mantenir les polítiques encaminades a superar la crisi, prioritzant la despesa sanitària i fent costat a les famílies i empreses, inclosos els treballadors autònoms, per mitjà de polítiques monetàries i fiscals expansives.

SISTEMA DE FINANÇAMENT

Així, l’òrgan consultiu considera que és necessari reforçar el sistema sanitari públic. Tanmateix, considera que això requereix que la Comunitat Valenciana reba més fons del Govern central, “la qual cosa posa en relleu l’insuficient finançament que rep”. Segons ha subratllat Alfonso Mellado, “cal canviar el sistema de finançament actual perquè la situació és insostenible”.

El president del CES-CV ha advocat perquè la Comunitat Valenciana continue establint les bases per a aconseguir un model econòmic sustentat en el coneixement, la innovació, l’obertura i la connexió amb l’exterior, “articulat sobre el principi de sostenibilitat, a més d’apostar per la digitalització i la reindustrialització”.

En matèria d’infraestructures, el CES-CV creu fonamental la total finalització de les obres del corredor mediterrani, així com afermar les del Corredor Cantàbric-Mediterrani. A més, reivindica altres infraestructures ferroviàries com el Tren de la Costa de la Comunitat Valenciana o la xarxa de rodalia, i advoca per l’impuls de plataformes intermodals que permeten passar de carretera a ferrocarril i a transport aeri.

En matèria portuària, l’òrgan consultiu recomana a l’Autoritat Portuària de València, a Ports de l’Estat i a les tres administracions amb capacitat en la presa de decisions que el procés de participació de la societat civil garantisca aconseguir consensos en els quals es tinga en compte la sostenibilitat social, mediambiental i econòmica pel que fa al projecte d’ampliació del Port de València.

Per part seua, el vicepresident del Grup I, Juan José Ortega, ha apuntat que, per segon any consecutiu, en l’elaboració de la Memòria del CES-CV s’ha tingut en compte el grau de compliment de lso Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Ocupació

La presidenta del Grup de Treball del Bloc II, Mila Cano, ha abordat les Polítiques d’Ocupació i Relacions Laborals. Ha destacat el descens de l’ocupació en un 3,2% en 2020 i l’augment de la desocupació en un 13,8%. A més, ha indicat que el desembre de 2020 en les oficines d’ús de la Comunitat Valenciana hi havia inscrites 437.701 persones, a les quals cal afegir 47.150 persones subjectes a un ERTO.

Segons ha explicat, els sectors més afectats han sigut serveis -especialment hostaleria i comerç-, seguit d’activitats d’oci, servei domèstic, transports i emmagatzematge i agricultura; mentre que les comarques més afectades han sigut aquelles que estan més vinculades amb el turisme, com Marina Alta i Marina Baja a Alacant, la ciutat de València i Els Ports a Castelló.

La Memòria del CES-CV apunta que la desocupació juvenil es va agreujar considerablement durant la crisi sanitària, elevant-se la taxa d’atur entre la població més jove fins a aconseguir el 36,6%,al que se suma el baix percentatge de beneficiaris de prestacions per desocupació en el col·lectiu dels joves.

Nardi Alba ha sigut l’encarregada d’exposar els punts més destacats vinculats a nivells i condicions de vida, i ha recordat que la Comunitat Valenciana necessita lluitar contra la despoblació del medi rural i garantir la igualtat de drets dels seus habitants.

D’altra banda, per a lluitar contra el canvi climàtic, el CES-CV proposa estendre i impulsar la generació d’energia mitjançant fonts renovables i potenciar l’autoconsum, a més de promoure l’economia circular per a reciclar, reduir i reutilitzar.

Així mateix, el CES-CV recomana modificar progressivament el model de finançament del sistema públic de pensions i adaptar-lo a les tendències demogràfiques que estan reduint la població activa i proposa realitzar un estudi per a impulsar el nou model que atenga criteris de suficiència de prestacions per a les futures generacions

La Memòria del CES-CV també ressalta, entre altres qüestions, la disminució de les denúncies en matèria de violència de gènere i un notable increment en el número de cridades a serveis d’atenció a les dones.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × cinc =