7 noves Residències Artístiques en centres escolars per a aquest curs

Guardar

residencias-artisticas
residencias-artisticas

Set nous projectes artístics, premiats amb les Beques per a Residències Artístiques de l'Ajuntament, es duran a terme en set centres escolars de la ciutat amb alumnat de cursos compresos entre primer de primària i quart de secundària. La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha conegut hui aquestes iniciatives, seleccionades entre un total de vint-i-huit, i ha recordat l'objectiu de la proposta municipal que és «promoure activitats que involucren artistes i alumnat dels col·legis de València en processos creatius, que els òbriguen un marc de possibilitats per a l'expressió, per a millorar les relacions, la tolerància i la percepció del seu entorn i de si mateixos».

Com marquen les bases d'aquesta convocatòria, els projectes han estat seleccionats «a partir de l'excel·lència en la proposta i de la diversitat en el nombre final de disciplines artístiques presents». Els set equips destacats (poden presentar-se artistes individuals o col·lectius) i les altres vint-i-una propostes han oferit tota mena de dinàmiques per a residir als centres a través de les arts plàstiques, la música, la dansa, la creació de ràdio i vídeo, el cinema o la fotografia, entre altres expressions.

Les propostes artístiques seleccionades han sigut realitzades per Estela López (Col·lectiu Viridian), Carmela Mayor, Elia Torrecilla i Almudena Millán, Giulia Perli, Paula Miralles, Elisa M. Matallín i Nova Lux Ensemble (Maria Boullosa, Anna Pellicer i Miguel Romero).

La regidora els ha transmés que, una vegada assumit l'inici d'aquest projecte, la seua voluntat «és trobar la fórmula per a ampliar progressivament la quantitat i el pes de les residències artístiques als nostres col·legis». «Els beneficis que aquests projectes estan generant al seu pas pels centres són una pista perquè portem aquesta línia de treball a un nivell superior, tant en dotació com en recursos interns pendents del seguiment d'aquests treballs».

RESUM DELS PROJECTES

EUFÒRIA. Dansa contemporània (Maria Boullosa, Anna Pellicer i Miguel Romero)

Eufòria planteja una residència de recerca en dansa a les aules de secundària per a fer espai en el cos, en la ficció i en la vida sentida i imaginada. En una societat dicotòmica, hiperfragmentada, ultraexposada i literal, els joves arremeten el món amb l'ús absolutament massiu dels mòbils i de les xarxes socials com a principal via de comunicació, de relat i de vinculació amb els altres i amb el món. El projecte parteix de l'ús quotidià dels dispositius mòbils com a recurs d'exploració i material de recerca i creació, creuant el procés visual amb el treball d'exploració del cos i del moviment.

POESIA SINSOMBRERO. Activisme poètic (Carmela Mayor)

El projecte es fonamenta en el foment de l'emoció per la poesia en edats primerenques alhora que recupera la veu de les poetes espanyoles de la Generació del 27 (Maruja Mallo, Rosa Chacel, Carmen de Burgos, Josefina de la Torre...). Les i els alumnes s'organitzen per a realitzar accions poètiques en el seu propi centre i en un altre limítrof. Per a això, combinarà, a més de l'enviament de postals i un projecte de poesia grupal, un format híbrid inspirat en l'artista pictòrica Hilma Af Klint. S'hi dóna curs a l'escriptura automàtica entorn de les accions poètiques. L'acció combina collages, cadàvers exquisits, escriptura... Està enfocat a 4t de primària.

NIWA. Art d'acció i performance (Almudena Millán i Elia Torrecilla)

El projecte parteix de les arts escèniques performatives com a base per a l'expressió, experimentació i comprensió. Està dissenyat perquè l'alumnat dissenye situacions, investigue què ocorre en posar-les en pràctica i amplie la percepció de la realitat pròpia i de qui l'observa. El projecte té molt en compte l'aspecte lúdic i el sentit conceptual del 'fes-ho teu mateix' i provoca dinàmiques tant individuals com col·lectives en el centre. Es divideix en quinze sessions d'hora i mitja, registra els resultats i, fins i tot inclou, la creació d'un fanzine.

SIMBIOSI. Art ecològic (Col·lectiu Viridian)

Aquesta proposta projecta un espai creat pels alumnes a partir de materials reciclables i deixalles amb la condició de generar una consciència ecològica. Un espai que, a més, pretén ser tant confortable com atractiu i del qual l'alumnat se sent partícip i autor. Per a això, inclou la visita a un espai singular influït per aquest moviment situat a Carpesa. L'espai serà una intervenció artística ,i a través de la seua construcció, s'introduirà l'alumnat en les arts ecològiques. No obstant això, l'aprenentatge té a veure amb el procés i l'ús de materials i la conscienciació del medi ambient on vivim més enllà de l'obra finalista. Pensat per a alumnes de 10 a 16 anys.

DE LES FRUITES NAIXEN LES HISTÒRIES. Multidisciplinari (Giulia Perli)

Aquest projecte pren la taronja com a eix central. A partir d'aquesta fruita, els alumnes formen part de tres tallers diferents (acte-narració, collage i cromatografia) i desenvolupen tot un coneixement immediat sobre la història de València, les seues relacions socials, econòmiques i la relació més urgent: amb el medi ambient. Mitjançant diferents propostes artístiques de creació, la taronja provoca debats, converses, xarrades i objectes. S'enfoca per a alumnes d'11 a 16 anys.

FORA D'ESCENA. Arts escèniques (Elisa M. Matallín)

Aquesta proposta parteix de les arts escèniques per a generar recursos en l'alumnat. Sense l'exigència de posar en escena una obra teatral, aquests recursos connecten amb l'àmbit performatiu per a activar el pensament crític. Les arts escèniques situen l'adolescent en terra de ningú, entre la infantesa i la joventut, i canalitzen pensaments, emocions i idees. Fora d'escena pretén generar reflexions, discussions, però també metàfores per a la comprensió del moment viscut. En aquesta residència escolar sí que hi ha una acció finalista en la qual representaran bona part de tots aquests pensaments i idees fent ús de màscares i objectes per a donar diferents sentits al treball previ. Entorn dels 10 anys.

RADIOPATIO. Speakers Corner (Paula Miralles)

A partir de la idea tradicional i augmentada dels speakers corner, Radiopatio ofereix a l'alumnat la possibilitat d'expressar-se. Per a això disposa un micròfon i dos altaveus durant l'hora del pati. Durant cinc esplais, en cinc dies consecutius, les sessions serveixen de manera ordenada perquè l'alumnat s'expresse. A més, aquestes sessions es registraran i es faran públiques a través de Soundcloud. A partir d'aquesta recaptació de sons, es dissenyarà una exposició sonora amb els alumnes implicats en l'exercici. D'aquesta manera, a partir del treball en diferents fases (aula, el pati, l'exposició) es pretén donar veu i sentit a les seues expressions, incentivar la creativitat, reforçar vincles entre elles i ells, a més de desenvolupar o emfatitzar la capacitat d'escolta pròpia i dels adults que els envolten. Enfocat a alumnes de 9 a 12 anys.

Arxivat a:

Destacats