Ja són 440 les aus mortes en el Tancat de la Pipa a causa d'un brot de botulisme aviari

El Tancat de la Pipa de l’Albufera ja ha perdut 109 aus més que ahir, assolint una suma de 440 cadàvers i 73 ocells malalts, els quals s’han vist afectats pel bacteri “clostridium botulinum”

Guardar

Albufera (J. Ignacio Ballester)
Albufera (J. Ignacio Ballester)

Les altes temperatures i la baixa concentració d'oxigen en algunes zones de l'Albufera són les principals causes del botulisme aviari, un bacteri que està deixant a la seua esquena centenars de cadàvers d'ocells que habitaven el Tancat de la Pipa. Segons SEO/Birdlife, hui dia ja s'han trobat 440 aus mortes, 109 més que ahir, i 73 malaltes. En total, s'han descobert 136 aus afectades en 24 hores, des del matí d'ahir fins avui. Això significa un brot que està sumant cadàvers en la Pipa però que, no obstant això, les associacions ecologistes que gestionen aquest parc natural afirmen que està tot sota control.

QUÈ ÉS EL BOTULISME AVIARI?

Mario Giménez, delegat de SEO/Birdlife en la Comunitat Valenciana, ens indica que "en aiguamolls com el Tancat de la Pipa, quan s'arriben a altes temperatures, sempre sol haver-hi punts que es calfen més". Això, juntament amb la menor concentració d'oxigen en l'aigua, propícia que certs bacteris instal·lats en els sediments s'activen. Però, què passa a continuació?

Giménez ens explica que quan això ocorre normalment són els ànecs els que transporten aquest bacteri en forma d'espores en el seu intestí. Seguidament, l'ocell mor i el seu cadàver es descompon, creant cucs que contenen aquest bacteri. Quan els altres ocells del parc comencen a menjar aquests insectes infectats, el bacteri comença a dispersar-se per tot l'aiguamoll i ocasiona un brot. Exactament així va ser com es va proliferar el botulisme aviari en el Tancat de la Pipa. Segons el delegat de l'associació, "això és molt normal quina ocórrega".

El delegat de l'associació ecologista declara que encara van agafar el brot a temps, ja que, a principis de juliol van trobar a tres ànecs amb possibles símptomes d'intoxicació. "El 18 d'aqueix mateix mes, després d'uns quants dies de trobar els primers tres cadàvers, ja hi havia 50 ocells morts en tot el parc natural", afirma Giménez.

PROTOCOL D'ACTUACIÓ

Amb la confirmació, per part de la Generalitat Valenciana, que existeix un brot de botulisme aviari en el Tancat de la Pipa, des de SEO/Birdlife i Acció Ecologista Agro, les associacions que gestionen l'Albufera, ja s'ha posat en marxa un protocol d'actuació. Per a dur-ho a terme, "no serà necessari tancar la Pipa, ja que això no molesta a l'ús públic; a més, a l'estiu les visites solen ser mínimes", afirma Mario Giménez.

El protocol girarà al voltant de dues accions principals: d'una banda, la retirada de cadàvers i ocells malalts -procés que inclou el recompte d'ocells, actualitzat diàriament- i, per una altra, la dessecació de l'aiguamoll. La primera mesura és important perquè, d'aquesta forma, s'evita que es formen més cucs, portadors del bacteri, i es paralitzaria aquest brot. La segona també és primordial, ja que, si s'asseca la Pipa, deixaran de concentrar-se ocells en ella i, a més, el bacteri activat tornarà a la fase espores, és a dir, es "desactivarà".

TOT SOTA CONTROL

Des de SEO/Birdlife aclareixen que aquest brot no ha eixit del Tancat de la Pipa, ja que l'han mantingut aïllat perquè no viatge a altres parts de l'Albufera. "Ja s'ha iniciat el protocol d'actuació i tant la retirada d'ocells morts i malalts com la dessecació de l'aiguamoll s'estan duent a terme; per tant, es preveu que en uns mesos el botulisme aviari s'hi haja erradicat del parc natural", afirma Giménez.

D'altra banda, ja s'han vist afectades 18 espècies d'ocells diferents. Però, com ens diu el delegat de l'associació ecologista, "només hi ha un ocell qualificat d'espècie amenaçada que s'ha vist afectada pel brot de botulisme: la garsa imperial; les estadístiques són bones i no hi ha de quines preocupar-se".

Destacats