Marzà anuncia una partida de 30 milions el pròxim any per a millorar les condicions del personal de les universitats

Guardar

marza_corts
marza_corts

La Conselleria d'Educació destinarà el pròxim any una partida de 30 milions d'euros per a millorar les condicions laborals del personal de les universitats públiques valencianes. Aquest muntant servirà perquè les institucions acadèmiques puguen "alliberar recursos" que fins ara estaven dedicant a millores salarials dels seus treballadors.

Així ho ha anunciat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, en una entrevista concedida a Europa Press en la qual s'ha referit a l'actuació del seu departament en matèria d'Educació superior i a l'estat de les converses per a acordar un nou model de finançament universitari.

Marzà ha reivindicat que la seua Conselleria està treballant per a "alliberar recursos que les universitats estaven assumint, com en el cas de les millores del personal". Ací, ha avançat que "l'any que ve es destinaran 30 milions per a millorar les condicions laborals d'aquests professionals".

En aquest punt, ha recordat que enguany la Generalitat Valenciana va reservar en els seus pressupostos 18 milions d'euros per a les millores salarials del col·lectiu d'empleats de les universitats públiques però l'anterior Govern central del PP va plantejar "discrepàncies" en considerar que aqueixa mesura podia incórrer en una "extralimitació competencial". Després del canvi de signe polític al capdavant de l'Executiu espanyol, Marzà assegura que ja s'està parlant amb el govern socialista perquè "decaiguen aqueixes objeccions".

Sobre el futur model de finançament universitari, el responsable de la política educativa del Consell ha asseverat que cal canviar "els criteris de repartiment" i ha expressat el desig de l'administració que "les universitats estiguen d'acord entre elles i ens plantegen una solució consensuada". "És un treball difícil, que dura, però que és important a llarg termini", ha ressaltat.

"EMERGÈNCIA SOCIAL"

De forma paral·lela a aqueix debat, el conseller recorda que ja s'han dut a terme diverses accions, "algunes d'elles relacionades amb l'emergència social, com la baixada de les taxes del 15% i que, a més, no ha significat una baixada d'ingressos per a les universitats". També ha citat que "s'han duplicat les beques, de 15 a més de 30 milions". "Són dos fets que per si mateixos ja valdrien una legislatura perquè que tothom pot estudiar és un gran avanç social", ha defensat.

Igualment, ha emfatitzat la importància que l'administració haja assumit deute de les universitats subrogant part dels préstecs bancaris. "Estem pagant els interessos --ha continuat-- i del principal hem pagat més de 170 milions, 99 l'any passat, amb el que les universitats comencen a tenir més capacitat de despesa".

Sobre el conflicte dels professors associats --els de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València han plantejat vagues durant el curs per a exigir millores en les seues condicions-- Vicent Marzà s'ha mostrat partidari d'"anar ajustant el conjunt de condicions laborals de les diferents figures, no solament dels associats".

"Que les universitats paguen el mateix, a la mateixa figura, mateixes condicions", ha dit el conseller, que ha apuntat que existeix "un debat respecte als complements específics de cada universitat".

El conseller ha assenyalat que ha avançat en el conveni de personal laboral "que fins ara no existia" i s'ha obert el diàleg amb els rectors perquè determinen les necessitats econòmiques per a complir amb aqueix conveni i calendari de recuperació d'aqueixos drets".

I ha afegit que s'ha començat el treball per a "generar noves", com les del professor substitut. "Es tracta d'una fórmula que funciona en altres territoris i que consisteix en persones que estan durant un temps dedicat a la docència, a temps complet, no com els associats que tenen un altre treball fora".

Arxivat a:

Destacats