25n
Orgull
Orgull

2023, la data prevista per a iniciar les obres del canal d'accés de València

Amb una inversió de 437 milions d’euros, aquesta actuació permetrà, a més, desenvolupar el bulevard García Lorca

Zeppeline.es

2023, la data prevista per a iniciar les obres del canal d'accés de València
30/07/2021 -

Notícia històrica per a València que, sens dubte, marcarà un abans i un després en la transformació de la ciutat. Després de 18 anys paralitzat, s’inicia el procés de construcció del canal d’accés que suposarà un avanç important per al desenvolupament del corredor mediterrani, però també per a l’entramat urbanístic de València, ja que permetrà, per fi, cosir els barris de la ciutat actualment partits per la gran cicatriu ferroviària.

Ahir, l’alcalde de València, Joan Ribó, donava a conéixer la gran notícia – que ha equiparat amb altres grans esdeveniments per a la ciutat com el trasllat del riu Túria –. Adif treia a informació pública la relació de béns i drets afectats pel projecte bàsic de construcció del canal d’accés ferroviari a la ciutat, donant, d’aquesta manera, un termini de 15 dies hàbils perquè les persones, empreses o institucions afectades per les expropiacions de terrenys puguen presentar les corresponents al·legacions.

Es tracta, així, del primer pas cap al futur soterrament de les vies del tren, que comportarà la desaparició del pont de Giorgeta i, per descomptat, l’actuació en superfície de la zona amb el desenvolupament del bulevard García Lorca sobre el qual està treballant l’Ajuntament de València per a la seua actualització, i que permetrà sumar 25.000 m² més de zona verda al Parc Central.

Amb un pressupost de 437 milions d’euros, les obres consistiran en el soterrament de les vies d’accés tant a l’estació del Nord, com a la de Joaquín Sorolla, on a més es procedirà a la remodelació de l’estació. Per al seu finançament, l’acord estableix que el Govern Central realitzarà una aportació del 50%, mentre que la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València aportaran el 25% respectivament. Així mateix, també s’inclou la condició que la construcció tant del futur túnel passant, com de l’estació central, seran a càrrec del Ministeri de Foment, d’Adif i d’Adif Alta Velocitat.

Durant la presentació del projecte, a la qual han assistit la presidenta d’Adif Alta Velocitat, M.ª Luisa Domíngez; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; l’alcalde accidental, Giuseppe Grezzi; el comissionat del Govern per al Desenvolupament del Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira; i el delegat de Relacions Institucionals de Renfe per a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, s’han detallat els terminis de l’actuació.

D’aquesta manera, es preveu la licitació de les obres durant el primer trimestre de 2022, adjudicant-se les mateixes entre finals de 2022 i principis de 2023. A partir d’aquest moment, s’obrirà un termini de 51 mesos per a l’execució de les obres. No obstant això, des d’Adif han volgut deixar clar que es tracta d’una actuació que s’anirà desenvolupant per fases i que, a vegades, es treballarà simultàniament en diversos projectes.

L’actuació

La presidenta d’Adif Alta Velocitat ha subratllat que estem davant una obra “de molta complexitat, ja que durant la seua execució no només es continuarà garantint que tot el servei ferroviari opere amb absoluta normalitat, sinó que a més és necessari deixar preparat el canal perquè accedisca quan estiga construïda la futura estació central”.

D’aquesta manera, aquest projecte, que s’executarà per fases, consistirà a soterrar totes les vies de Rodalia i completar les d’alta velocitat, incloent-hi, a més, la remodelació de l’estació Joaquín Sorolla amb l’objectiu que puga afrontar l’augment de trànsit ferroviari que s’espera en els pròxims anys. En aquest sentit, Domínguez ha assenyalat que “som conscients que es tracta d’una inversió important – 33 milions d’euros – però necessària per a assegurar que el trànsit ferroviari transcórrega amb total normalitat en un futur molt pròxim”. Així mateix, la presidenta d’Adif ha assegurat que, amb el nou projecte, “no serà necessari la construcció d’un pont provisional quan es procedisca a la demolició de l’actual pont de Giorgeta“.

Finalment, Domínguez ha recordat que, unida a la construcció del canal d’accés, estarà la futura construcció del túnel passant, la doble plataforma i l’estació central que seran imprescindibles per al desenvolupament del corredor mediterrani.

En definitiva, es tracta d’una actuació que no només reduirà considerablement els temps de viatge i millorarà l’oferta del transport, sinó que crearà una nova imatge de la ciutat de València. I és que com ha explicat Josep Vicent Boira, “amb aquesta actuació estem obrint el camí de la interoperabilitat de la ciutat, que permetrà connectar-se ferroviàriament amb la resta de continents”.

Reaccions

L’alcalde accidental, Giuseppe Grezzi, s’ha mostrat satisfet amb aquest avanç que “salda un deute històric que es tenia amb la ciutat de València”; mentre que el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, l’ha definit com una actuació que “marcarà un abans i un després en la ciutat i la seua àrea metropolitana. Sens dubte – ha afegit – millorarà la qualitat de vida perquè unirà barris, es crearan zones verdes, transformarà la mobilitat, millorarà la xarxa de Rodalia i, per descomptat, suposarà un important impacte econòmic per a València”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 − 2 =