Bicicletes i patinets: per on SI i per on NO està permés circular

Coneix les zones de circulació permeses per a bicicletes i patinets i els límits de velocitat

Bicicletes i patinets: per on SI i per on NO està permés circular
11/06/2019 -

Des de dissabte passat, 8 de juny, la nova Ordenança de Mobilitat ja està en vigor. Una normativa actualitzada, que va en la línia que marca la Direcció General de Trànsit, i que ha delimitat les zones permeses de circulació per a vehicles privats, transport públic, bicicletes i, per descomptat, vehicles de mobilitat personal, entre els quals es troben els patinets.

Ara, s’inicia una campanya d’informació per a donar a conéixer a la ciutadania la nova normativa de circulació. I és que malgrat que entre les bicicletes i els patinets existeixen similituds quant a les zones de circulació permeses, també hi ha grans diferències que desgranarem a continuació. Això sí, la qual cosa tots dos mitjans de transport comparteixen és la prohibició de desplaçar-se fent ús tant de dispositius mòbils o qualsevol altre sistema de comunicació que implique l’ús manual, com utilitzant cascos o auriculars connectats a aparells reproductors de so.

Així mateix, caldrà tindre en compte que es fixa, en 16 anys, l’edat mínima per a circular amb els patinets en els espais públics.

Circulació pels carrils bici

Tant les bicicletes, com els patinets de tipus A i B – dependrà de la seua grandària – podran circular, preferentment, pels carrils segregats de la calçada sense superar els 20 km/h, i pels carrils bici marcats sobre les voreres sense superar els 15 km/h. Això sí, respectant la prioritat dels vianants en els itineraris d’accés a les parades d’autobús, encreuaments de calçada i en els passos per a vianants senyalitzats, mentre que seran les bicicletes i els patinets els que tindran prioritat sobre els vianants quan circulen pels carrils bici, a excepció dels casos anteriorment descrits.

Circulació per les voreres

Es prohibeix la circulació per les voreres tant de bicicletes, com de patinets. A més, s’especifica que, quan la persona que es desplace en aquest tipus de vehicles haja d’accedir a la vorera, haurà de fer-ho baixant de la bicicleta o del patinet.

Circulació per la calçada

Sempre que no ho facen a una velocitat extremadament reduïda, les bicicletes podran circular per la calçada, a excepció dels túnels que no compten amb un carril bici segregat. En aquest sentit, la nova Ordenança de Mobilitat recomana utilitzar als usuaris de les bicicletes el centre del carril dret. A més, en la circulació dins de les glorietes, la bicicleta podrà ocupar la part que necessite per a fer-se veure, mentre que la resta de vehicles haurà de reduir la velocitat i facilitar-li la maniobra. Els patinets no podran circular per la calçada, excepte en ciclocarrers, vies de sentit únic i zones limitades a 30km/h.

Finalment, es prohibeix la circulació de les bicicletes en els carrils reservats per al transport públic, excepte quan es permeta mitjançant senyalització.

Zones delimitades

Quant als ciclocarrers o vies de sentit únic limitades a 30 km/h i carrers residencials o zones 30, està permés la circulació tant de patinets com de bicicletes, sense superar el límit de velocitat marcat. No obstant això, als carrers per a vianants, amb circulació restringida per als vehicles a motor, només podran circular les bicis i els patinets tipus A sense superar els 10 km/h, quedant prohibida la circulació dels patinets tipus B. A més, en aquestes zones, es podrà fixar una prohibició total de circulació de bicicletes en un horari prèviament establit, quan així ho indique l’autoritat.

A l’interior de parcs o jardins públics, així com en el Passeig Marítim, bicicletes i patinets podran circular pels carrils bici existents i, si no hi haguera, les bicicletes podrien circular pels passejos pavimentats on, expressament, es permeta la circulació de vehicles, així com en aquelles vies segregades del trànsit motoritzat de més de 3 metres d’ample, destinades per a vianants i ciclistes, sense superar els 10 km/h.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + quinze =

turismo salou
Torrent semana agricultura
liria