25n
25N
25N

València incorporarà una nova zona verda d'estacionament exclusiva per a residents i transforma la zona taronja

El nou sistema de l’O.RA. introdueix més novetats com a parquímetres intel·ligents i vehicles de vigilància

València incorporarà una nova zona verda d'estacionament exclusiva per a residents i transforma la zona taronja
04/11/2020 -

La gestió de l’O.R.A. a la ciutat de València es modernitza. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha detallat, aquest matí, els canvis més significatius que es duran a terme amb l’objectiu no només de disminuir el trànsit, en facilitar l’accés de la ciutadania a les places disponibles, sinó també de millorar tant el sistema de pagament, com el control dels vehicles estacionats.

Sens dubte, un dels canvis més importants serà la creació de la zona verda d’aparcament, que compartirà espai amb les ja existents. En aquest sentit, les 4.879 places de zona blava continuaran sent de rotació – mantenint la tarifació per districtes i amb un màxim de 2 hores –, mentre que la zona verda estarà destinada exclusivament per a aquells residents que el sol·liciten. Com ha explicat Grezzi, “mitjançant el pagament d’una taxa anual rebran un distintiu que els permetrà aparcar en la seua zona”.

Aquesta nova zona verda s’implantarà progressivament en funció del previst en el PMUS, però també tenint en compte les peticions de cada barri. De moment, els districtes de Ciutat Vella i Russafa seran els primers en els quals es comence a implantar la zona verda.

Finalment, la zona taronja passarà a ser d’ús mixt – de rotació i per a residents – i s’anirà implantant en funció de les necessitats comercials de cada districte. “Volem canviar la manera en què es gestiona aquesta zona per a utilitzar-la en zones de barris on siga necessari habilitar més operacions de càrrega i descàrrega que puguen ser interessants per al comerç en determinades franges horàries, sempre en horari diürn, i que no s’utilitzen per a residents», ha explicat el regidor, qui ha afegit que tot això es determinarà mitjançant estudis i fórmules de participació.

Tanmateix, no és l’única novetat. L’empresa adjudicatària es compromet a la instal·lació de parquímetres d’última generació, que permetran tant un major control de la tarifació – distingiran entre tipus de vehicles, bonificacions o índex de contaminació – com el pagament de la tarifa per diferents vies: metàl·lic, targeta de crèdit, aplicacions mòbils… Així mateix, s’incorporaran fins a un màxim de 5.000 sensors d’ocupació, que facilitaran a la ciutadania accedir, en temps real, a les places lliures.

Grezzi també ha anunciat que el control de vehicles estacionats, a més de realitzar-se com fins ara, comptaran amb el suport de vehicles elèctrics de vigilància en els quals s’incorporarà una càmera lectora de matrícules. Per descomptat, ha afegit, “l’empresa adjudicatària està obligada a subrogar als revisors de l’actual contracta”.

Finalment, la nova gestió de l’O.R.A. comptarà amb una plataforma centralitzada, que una vegada licitada s’incorporarà a la plataforma municipal Red.es, a través de la que es podrà controlar els estacionaments, les places lliures, la tarifació i, fins i tot, disposar de totes les dades per a realitzar estudis de comportament als diferents barris de la ciutat per a analitzar l’ús de les tres zones i valorar la seua efectivitat. A més, integrarà el pagament de diferents proveïdors.

En definitiva, ha assenyalat Grezzi, “canviarem radicalment la manera en què gestionem l’aparcament a la ciutat de València cap a un sistema del segle XXI, que en aquesta ciutat s’havia d’haver fet ja, a semblança d’altres ciutats que disposen d’un sistema modern des de fa dècades, amb una gestió molt més adequada de l’espai públic”.

La licitació del contracte, que es va aprovar amb un pressupost base de 34.024.891,80 euros (28.119.745,29 + IVA) eixirà amb una baixa oferida 0,283 sobre el 0,75 de partida (és a dir 0,75-0,283= 0,467), la qual cosa significa que dels ingressos que s’obtinguen per l’estacionament, el 46,7% serà per a l’empresa adjudicatària, i el 53,3% per a l’Ajuntament, “la qual cosa significa una notable millora atés que fins ara el 62,7% era per a l’empresa”, ha destacat Grezzi. L’adjudicació serà aprovada aquest divendres per la Junta de Govern Local.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − 14 =