25n
25N
25N

Zaplana: "No puc traure 5 milions de... Primer perquè no els tinc ara" i "em diran 'Vosté on va?'"

Arxiu E.P

Zaplana: "No puc traure 5 milions de... Primer perquè no els tinc ara" i "em diran 'Vosté on va?'"
13/02/2019 -

L’expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana, va ser gravat el 18 d’abril de 2018 en les dependències d’un hotel de Madrid pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) que investiguen l’Operació Erial, en una conversa mantinguda amb Fernando Belhot, un advocat considerat presumpte fiduciari i que hauria creat a l’Uruguai societats pantalla, admetent que necessitava “liquiditat”.

La conversa, que forma part del sumari del cas Erm i al qual ha tingut accés Europa Press, està transcrita en part, ja que altres moments són inintel·ligibles. “Ara necessitaria… Però a curt termini. A mi em passa el mateix, jo tinc el meu sou, és un bon sou… Jo puc traure (inintel·ligible) que no passa res, però no puc traure cinc milions de… Primer perquè no els tinc ara perquè m’he ficat en un problema, però segon que és que encara que els tinguera”.

L’expresident afig que a Espanya li anaven a dir “‘Vosté a on va?'”. En aqueixa mateixa conversa, Zaplana assenyala tindre un problema que no sap si té solució. “Per a tot això… Per a algunes coses que a mi em demana… Necessite liquiditat… (Inintel·ligible). A mi Ignacio no m’està donant (Inintel·ligible) diners d’Andorra, però com ens ha deixat, tampoc… Tampoc passa res”.

Al fil d’aquesta última intervenció, els investigadors consideren que els indicis semblen indicar l’existència d’un determinat patrimoni radicat en un compte bancari al Principat d’Andorra i en la qual tenia algun tipus de participació Belhot, Zaplana, l’advocat Saturnino Suanzes i dos presumptes testaferros de l’expresident Joaquín Barceló i Francisco Grau.

Així mateix, assenyalen els investigadors que per la confluència d’aquestes persones i la resta de fets “es podria donar la circumstància de què es tractara de part dels fons originaris de Imison International”, la societat radicada a Luxemburg on hauria anat a parar els diners de suposats suborns de les adjudicacions del Pla Eòlic i les ITV.

L’UCO sosté que indiciariament s’haurien produït operacions econòmiques a Andorra entre societats panamenyes que pel que sembla titulen comptes bancaris en aquest principat. I entenen que d’aqueixa conversa es desprén que Zaplana hauria prestat en algun moment a “Ignacio” “diners d’Andorra”, si bé aquest no li l’hauria retornada.

“SI SÓN DE 50 ELS PUC”

En un altre moment de la conversa, el presumpte fiduciari li diu a Zaplana que “si no (inintel·ligible) morir per això (inintel·ligible) els bitllets de 500”, al que l’exministre respon que “és complicat”. “Però bo… si són de 50 els puc (inintel·ligible)”, afig Zaplana.

A això, Belhot li diu que “jo t’aniré retornant de poc a poc (inintel·ligible) i no et dic que siga en dos dies… en una setmana, deu, quinze dies (inintel·ligible)”. “Si pot ser en un mes, millor”, rasa Zaplana.

Posteriorment, Belhot li suggereix a Zaplana que “cada vegada que vinga et puc donar…” i “després cada mes i mig (inintel·ligible) podria anar traient”. “M’entens?”, afig. “Perquè veurem si… arreglarem això ara”, respon Zaplana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 8 =