25n
25N
25N

Tret d'eixida final a la ZAL del port: l'APV creu que arriba "en un dels moments més oportuns"

Tret d'eixida final a la ZAL del port: l'APV creu que arriba "en un dels moments més oportuns"
04/05/2020 -

L’Autoritat Portuària de València (APV) i la societat gestora de la ZAL del Port de València han mostrat la seua satisfacció per l’aprovació dijous passat per part de l’Ajuntament del ‘Projecte de mesures correctores per a la recepció municipal de la Zona d’activitats Logístiques (ZAL)’ de la instal·lació, que suposa el “tret d’eixida definitiu” per a la licitació, adjudicació i execució de les obres de reparació de la ZAL, que possibilitarà la recepció municipal de l’actuació.

L’APV ha assegurat en un comunicat que el projecte arriba “en un dels moments més oportuns per a contribuir a la recuperació econòmica, una vegada superada l’emergència sanitària” per la Covid-19. El document aprovat per l’Ajuntament compta amb un pressupost base de licitació de 4,4 milions d’euros més IVA i un termini de huit mesos per a l’execució de les obres.

L’execució dels treballs, que seran licitats i adjudicats per l’Entitat Estatal de Sòl (SEPES), “permetran la reactivació de l’ocupació en el sector de la construcció”, segons l’APV, que concreta que el projecte contempla la reparació i posada a punt del sanejament, ferms i paviments, jardineria i reg i enllumenat de la ZAL. L’objectiu és que totes les instal·lacions d’aquesta plataforma logística “estiguen a ple rendiment davant el desembarcament de les empreses que van optar a un dret de superfície en la ZAL el mes de setembre passat”.

OFERTES REBUDES

En concret, VPI Logística ja ha rebut ofertes econòmiques per quatre parcel·les de la ZAL -F2, G2, A2 i B2-. Les quatre primeres empreses que han presentat els seus projectes logístics per a la ZAL (Raminatrans, QA Pimba, MSC i Medlog) tenen previst invertir, conjuntament, 73,4 milions d’euros. Aquesta inversió permetrà la creació de 1.518 ocupacions (188 directes i 1.330 indirectes).

Les quatre primeres empreses aspirants per a instal·lar-se en la ZAL del Port es comprometen a contractar a aturats de llarga duració i a persones en risc d’exclusió social. En tots els casos, els projectes empresarials presenten un “fort component ecològic”, ja siga per la instal·lació de complexos sistemes d’estalvi energètic i plantes fotovoltaiques o pel compromís de no contractar subministrament elèctric procedent de combustibles fòssils.

En concret, l’empresa valenciana Grup Raminatrans s’ha compromés a una inversió de 9,21 milions d’euros per a alçar un magatzem logístic on gestionar temporalment depòsits duaners, preparació de comandes, embalatges i etiquetatge de mercaderies. Aquesta nau tindrà una superfície de 15.496 m² d’una parcel·la de 24.863 m², és a dir, la instal·lació ocuparà el 62% de l’extensió a la qual aspira.

Grup Raminatrans avalua l’impacte del seu projecte en matèria d’ocupació en 50 llocs directes i altres 150 indirectes; es compromet a la contractació d’ocupació en els barris pròxims a la ZAL i a garantir la igualtat de gènere en les seues contractacions amb paritat home/dona. Així mateix, es compromet a col·laborar amb les ONG de proximitat i recorrerà a l’associació Enkadena, empresa de treball temporal que empra a expresidiaris en reinserció laboral.

Per part seua, la també empresa valenciana QA Pimba preveu invertir 8,63 milions d’euros per a alçar una nau de 21.512 m² en la parcel·la G2. Amb aquestes xifres, el percentatge d’ocupació d’aquesta parcel·la se situa en el 64%. En matèria de llocs de treball, el projecte de QA Pimba preveu generar 53 ocupacions directes i 180 indirectes, amb el compromís de prioritzar l’ocupació a residents de l’entorn de la ZAL i a desenvolupar una política de RSC compromesa amb el seu entorn més pròxim.

Pel que respecta a MSC, el seu projecte contempla una inversió de 19,86 milions d’euros per a la construcció d’una nau de 20.200 m² que se situarà en la parcel·la A2, la qual cosa representa un 60% del percentatge d’ubicació d’aquesta parcel·la. El projecte de MSC contempla la creació de 60 llocs de treball directes i 500 indirectes. El compromís és contractar al 2% de l’ocupació que genere entre persones amb el risc d’exclusió social o aturats de llarga duració.

La inversió més elevada de les oferides per a una parcel·la de la ZAL és la que planteja MEDLOG, una extensió empresarial del grup MSC. Aquesta companyia ha oferit una inversió de 35,76 milions d’euros per a la instal·lació d’una nau logística especialitzada en el transport per contenidor en fred per a congelats i productes refrigerats. L’ocupació anunciada és de 25 llocs de treball directes i 500 ocupacions indirectes.

En la parcel·la B2 de la ZAL alçaria una nau de 25.400 m²; el que suposaria una ocupació del 65% de la seua parcel·la de 39.600 m². MEDLOG es compromet a realitzar el 2% de les seues contractacions entre el col·lectiu d’aturats de llarga duració o de persones amb el risc d’exclusió social que residisquen al voltant de la ZAL.

PARCEL·LES RESTANTS

Així mateix, VPI Logística manté concurs (paralitzat temporalment per la pandèmia del coronavirus) per a l’adjudicació d’un dret de superfície sobre les tres parcel·les restants de la ZAL. Es tracta d’un total de 107.000 m² destinats a activitats logístiques corresponents a les àrees A1, B1 i A3. L’APV estima que amb les 7 parcel·les (les quatre anteriors, més les tres actuals) de la ZAL es generaran més de 2.000 llocs de treball.

Per a l’adjudicació de les parcel·les s’han establert els mateixos criteris de valoració tècnica i econòmica que en l’anterior adjudicació. En concret, entre els requisits tècnics es troben la naturalesa dels clients finalistes i la vinculació del projecte amb el trànsit marítim; el projecte tècnic i d’inversió específic a desenvolupar en la ZAL; mesures d’impacte socioeconòmic com la creació de nous llocs de treball especialment en col·lectius amb alt risc d’exclusió social en l’entorn en el qual se situa la ZAL o la potenciació de la igualtat de gènere.

Entre les mesures de millora mediambiental destaquen les actuacions per a la reducció d’emissions de CO2e, l’ús de fonts d’energia alternativa i el compromís d’implementar mesures que contribuïsquen a l’eficiència energètica i la sostenibilitat. Pel que respecta als criteris econòmics, s’atendran la valoració del cànon mensual oferit, així com les inversions previstes a realitzar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × cinc =

museo prehistoria