El Palau de la Música de València, Ximo Puig i Dones i Bandes reben els XIX Premis Euterpe

Guardar

premios_euterpe
premios_euterpe

El Palau de la Música de València, l'Ajuntament de Saix (Alacant), la Societat Musical de Sogorb (Castelló), el projecte Dones i Bandes i Antonio Moltó Sanchis, de la Unió Musical Contestana, han sigut guardonats aquest dijous amb els XIX Premis Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), amb motiu de la celebració de Santa Cecilia.

El 'president', Ximo Puig, ha lliurat les distincions en la Sala de Corts Palau de la Generalitat i ha rebut el Premi Euterpe Extraordinari de la Junta Directiva per l'obertura de les àrees del Govern valencià en la interlocució amb les societats musicals, així com la declaració de Bé d'Interés Cultural a la tradició musical popular valenciana i per l'increment de dotació a les societats durant aquesta legislatura, detalla la federació en un comunicat.

Els Euterpe són convocats anualment per a homenatjar a la música valenciana i establir una comunicació més fluïda amb les entitats polítiques, socials, econòmiques i amb el públic. Amb aquests premis, la FSMCV pretén mantenir un esforç col·lectiu de "tots aquells que aposten decididament per mantenir, impulsar i desenvolupar la cultura musical valenciana".

En la seua XIX edició, Puig ha fet lliurament a Antonio Moltó, de Unió Musical Contestana, del Premi Euterpe a la dedicació a la seua societat musical, ja que va començar amb 12 anys i des de llavors porta més de sis dècades en les quals ha ocupat diversos llocs directius i de gestió i s'ha convertit en un personatge emblemàtic per a la unió.

L'Euterpe a la participació federal ha recaigut en la Societat Musical de Sogorb per la seua participació en implicació en les activitats i iniciatives de les FSMCV, mentre que el de la institució o empresa pública o privada ha anat a parar a l'Ajuntament de Saix pel seu suport al món de les societats musicals i la potenciació de la música i la cultura de Saix a través d'elles.

En matèria social, el Premi Euterpe per la contribució a la igualtat de gènere en l'àmbit de la música valenciana ha distingit el projecte Dones i Bandes per la seua contribució a eliminar estereotips sexistes que impedeixen l'accés de les dones a la professió de música. També per impulsar referents femenins en els alumnes que inicien o continuen estudis de música, "àmbit encara molt masculinitzat en algunes àrees com la composició i l'adreça d'orquestra o de banda", lamenten des de la federació.

Com a colofó, la FSMCV ha lliurat enguany dues Euterpe extraordinaris de la Junta Directiva. Un d'ells al Palau de la Música de València, en reconeixement als cicles continus de bandes de música inclosos en la seua programació i per la seua atenció preferent a les unitats artístiques de la federació. L'altre ha reconegut la labor de Puig al capdavant del Consell des de 2015.

MÉS FINANÇAMENT I PRESÈNCIA EN FÒRUMS DE CULTURA

En l'acte, la FSMCV ha demanat al Consell un increment del finançament per a correspondre al compromís contret en haver sigut declarada BIC la música popular valenciana. També ha reivindicat el paper de la federació com a "protectora" del patrimoni musical popular de la Comunitat i, per açò, la necessitat la seua presència en els principals fòrums de cultura. La Societat Musical de Sogorb ha coronat el lliurament de premis amb un recital de temes tradicionals valencians.

El president de la federació, Pedro Rodríguez, ha agraït el suport del Govern valencià, que des de fa dos anys rep als músics amb motiu de la festivitat, i ha mostrat el seu compromís amb el sector amb la seua presència en els diferents actes celebrats per a commemorar el 50 aniversari de la FSMCV.

"Santa Cecilia és el dia tant dels nostres músics com de totes les persones que han fet que la Comunitat siga coneguda a nivell mundial, precisament, com a terra de músics", ha manifestat, per a reivindicar que "sens dubte, és un dels nostres senyals d'identitat cultural més rellevants".

No obstant això, ha defensat la importància de "cuidar el que el nomenament com BIC significa", per al que ha instat a la Generalitat que aporte els fons necessaris i ha cridat a la creació "imprescindible i urgent" d'un marc adequat amb una llei de la música valenciana "potent", que protegisca, impulse i cuide el patrimoni musical i la creació d'una taula de treball per al BIC. "Solament així es garantirà complir amb les obligacions i el compromís que comporta", ha asseverat el president.

L'acte també ha comptat amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló; el director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos; la directora general adjunta de Música i Cultura popular, Marga Landete; la presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello; el director del Palau de la Música, Vicent Ros; l'alcalde de Sogorb, Rafael Magdalena, i el de Saix, Juan José Herrero; el president d'Honor de la FSMCV, Ángel Asunción, i l'expresident de la FSMCV, Pepe Almeria.

Destacats