25n
Orgull
Orgull

Puig valora la composició paritària de l'AVL i assegura que "està preparada" perquè el valencià afronte els reptes d'un "món comunicatiu canviant, complex i competitiu"

El president de la Generalitat ha assistit a la presa de possessió de les set noves acadèmiques de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Puig valora la composició paritària de l'AVL i assegura que "està preparada" perquè el valencià afronte els reptes d'un "món comunicatiu canviant, complex i competitiu"
16/06/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat el “moment decisiu” afrontat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a “reequilibrar la institució” i comptar amb una composició paritària, i ha assegurat que “està preparada per a fer front als reptes que la nostra llengua afronta en un món comunicatiu canviant, complex i competitiu”.

Així ho ha manifestat durant la presa de possessió de les set noves acadèmiques de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, als qui els ha traslladat la seua esperança que contribuïsquen al fet que “es parle més, s’escriga més i es pense més en la nostra llengua”. A l’acte també han assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzá.

Durant la seua intervenció, el president ha indicat que l’entrada de les noves acadèmiques, “de prestigi reconegut i unides per una profunda estima al valencià”, “reequilibra” l’acadèmia que, “des de hui, es conjuga en futur, femení i plural”.

En aquest sentit, Puig ha valorat el procés “valent” escomés per l’AVL per a disposar d’una formació paritària, quan la institució es troba pròxima a celebrar els seus 20 anys d’existència com a màxima institució lingüística en la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, ha fet referència a la figura de Carmelina Sánchez-Cutillas, escriptora a qui l’AVL li ha dedicat un extens programa d’activitats com a Escriptora de l’Any 2020-2021. El president ha assegurat que les noves acadèmiques “serien l’orgull” de Carmelina, qui “es va mantenir fidel a la seua llengua en la llarga nit del franquisme”, i “va reivindicar la genealogia femenina de les escriptores que li havien precedit, com Isabel de Villena o Maria de Castella”.

Les noves acadèmiques que han pres possessió en l’acte celebrat en el Monestir de San Miguel dels Reis són Rosa Agost, Àngels Gregori, Maria Josep Marín, Sandra Montserrat, Maria Àngels Francés, Carme Manuel Cuenca i Vicenta Tasa, i destaquen en els àmbits de la traducció, la creació literària, la projecció internacional de la llengua, la didàctica, el diàleg intercultural, la gramàtica o els drets lingüístics.

Espai de retrobament

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell ha manifestat que “no hi ha llengües xicotetes”, i que “cada llengua conté, expressa i transmet no sols una càrrega de memòria singular d’allò viscut, sinó també una energia evolutiva del seu futur”.

Així mateix, ha insistit que el valencià “és la nostra llengua”, i “mereix viure amb la mateixa normalitat que el castellà, sense fantasmes ni fanatismes, amb harmonia i naturalitat”.

Ximo Puig ha explicat que la riquesa lingüística, “és un valor afegit que tenim les valencianes i els valencians, i qüestionar-ho seria una actitud anacrònica i arrelada en la ignorància i la barbàrie”. De la mateixa manera, ha assegurat que “res que es realitze ‘a la contra’ perdura”, per la qual cosa ha advocat per continuar fent del valencià “un espai de retrobament.”

Finalment, ha reivindicat la necessitat que Europa defense “les seues llengües, tradicions locals i autonomies socials”, assegurant que “morirà si no lluita per això”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 11 =