Ximo Puig pren possessió amb "lleialtat als valencians i valencianes"

La líder de la oposición, Isabel Bonig, no tiene buenas expectativas porque, asegura, “Puig es rehén de la extrema izquierda y los nacionalistas”

Guardar

Investidura Ximo Puig-2
Investidura Ximo Puig-2

Una dolçaina i un tambor 'amenitzen' a la porta principal de les Corts. Convidats i premsa esperen que Ximo Puig, que prendrà possessió en una sessió molt ràpida, arribe al costat de la seua comitiva. No obstant això, no fa falta que arribe el principal protagonista perquè s'amuntegue la gent i la premsa: el representant del Partit Socialista de Catalunya, Miquel Iceta, és el primer a cridar l'atenció. Però no seria l'últim: li han seguit Ángel Gabilondo, el Ministre Luis Planas i José Luis Ábalos.

Iceta ha celebrat que el nou President de la Generalitat Valenciana "torne a ser l'amic Ximo Puig", per la qual cosa assegura estar "molt feliç". Creu que el Pacte a la Valenciana és "pròpiament valencià, ha funcionat molt bé", i desitja èxits en la següent legislatura. Dalmau ha assenyalat als mitjans que ara com ara "el que s'està fent" és "assistir a la presa de possessió de Ximo Puig", del que espera serà la "legislatura més important de la política valenciana": "Ja demà podrem parlar d'altres àmbits del govern", ha assenyalat sobre la seua possible vicepresidència.

L'històric socialista Gabilondo assegura que encontra "moltíssimes raons per a anar content" a aquesta presa de possessió: "Em sent vinculat a aquesta manera de concebre la societat. Vinc de Madrid, on corren aires una mica diferents". Una línia semblant a la d'Oltra, que ha assenyalat que és "un gran dia" per a consolideu "aquell canvi" que va començar en 2015.

Per a Bonig la situació no és tan 'bo' perquè, assegura, és un Pacte de les Butaques: "Hui comença una legislatura que de debò, pel bé dels valencians, esperem que siga una legislatura pròspera i d'amplis consensos, encara que la forma que ha tingut de començar augura una sobrecàrrega de l'administració en detriment dels serveis públics". Ha assenyalat, com ja va fer durant campanya, al fet que el PSPV és "ostatge" del que per a ella és l'"extrema esquerra" de Podem i els "nacionalistes" de Compromís.

Un discurs semblant ha donat Cantó, el líder de Ciutadans, als mitjans, que primer s'ha mostrat molt "orgullós" dels governs aconseguits en tot l'estat, malgrat que per a això han pactat, en moltes ocasions, amb l'extrema dreta. Unes alcaldies i diputacions que, assegura, en la Comunitat serviran de "mur de contenció" al "tripartit" nacionalista i populista.

"Lleialtat als valencians i valencianes"

Dins, no han passat cinc minuts des que les sirenes que marquen l'inici de la sessió han deixat de sonar i la premsa ha de retirar-se a les seues 'finestretes', que Puig ja es troba enfront de l'Estatut d'Autonomia i la Constitució. Creu que haurien d'haver fet "cas" a la conciliació i haver realitzat l'acte "demà", i no un diumenge amb l'obertura anormal de les Corts.

Enric Morera, com ja és habitual en aquesta quarta sessió de la X Legislatura, ha sigut el primer a parlar. Després d'un breu repàs de l'ordenament jurídic, de tot just un minut, ha arribat el moment principal del dia: "Pot pujar el senyor Ximo Puig i Ferrer". Amb l'hemicicle en silenci, l'encara President en funcions ha pujat cap a la carta magna: "Jo, Ximo Puig i Ferrer, promet, que en tant que tindré el càrrec de President de la Generalitat, acataré la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, sense engany. I guardaré fidelitat a la Generalitat Valenciana, amb lleialtat als valencians i valencianes".

En els grups del PP i Ciutadans algunes aplaudeixen, uns altres no. Des de la ultradreta de Vox no s'immuten. Puig torna al seu seient ja com a reelegit President de la Generalitat, amb el PSPV, Compromís i UP-EUPV aplaudint-li en peus. Poca estona ha durat assegut, fins que Morera ho ha tornat a citar perquè pronuncie el seu primer discurs com a president dels valencians.

Després d'una llarga salutació als presents, des de les autoritats polítiques fins als familiars i premsa, s'ha dirigit als representants "legítims de totes les valencianes i valencians" i, per tant, com si parlara al poble mateix ací "present en el Palau dels Borja, la seu de les Corts Valencianes".

Ximo Puig va arribar a la Generalitat dels mateixos socis que li ho permeten hui. Va ser en 2015, en un moment que va despertar l'atenció de la comunitat i nacional per suposar un gir polític: la Comunitat portava des de 1995 amb la dreta al capdavant, 20 anys. Quatre menys que la principal capital valenciana, en la qual Rita Barberà va governar durant 24 anys. Un canvi que es va celebrar el mateix dia de presa de possessió amb orxata i flaons de Morella, el poble natal del ja President. Centenars de valencians van tornar a celebrar el canvi als carrers limítrofs al Palau de la Generalitat, com ja van fer el 25 de maig de 2015 en la plaça de l'ajuntament.

Grans reptes

En la presa de possessió de fa quatre anys va estar present Pedro Sánchez, encara en l'oposició. El discurs de llavors, encara que deferent, guarda semblances: cites a autors valencians i, sobretot, promeses per a "el poble valencià". Jura enfront de les corts "com passava en les Corts Forals quan els reis jurava els Furs", en record a l'"ancoratge" de les "arrels, la força i la legitimitat" de l'autonomia valenciana: "L'autogovern és història però mai pot ser autocomplaença folklòrica".

Durant el seu primer discurs ha fet picades d'ullet a l'esdevingut aquests dies, assenyalant que per a arribar al moment hi han hagut llargues converses, i que "negociar no és trair", en referència a les crítiques de la dreta valenciana sobre les negociacions del Botànic II. Ha celebrat que "la Comunitat Valenciana", després dels quatre anys de legislatura, "torna a estar en l'agenda Espanyola i Europea".

Per a l'acabat de proclamar President Puig, hi ha uns grans reptes que marcaran el seu mandat: "Lluitar contra el canvi climàtic; crear més ocupació i de millor qualitat; garantir el dret a un habitatge digne; impulsar definitivament un nou model productiu i, sobretot, acabar amb el terrorisme masclista". El President ha tornat a recordar la "xacra" del masclisme amb el recent assassinat d'una dona a Godella.

No ha oblidat, no obstant això, el problema de la infrafinaciació, que ha assenyalat com un "problema irrenunciable, inajornable i imprescindible per a la Comunitat i Espanya", per la qual cosa espera que prompte es confirme "la voluntat expressada pel President Sánchez" per a abordar el problema, a través d'un nou govern socialista a Madrid.

Nova etapa

Respecte a la irrupció de la ultradreta i els pactes de Ciutadans i PP amb aquesta, ha assenyalat que "els valencians" han d'aprofundir "en el relat comú": "Que cohesione el territori, que respecte la diversitat i que sume enfront de la divisió". Una cosa que ha seguit els aplaudiments dels seus socis de govern.

Puig ha començat el comiat assenyalant que "no pot prometre la mar", però sí que "treballar per millorar la barca": "La nostra barca". "Som un país amb un gran cor. El nostre país és el de l'Aquarius, el país del La Nostra Senyora de Loreto i la gent de la mar de Santa Pola. El país agermanat amb les persones migrants. Un país de ciutadans i ciutadanes lliures", ha asseverat.

Els agraïments han tornat a recórrer als presents a la sala, però especialment als seus familiars, que els ha dedicat una frase amb la veu alguna cosa entretallada: "I als meus fills i nét, que m'estimulen a creure que hi haurà un futur millor".

Per a finalitzar, Puig ha recordat unes paraules de la mestra republicana Alejandra Soler, per a simbolitzar l'"inici d'una nova etapa": "Hem de donar-ho tot per a anar sempre avançant. El món ha de ser millor".

La sessió ha finalitzat immediatament després, i tots s'han disposat a realitzar el 'paseíllo'. Els tres líders progressistes han passejat fins al Palau de la Generalitat entre salutacions i mostres d'agraïment. Un passeig lent, abarrotat de gent, que ha acabat en una sala privada on President i socis començaran a formalitzar les pròximes carteres dels Consellers.

Destacats