25n
25N
25N

Ximo Puig demana una desescalada descentralitzada que s’adapte a la situació de cada comunitat

El president de la Generalitat ha comparegut a les Corts i ha demanat un Gran Acord Valencià amb la resta de partits per fer front a la recuperació econòmica i social, una vegada es controle la pandèmia

Fotos: Inma Caballer

Ximo Puig demana una desescalada descentralitzada que s’adapte a la situació de cada comunitat

Aquest dimecres s’ha recuperat l’activitat presencial a les Corts Valencianes després de mes i mig de paralització des que es va decretar l’estat d’alarma. El president de la Generalitat, Ximo Puig, que havia estat mantenint reunions de manera telemàtica amb els diferents grups parlamentaris, ha comparegut per desgranar les diverses accions que s’han dut a terme des de l’inici de la crisi sanitària, tant en l’àmbit sanitari com en l’àmbit econòmic i social. A més, de cara a les pròximes setmanes, ha advocat per una desescalada descentralitzada “que atenga a criteris geogràfics, d’edat i per activitat”, i que s’adapte a la situació de cada comunitat autònoma.

Al llarg de la compareixença a les Corts, tant el president com la resta de síndics s’han expressat en un to col·laboracionista i conciliador, i recordant a les víctimes i als familiars afectats per la pandèmia. Puig és partidari d’adaptar el desconfinament a la realitat particular de la Comunitat Valenciana, amb una tornada progressiva a la normalitat que es produiria a partir del 9 de maig, “sempre sense córrer riscos per a la salut”. Així, demana que “no hi haja centralisme i uniformització”, fins i tot dins de la mateixa Comunitat, ja que la desescalada també serà diferent segons els territoris locals. També, de cara a la recuperació autonòmica en matèria econòmica i social, el president ha suggerit un Gran Acord Valencià que unisca els diferents grups parlamentaris per oferir una resposta col·lectiva.

Quant a la resposta econòmica, el president ha arribat a tres grans acords amb la patronal i els sindicats. El primer es tracta d’una ajuda de 150 euros per a cada treballador afectat per un ERTO; el segon, ajudes de 600 euros per a persones que s’han vist obligades a reduir la seua jornada laboral per atenció de menors o persones dependents; el tercer va dirigit als autònoms i consisteix en ajudes immediates d’entre 750 i 1500 euros per als afectats durant la pandèmia. A més, els autònoms i les pimes disposaran d’una moratòria de tres mesos en el pagament del lloguer de locals públics.

En l’àmbit social, la Generalitat s’ha mostrat especialment preocupada per les persones en situació més vulnerable. Així, des d’Educació s’ha facilitat material com 14.000 tablets per evitar que la bretxa econòmica de les famílies no es traduïsca en una bretxa educativa. A més, les famílies que disposaven de la Beca Menjador han rebut vals de 60 euros cada quince dies per comprar aliments al supermercat Consum. El cànon de sanejament de l’aigua del segon trimestre de l’any en el rebut de l’aigua ha quedat ajornat durant divuit mesos. I l’atenció a víctimes de violència de gènere s’ha reforçat per ajudar a les dones que estan passant el confinament amb el maltractador.

Material sanitari de la Xina

Una de les accions per les quals ha destacat la gestió de la Generalitat ha sigut l’abastiment de material sanitari procedent de la Xina, amb 14 vols que han portat un total de 456 tones de material sanitari. En total, més de 17 milions de mascaretes, 7 milions de guants, un milió d’equips de protecció i mig milió d’ulleres. El president ha citat els tres hospitals de campanya construïts per descongestionar els hospitals. Això sí, Puig ha fet autocrítica i ha explicat que “de cara al futur, no podem dependre d’importacions estrangeres en qüestions de primera necessitat”.

Despesa global

En total, la despesa global destinada a la crisi sanitària de la COVID-19 a la Comunitat Valenciana ha sigut de 341 milions d’euros, i es desglossa de la següent manera:
-145 milions en mesures sanitàries.
-123 per a l’impuls de l’economia.
-41 milions per a mesures d’inclusió, investigació i cooperació.
-27 milions en accions educatives, culturals i noves tecnologies.
-5 milions en mesures de neteja, desinfecció i informació.

Per acabar, el president s’ha dirigit a Europa i ha remarcat la necessitat de posar en marxa un Pla Marshall de la Unió Europea (UE) per a la reconstrucció. “Necessitem una resposta europea per validar el projecte polític de la UE, Europa no ens pot fallar”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + vint =

museo prehistoria
museo prehistoria