Ximo Puig destaca que, malgrat la pandèmia, els indicadors socials i econòmics de la Comunitat són millors en l'actualitat que en 2015

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, a Les Corts
El president de la Generalitat, Ximo Puig, a Les Corts

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat, durant la seua intervenció en la sessió de control de Les Corts, que, a pesar que la pandèmia de COVID-19 ha provocat la "pitjor" crisi de la història de l'autogovern, els indicadors socials i econòmics de la Comunitat Valenciana són millors en l'actualitat que en 2015, any en què es va produir el canvi polític a nivell autonòmic.

Puig ha assenyalat que, travessat l'equador de la legislatura "més difícil de la història" valenciana, es pot assegurar que, fins i tot amb el dolor que acompanya a la societat valenciana en la pandèmia de COVID-19, la Comunitat és hui "un poble més cohesionat, més solidari, més responsable, més orgullós de si mateix".

El model valencià, ha assenyalat el president, "ha fet possible que portem quasi 50 dies sent la comunitat amb menor incidència d'Espanya i en risc baix" i ha permés, a més posar en marxa "el major paquet d'ajudes" per a treballadors i treballadores per compte propi o alié i empreses, així com establir les bases, des de l'acord social, institucional i polític, de l'Estratègia Valenciana de Recuperació.

Puig ha assenyalat que el Consell va heretar en 2015, a més d'una Comunitat "infectada per la corrupció", una sanitat pública "privatitzada", un "oblit escandalós" de les polítiques socials, una educació pública feble, i tot això a causa de la "major retallada en la història" autonòmica, d'un 13% entre 2009 i 2014 en eixos tres pilars de l'estat del benestar.

Davant això, segons ha recordat el president, el Consell va iniciar un camí de recuperació fa ara sis anys que ha permés que, en l'àmbit sanitari, 80.000 persones recuperaren el dret a la sanitat universal; que a un milió i mig de valencians se'ls llevara el copagament farmacèutic, i que la inversió diària en Sanitat haja passat de 13,7 a 20,6 milions d'euros.

En l'àmbit educatiu, com ha enumerat el president, la plantilla docent ha augmentat en més de 8.000 persones, al marge de les 4.600 extracovid per a enguany; les places gratuïtes de 2-3 anys en centres educatius públics escoles municipals han evolucionat de zero a 16.300, el bo infantil ha passat de 28,5 milions a 55,5 milions i les beques universitàries s'han duplicat.

En polítiques socials, tal com ha detallat, les persones beneficiàries de la dependència han passat de 41.000 a més de 106.000; i la Renda Valenciana d'Inclusió, de 29 milions a 255 milions, la qual cosa suposa multiplicar per 9 la dotació del Govern anterior. També s'ha passat d'una ràtio d'atenció en serveis socials d'una persona per cada 12.743 habitants a una per cada 1.561. A tot això se suma, ha agregat, que, durant la pandèmia, la Comunitat haja resolt més expedients de dependència que la resta d'autonomies juntes.

A més, s'ha referit a la taxa de desocupació, que és actualment del 16,5%, 6,5 punts menys que en 2015, i ha recordat les dades d'afiliació a la Seguretat Social, que creixen per primera vegada després de 12 mesos de caigudes lligades a la COVID, i que, amb 256.000 persones, representen quasi un 16% més que el juny de 2015 i sis punts per damunt de la mitjana espanyola. "Som la segona comunitat que més puja en afiliacions", ha recordat.

Amb un "prudent optimisme", els indicadors permeten, per tant, afirmar que serà una de les comunitats que lideren en 2021 el creixement econòmic a Espanya",

Estabilitat

D'altra banda, el president ha assenyalat que, sis anys després del canvi polític en la Comunitat Valenciana, el Consell "s'ha convertit en una referència per als governs de progrés de tota Espanya", que ha desenvolupat la seua acció de govern seguint, com a eixos bàsics, els objectius de reparació de drets, reconstrucció social i econòmica i renaixement.

"Eixa aliança amb el poble valencià va obrir un camí de justícia social i progrés de la Comunitat, i per això els valencians, ara fa dos anys, van tornar a confiar en nosaltres", ha assenyalat Puig, que ha agregat: "Han sigut sis anys de govern compartit que s'han traduït en sis anys d'estabilitat".

I l'estabilitat del Consell "proporciona certeses i seguretat i serà una de les palanques, des de la institucionalitat, de la recuperació valenciana", ha dit també Puig.

El cap del Consell també ha argumentat que la Comunitat Valenciana "ha quedat al marge de l'ambient tòxic i de confrontació" d'altres territoris. "Sis pressupostos dins del termini i en la forma escaient en la Comunitat Valenciana: eixe és el símbol més evident d'una cohabitació fructífera enfront de paràlisi, bloquejos i confrontacions estèrils d'altres comunitats autònomes", ha agregat.

Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat que "el contrari a la polarització no és l'equidistància" i ha defensat que la societat valenciana "no vol eixe espai de confrontació". En aquest sentit, ha agregat el Consell continuarà apostant pel diàleg, però tenint clar que no és possible tolerar "l'intolerable" perquè ataca a un principi essencial de la democràcia, com és la dignitat de les persones.

Arxivat a:

Destacats