Ximo Puig destaca als governs autonòmics "hem de cooperar per a abordar la pandèmia de la millor manera possible"

Guardar

ximo-puig
ximo-puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que els governs autonòmics "hem de cooperar per a veure com abordar aquesta situació de la millor manera possible per als ciutadans", i ha afegit que provocar la confrontació entre institucions "és irresponsable perquè estem davant el pitjor moment de la nostra història recent".

El cap del Consell ha realitzat aquestes declaracions durant la participació, al costat del president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, en la xarrada digital 'Les autonomies i el seu paper en la recuperació', organitzada pel diari La Nueva España.

Durant aquesta trobada telemàtica, que s'emmarca en el cicle 'Diàlegs polítics per a la reconstrucció', s'ha abordat el paper de les administracions públiques en la lluita contra la pandèmia de la COVID-19 i les estratègies per a afrontar la nova normalitat, així com el repte de reflotar les comunitats autònomes.

En aquest sentit, s'ha referit a la mesura plantejada pel president del Govern, Pedro Sánchez, perquè les comunitats puguen sol·licitar l'estat d'alarma en un territori concret.

Puig ha sostingut que ha sigut un exercici raonable "de corresponsabilitat del Govern amb les comunitats. Per això, si a la Comunitat Valenciana fora necessari, acudiríem a eixe instrument i a més tenim la garantia del Govern que ens secundarà. Per això, hui em sent més reforçat davant aquesta situació d'emergència que abans d'aquesta decisió".

Fons europeus

Quant al paper de les comunitats a l'hora de captar els fons procedents de la UE i com canalitzar-los, Puig ha ressaltat que la Comunitat se centrarà en "la digitalització de les empreses i les administracions públiques; la sostenibilitat, l'estratègia contra el canvi climàtic i l'economia circular, així com la resiliència i l'enfortiment de l'estat del benestar en aquells àmbits fonamentals com són la sanitat, l'educació, la investigació i la ciència".

Referent a això, ha recalcat que la Generalitat ha signat tres grans acords amb empresaris i sindicats, amb diputacions i ajuntaments, i amb la resta de partits.

No obstant això, Puig ha alertat que "cal canviar alguna part de l'arquitectura normativa que existeix al nostre país per a poder ser eficients en la inversió".

Salvar empreses

D'altra banda, Puig ha ressaltat que el gran objectiu econòmic ha de ser "salvar empreses i mantenir llocs de treball", i ha afegit que hi ha sectors "que necessiten el suport financer per a poder subsistir. Tenim la necessitat de frenar la destrucció d'empreses i per això necessitem que es mantinguen els ERTO en diversos sectors com en el nostre cas en el turístic".

Puig ha incidit en què la primera estratègica bàsica per a la recuperació econòmica ha de centrar-se "a avançar en la superació de la pandèmia. Fins que no tinguem vacunes i tractaments eficaços és molt difícil fer previsions de futur".

No obstant això, considera essencial "dotar de la màxima innovació possible al teixit productiu i buscar els canals per a la creació d'un ús de major competitivitat".

Retorn segur a les aules

Durant la xarrada telemàtica s'ha abordat la volta als col·legis i que centrarà la Conferència de Presidents que se celebrarà aquest divendres.

El màxim responsable del Govern autonòmic, ha insistit que s'ha realitzat "el major exercici de cogovernança que s'ha produït a Espanya en tota l'època democràtica. Hem de ser conscients de la responsabilitat que té cadascun i no de mirar permanentment al Govern per a buscar solucions que són competencialment nostres com l'educació".

En aquest sentit, ha destacat que la Comunitat Valenciana "ha arribat a un pacte de tota la comunitat educativa. Hem contractat a més 3.000 professors i a més de 3.000 auxiliars i el que estem intentant, amb un gran esforç de la comunitat educativa, és garantir la màxima seguretat possible".

"El risc zero no existeix, però no hi ha alternativa educativa a la presencialitat perquè l'educació està molt vinculada a la socialització i, per tant, hem d'avançar, i estem en disposició de garantir la màxima seguretat possible a les aules", ha afegit Puig.

Així mateix, el president ha explicat que la Comunitat "compta amb més de 80.000 professors i cada centre educatiu ha fet un gran esforç per a determinar el seu itinerari d'entrada i eixida. És important que treballem amb la màxima cohesió pensant en l'interés general dels xiquets i de les xiquetes perquè hi haja una educació la més normalitzada possible. No podem permetre que aquesta generació isca llastrada d'aquesta pandèmia".

Respecte a les previsions de cara a la pròxima tardor, el màxim responsable del Consell ha valorat que hi haja un acord entre les comunitats perquè s'avancen les vacunes de la grip al mes d'octubre perquè "ens ajudarà a anar distingint les diferents malalties".

Puig ha afirmat que s'han aprés "algunes lliçons d'aquesta pandèmia. A la Comunitat Valenciana en els mesos de març-abril teníem una letalitat del 8,6%, i ara és del 0,2%. A més, a l'abril teníem al voltant de 2.500 persones hospitalitzades i hui tenim menys de 400. També teníem quasi 450 persones ingressades en UCI i ara al voltant de 50-60 persones".

"Per tant -ha prosseguit Puig-, som capaços de donar millor resposta que en el passat perquè hem treballat per a tindre més infraestructures, majors rastrejadors i majors capacitat de detecció ràpida".

Destacats