25n
25N
25N

Ximo Puig demanarà comparèixer en el Senat per a explicar "el problema valencià"

El president de la Generalitat mostra la seua voluntat d’exposar en la Cambra alta que l’actual sistema “liquida” l’estat del benestar

Ximo Puig demanarà comparèixer en el Senat per a explicar "el problema valencià"
17/01/2018 -

El Consell aprovarà divendres que ve la petició de compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, en la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat. Segons ha explicat el mateix Puig, es prendrà aquesta iniciativa “per a posar en evidència que no podem continuar així i que hem de cercar una fórmula que garantisca la igualtat entre els ciutadans a Espanya i les singularitats territorials”.

Així ho ha anunciat el cap del Consell després de la inauguració de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) a Madrid, on ha denunciat que “hi ha un problema greu d’equitat i de falta de finançament del conjunt del sistema autonòmic i açò liquida, en part, l’estat del benestar”.

El cap de l’Executiu valencià ha lamentat que, malgrat que ha passat un any des que el Govern central assumira el compromís d’acordar un nou model de finançament abans que finalitzara 2017, “no s’ha avançat”, i, a més, “els anuncis que existeixen són absolutament anòmals” i no tenen “res a veure amb una cultura democràtica”.

“Quan s’acorda alguna cosa cal tenir voluntat de complir-ho, i si no, cal explicar-ho”, ha exigit Puig, qui, a més, ha denunciat que “el que no pot ser” és que ara s’intente “inserir” en aquest procés el debat entorn de Catalunya, que, ha recordat, “no estava asseguda quan es va acordar que s’anava a modificar el model autonòmic”.

El president, que ha assegurat que se sent “defraudat”, ha explicat que creia “en la paraula del president del Govern”, perquè, en finalitzar 2017, es formalitzara “una proposta basada en criteris tècnics que finalment tinguera un suport polític el més ampli possible”.

El Consell no busca fer “victimisme” ni “un conflicte entre comunitats”, ha matisat, al mateix temps que ha assenyalat que “el camí és l’acord, però, per a això, el Govern ha d’assumir la seua responsabilitat”.

Creixement econòmic

Així mateix, el cap del Consell ha afirmat que “quan es donen les dades definitives”, es mostrarà que la Comunitat Valenciana va ser la que més va créixer durant el passat exercici, i això, segons ha declarat, “a pesar que la inversió de l’Estat i el finançament autonòmic estan clarament per davall del que ens correspon”. “Hi ha estudis que diuen que estem perdent, com a mínim, mig punt de creixement per la falta d’inversió pública adequada al que necessita i correspon al nostre territori”, ha remarcat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + dos =

25n horta sud