Ximo Puig demana a Pedro Sánchez enfortir l'autogovern valencià

El President de la Generalitat ha dit a Sánchez: "Quan els valencians demanem una reforma del sistema de finançament, demanem que es complisca amb la Constitució

Guardar

ximo puig 9 octubre
ximo puig 9 octubre

"Hui, 9 d'octubre, 780 anys després, commemorem la data de naixement com a poble i també els 600 anys de Generalitat". Aquestes han sigut les primeres paraules amb què Ximo Puig, President de la Generalitat, s'ha dirigit al poble valencià en el seu discurs institucional del 9 d'Octubre, que ha tingut lloc en el Saló de Corts de la Generalitat Valenciana. Un acte que per primera vegada ha comptat amb el President del Govern, Pedro Sánchez, i on el valencià ha remarcat la necessitat d'avançar en un sistema federal i d'enfortir l'autogovern valencià.

D'aquesta manera, Puig ha dit que en un dia com aquest, el poble valencià reivindica l'Espanya diversa: "el 9 d'Octubre no sols és una jornada de reivindicació valenciana, sinó també del conjunt autonòmic". Així, explica que el paper de les autonomies és fonamental per al desenvolupament d'Espanya, "un creixement que no s'aconseguiria de forma radial", i considera que és necessari aprofundir en un model federal.

En aquesta línia, el president ha posat èmfasi en què els valencians no volen quedar-se aturats, sinó que volen avançar "en autogovern, en drets de les dones i en un nou contracte social amb treball, igualtat i més democràcia" i ha llançat un clar missatge a l'Estat: "contra la polarització, ni separatisme ni centralització". Ha defensat, a més, que sense les comunitats autònomes no es podria garantir l'Estat del Benestar. "Si en 1982 els valencians van aconseguir l'autonomia, ara necessitem més que mai enfortir l'autogovern, aprofundir la nostra singularitat i trencar la nostra invisibilitat", ha afegit.

No obstant això, denuncia, el problema és la falta d'equitativitat entre aquestes, que es tradueix en una desigualtat de drets entre els ciutadans. Per això, ha dit a Pedro Sánchez, "quan els valencians demanem una reforma del sistema de finançament el que demanem és que es complisca amb la Constitució. Volem un finançament just, inversions equitatives i llealtat institucional, és a dir, compliment efectiu amb l'autogovern i amb la Constitució".

Respecte a la situació actual de la Comunitat Valenciana, per a Puig, "el moment valencià és hui l'oportunitat valenciana" i ha explicat que els actuals pilars són el desenvolupament, amb què s'aconseguirà treball; la igualtat entre persones i en l'educació; i la democràcia "que no ha de baixar els braços enfront dels populismes conservadors que avancen per Europa i que estan presents en molts discursos de la política espanyola i valenciana". En aquest sentit, ha remarcat que el problema amb els extremismes no és el seu sorgiment, sinó el suport de les seues propostes per partits representatius.

Per a finalitzar, Ximo Puig ha demanat que els valencians i valencianes continuen amb la solidaritat que van tindre amb l'operatiu Aquarius, que ha rebut l'Alt Distintiu de la Generalitat Valenciana. Per a Puig, l'acollida d'aquests migrants va llançar un missatge molt clar: "l'endemà no pertany a l'odi, sinó a l'esperança". "Sobretot, allò que celebrem és la voluntat econòmica d'avançar junts en un futur compartit", ha dit.

Pedro Sánchez respon amb el diàleg

El President del Govern espanyol, Pedro Sánchez,  s'ha convertit en el primer cap de l'executiu en participar en la celebració del 9 d'Octubre. No obstant això, no ha estat en la processó cívica i sí ha intervingut en l'acte de lliurament dels premis de la Generalitat Valenciana, amb un altre discurs per a respondre a Ximo Puig. Enfront la reivindicació del valencià, "finançament just, inversions equitatives i llealtat institucional", Sánchez no s'ha referit a cap compromís concret i ha apel·lat al diàleg per a afrontar "el dèficit d'infraestructures de la Comunitat Valenciana" i trobar una solució "a la reivindicació d'un finançament just".

El president també ha coincidit amb Puig en la importància de les comunitats autònomes i ha explicat que "no pot haver-hi democràcia en Espanya si no es reconeix la diversitat territorial en forma d'estat autonòmic i no pot haver-hi aquest sistema territorial sense democràcia".

Destacats