25n
25N
25N

Ximo Puig anima a visitar els museus valencians, que "donen vida a la cultura i que són la memòria i l'esperança del futur"

El president ha visitat el Museu de Belles arts de València, on ja pot contemplar el quadre de Joaquín Sorolla ‘Retrato de la tiple Isabel Bru’, adquirit per la Generalitat el mes d’octubre passat

Ximo Puig anima a visitar els museus valencians, que "donen vida a la cultura i que són la memòria i l'esperança del futur"
18/05/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha animat a visitar els museus valencians, que “donen vida a la cultura i que són la memòria i l’esperança del futur”, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus.

El president ha visitat el Museu de Belles arts de València, on s’exposa l’obra de Joaquín Sorolla ‘Retrato de la tiple Isabel Bru’ de 1904, que va ser adquirida per la Generalitat el mes d’octubre passat, procedent de Nova York, després de romandre allí els últims anys, i que des d’aquest dimarts es pot contemplar a la sala 20 d’aquest espai museístic.

Posteriorment, Ximo Puig s’ha desplaçat al Monestir de San Miguel dels Reis, on s’exhibeix l’obra de Carmen Calvo ‘Una Conversa, 1996-97’, que ha sigut donada per l’artista valenciana a la Generalitat.

El president, que ha estat acompanyat pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, també ha posat en relleu la labor que s’està realitzant des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per dinamitzar la cultura en aquesta jornada de celebració del Dia Internacional dels Museus.

‘Retrato de la tiple Isabel Bru’

L’obra de Joaquín Sorolla ‘Retrato de la tiple Isabel Bru’ (1904), que va arribar a València el passat 9 d’abril després de la seua adquisició per la Generalitat, comparteix sala en el Museu de Belles arts amb altres retrats de l’artista valencià com són ‘El niño Jaime García Banús’, ‘Retrato de Don Antonio Elegido’ (1983) i ‘Retrat de Do Cast Triat’ (1893).

Els tres retrats reforcen el vessant del Sorolla retratista i realcen el mestratge del llenç d’Isabel Bru. Les peces es trobaven en magatzems i han sigut recuperades per a la seua exposició en la col·lecció permanent seguint la política practicada per la direcció d’augmentar les peces en mostra.

El quadre s’ha conservat en perfecte estat i únicament ha hagut de ser restaurat el marc, que presentava deteriorament propi del pas del temps. Va romandre en el saló de la casa d’Isabel Bru, cantant de sarsuela, fins a la seua mort, moment a partir del qual va passar a les mans de les seues germanes, les seues úniques hereues. Un particular va comprar la peça en 1940 i ha anat passant per col·leccionistes privats fins que va ser comprat per la Generalitat l’octubre de 2020.

‘Una conversa, 1996-97’

Durant la seua visita al Monestir de San Miguel dels Reis, Ximo Puig, que ha estat acompanyat per Carmen Calvo, ha reconegut la trajectòria de l’artista valenciana, una de les figures més destacades de l’art actual, guardonada amb el Premi Nacional de les Arts Plàstiques en 2013 i acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles de València.

El president ha subratllat la seua “gran generositat” amb la donació de la instal·lació ‘Una conversa, 1996-97’, “una obra emblemàtica que va ser realitzada per a representar a Espanya la Biennal de Venècia en 1997″, segons ha recordat el cap del Consell.

Per part seua, Carmen Calvo, ha agraït el treball realitzat des de la Generalitat per a fer possible que la seua obra estiga a San Miguel dels Reis.

La instal·lació és un cub de 4 x 4 x 4 metres amb una xicoteta obertura. En el seu interior es mostren, sobre parets, sòl i sostre d’espill, milers d’objectes que la mateixa artista ha realitzat un a un, de manera artesanal, i altres que han sigut trobats en jaciments urbans.”Dins d’aquesta caixa hi ha objectes fets a mà de ceràmica, fang i fusta, que recorden a l’artesania valenciana. La vida mateixa i els objectes que la componen”, ha explicat.

L’obra està envoltada per quatre peces realitzades sobre cautxú per l’autora: ‘El Gris'(2003), ‘Abd al Salam'(2005), ‘Alicia’ (2006) i ‘La última cena’ (2008). A més, també es mostra la peça ‘Escalera de corazones’ (2005), una fotografia de gran grandària en la qual apareixen un grup de devotes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis − 5 =