25n
25N
25N

Xavier Rius visita Quartell i Petrés, al Camp de Morvedre, per explicar el suport de l'Àrea de Cultura a la dinamització cultural dels pobles

El Molí Nou de Quartell inaugurarà en breu una exposició permanent assessorada pel Museu Valencià d’Etnologia

Xavier Rius visita Quartell i Petrés, al Camp de Morvedre, per explicar el suport de l'Àrea de Cultura a la dinamització cultural dels pobles
08/06/2017 -

Dintre del cicle de visites per les comarques valencianes, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha visitat els municipis de Quartell i Petrés, tots dos del Camp de Morvedre, amb l’objectiu de conèixer el seu patrimoni cultural i artístic i estudiar possibles vies de col·laboració amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, per tal de dinamitzar la seua oferta cultural i turística. Així mateix, el diputat ha aprofitat la seua estada amb els alcaldes d’ambdues localitats per a presentar-los les línies estratègiques del departament i els diferents programes culturals per al present exercici 2017.

Xavier Rius ha explicat que aquestes visites «s’emmarquen dins de l’interés que té aquesta Diputació per tal de conèixer els diferents projectes culturals que desenvolupen cadascun dels municipis de les comarques valencianes i, en la mesura de les nostres possibilitats, poder contribuir a la seua recuperació i difusió», ha apuntat el diputat.

En concret, Xavier Rius ha visitat l’edifici del Molí Nou de Quartell. Un immoble de titularitat municipal que ha estat restaurat pel consistori, i que constitueix un interessant exemple d’instal·lació dedicada a la mòlta del blat i de l’arròs. La restauració de la maquinària es va fer de tal manera que permet veure alguna de les seues parts en funcionament, aspecte que fa de la visita una experiència especialment atractiva i didàctica per al nombrós públic que el visita durant tot l’any, majoritàriament públic escolar.

A més, aquesta instal·lació es complementa amb la possibilitat d’efectuar laRuta de l’Aigua. Partint de la Font de Quart, on neix l’aigua que mou el molí, és possible efectuar un seguiment dels seus usos tradicionals fins arribar a la zona de marjal. En aquest sentit, el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació, realitza una tasca constant d’assessorament i està preparant la museografia i nou material gràfic per ajudar a comprendre als visitants el complex funcionament del molí i la seua contextualització sociocultural.

Posteriorment el diputat de Cultura s’ha dirigit fins al municipi de Petrés, on acompanyat per l’alcalde d’aquesta localitat, Pere Peiró, ha visitat el seu castell. Una fortalesa de planta quadrada, construïda al segle XIV, completament emmurallada i defensada per una torrassa emmerletada. El cos principal de l’edifici, que s’alça sobre un ampli alt des del qual es domina el camí vell de Sagunt, constitueix una mostra del característic palau gòtic valencià.

Aquesta construcció, tot i estar declarada Bé d’Interés Cultural, es troba en un avançat estat de deteriorament. Vist el valor històric i monumental del immoble, el Consistori i la Diputació de València estudiaran possibles vies de col·laboració per tal de fer efectiva la seua recuperació i dinamització cultural.Xavier Rius, al respecte d’això, ha incidit en «l’aposta d’aquesta Diputació per recuperar els nostres béns immobles amb un elevat valor patrimonial i monumental», tal i com representa el castell de Petrés. El responsable de l’Àrea de Cultura també ha destacat «el nostre interès per potenciar la programació cultural municipal i dinamitzar la cultura en les comarques valencianes», perquè com ha emfatitzat Rius «la promoció de la cultura als pobles és un dels eixos fonamentals per tal de vertebrar la nostra societat i el seu patrimoni», ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × un =

Informacion coronavirus