25n
Orgull
Orgull

Xàtiva tindrà en 2023 un nou col·legi d'Educació Especial després d'anys de reivindicacions

El nou Pla de la Mesquita estarà més prop de la ciutat, disposarà d’una capacitat per a 130 alumnes i serà 100% accessible

Xàtiva tindrà en 2023 un nou col·legi d'Educació Especial després d'anys de reivindicacions

Després d’anys de treball i reivindicacions, Xàtiva tindrà a finals de 2023 un nou centre d’Educació Especial. El nou projecte d’edificació del Centre d’Educació Especial Pla de la Mesquita naix com a resposta a una demanda històrica de millora de les actuals instal·lacions, de manera especial en el cas de l’accessibilitat de l’edifici actual i per les necessitats especials de les persones usuàries d’aquest centre educatiu.

L’edifici, dissenyat per l’estudi San Juan Arquitectura, tindrà una superfície superior als 4.500 m², amb capacitat per a acollir a 130 alumnes, i per a la seua construcció s’invertiran un total de 6 milions d’euros. En aquest sentit, la construcció d’aquest nou centre educatiu és el projecte més important de la legislatura en la capital de la Costera i s’ha establit com una de les prioritats del Pla d’Inversions 2021-2023 de l’Ajuntament de Xàtiva.

Amb aquest nou espai, que se situarà en el solar situat en la Ronda de la Vila, es resol l’antiga reivindicació d’acostar el col·legi Pla de la Mesquita al nucli urbà, facilitant l’accés a les persones usuàries i disminuint les necessitats de transport que comporta la situació del centre actual. A més, s’integra en un entorn on estan presents altres centres formatius i instal·lacions esportives municipals.

Ignacio Reig, durant la presentació del projecte.

“EL PROJECTE MÉS IMPORTANT DE LA LEGISLATURA”

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, destacava aquest projecte com “el més important de la legislatura“, i es mostrava satisfet perquè finalment veja la llum “després de molt de temps reivindicant-se per part de la comunitat educativa“. El primer edil destacava “el marc de diàleg constant amb la direcció del centre per a aportar totes les millores possibles”, a l’hora d’adaptar el projecte a les necessitats de les persones usuàries.

Per part seua, el regidor d’Urbanisme, Ignacio Reig, posava en relleu la inversió que es realitzarà, “6 milions d’euros”, “sent amb diferència l’obra més gran que estem projectant els últims anys” a Xàtiva. “Des de la Ciutat de l’Esport o la plaça de bous no s’havia fet una obra d’aquesta magnitud, amb la diferència que açò es tracta d’un col·legi d’Educació Especial per a la gent més vulnerable“, incidia l’edil. L’expedient de licitació d’obres ja està obert i el termini previst és de dos anys “pel que esperem que l’edifici estiga acabat per a desembre de 2023”, avançava Reig.

Imatge exterior del nou Pla de la Mesquita.

UN EDIFICI 100% ACCESSIBLE

El nou complex educatiu reuneix unes condicions d’accessibilitat d’acord amb les necessitats especials de l’alumnat. En aquest sentit, s’ha projectat un conjunt d’edificis de planta única, format per quatre blocs lineals, separats per patis longitudinals. El primer d’aquests blocs, més pròxim a la façana, acollirà l’accés al centre, l’administració i els serveis de rehabilitació i d’aquest partiran els corredors que connecten amb els altres tres blocs lineals, en els quals se situaran les aules, els espais docents i el menjador. Entre la Ronda de la Vila i el col·legi nou es construirà una zona d’aparcament des de la qual ja s’accediria al col·legi Pla de la Mesquita, la qual cosa evitarà accessos directes al centre docent des d’una via ràpida.

Els arquitectes han dissenyat l’escola en forma de “peine”, per a així facilitar els recorreguts i accessos independents a cadascun dels blocs. Les aules se situaran cap al sud, la qual cosa millorarà la il·luminació i la ventilació natural al llarg de tot el centre, i hi haurà patis exteriors. Al costat del corredor central se situaran els blocs d’Educació Infantil, Administració, Educació Primària i Educació Secundària i, d’altra banda, els blocs de Transició a la Vida Adulta i Formació Professional quedaran situats en el costat oposat.

Pel que fa a la distribució de la resta d’espais comuns de l’edifici, estaran vinculats al corredor central la biblioteca, la consergeria, reprografia o els lavabos generals, entre altres. En aquest sentit, a fi d’adaptar-se a les necessitats de l’alumnat, cadascun dels blocs disposarà de WC propis adaptats, alguns dels quals situats dins de les aules. Finalment, en l’exterior hi haurà zones de joc, pistes esportives, una zona enjardinada i una zona d’horta.

El solar on se situarà, de titularitat municipal, té la qualificació urbanística adequada i, amb 8.639 m² disponibles per a la construcció, espai suficient per a garantir la funcionalitat del centre i la cobertura de les necessitats de l’alumnat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 8 =