25n
25N
25N

Xàtiva prohibeix utilitzar els patinets i bicicletes elèctriques en les voreres

La capital de la Costera actualitza l’ordenança municipal de mobilitat de 2017, adaptant-la a la normativa nacional de desplaçar-se amb aquests vehicles únicament per la calçada o pel carril bici

Xàtiva prohibeix utilitzar els patinets i bicicletes elèctriques en les voreres

Xàtiva disposarà d’una nova ordenança municipal de mobilitat que incorporarà els criteris de circulació dirigits a vehicles de Mobilitat Personal com a patinets elèctrics i bicicletes elèctriques. La modificació d’aquesta norma es va aprovar en el ple ordinari que es va celebrar el passat dissabte 28 de novembre. Aquesta modificació va comptar amb els vots a favor del PSPV-PSOE i Ciutadans, l’abstenció del Partit Popular i el vot en contra de Xàtiva Unida.

Fins ara la normativa contemplava que les bicicletes, monopatins, patins i altres vehicles impulsats per acció dels mateixos usuaris circularen obligatòriament pels carrils bici, per les calçades en zones 30 o per les vies senyalitzades específicament. Quan no existeixen aquests poden circular per la calçada i quan el carril bici estiga en la vorera els ciclistes no podran superar la velocitat de 15 km/h.

A partir del dilluns 28 de desembre, una vegada que entre en vigor la nova ordenança després d’haver-se sotmés a exposició per l’espai de 30 dies per a les pertinents al·legacions, els patinets elèctrics i les bicicletes elèctriques tindran prohibit circular per les voreres i únicament ho podran fer per la calçada o pel carril bici.

En la capital de la Costera en aquests últims mesos s’ha experimentat un augment significatiu d’aquest transport i amb aquesta normativa el Consistori s’avança als regals del pròxim Nadal i Reis on aquests vehicles seran un dels regals estrella.

Queden fora de l’ordenança aquells patinets o bicicletes de joguet que s’utilitzen per xiquets i xiquetes i que, en aquest cas, sí que podran ser gastats en les voreres.

Carril bici a València.

UN CARRIL BICI RENOVAT EN UN FUTUR

El regidor de Seguretat Ciutadana i portaveu de Ciutadans a Xàtiva, Juan Giner, ha manifestat que “incorporem a l’ordenança de mobilitat de 2017 els nous vehicles als quals no es feia referència i estan proliferant en el nostre entorn en els últims anys, convertint-se en un mitjà alternatiu de desplaçament”.

Segons anuncia Giner “aplicarem la normativa nacional al municipi, deixant clar que les bicis elèctriques i patinets elèctrics tenen completament prohibit circular per les voreres i carrers de vianants i ho hauran de fer per la calçada, carrils bici i zones habilitades”.

Una modificació que estava prevista per a fa uns mesos i que s’ha vist retardada per la crisi sanitària. Després de la seua aprovació i posada en marxa, en les pròximes setmanes s’impulsarà una campanya de publicitat a la ciutat i en els col·legis i instituts on s’informarà dels llocs per on es pot circular i dels requisits d’obligació del casc i de la corresponent assegurança de responsabilitat civil per al seu ús.

“La Policia Local, quan detecte qualsevol irregularitat, avisarà als usuaris i usuàries, fent pedagogia en els primers moments, i quan passe un temps prudencial es procedirà a multar a aquells que incomplisquen la normativa”, avisa Giner.

Pel que respecta al carril bici, Xàtiva és una ciutat amb una orografia que no convida a la seua utilització, per les nombroses costes. “València, on s’està fent una important aposta, és una ciutat plana amb nombrosos carrils bici tant per calçada com per vorera, però Xàtiva té molta costa i no té carril bici en el nucli antic, només per la part baixa amb un ús reduït”, considera el regidor qui anuncia que “en un futur estudiarem la seua implantació connectant-se amb la Via Verda i la Cova Negra i amb la seua pertinent senyalització“.

SENSE UNANIMITAT EN LA VOTACIÓ

La modificació de l’ordenança ha comptat amb els vots a favor del PSPV-PSOE i Ciutadans, l’abstenció del PP i el vot contrari de Xàtiva Unida.

En aquest sentit, el portaveu del PSPV-PSOE en la capital de la Costera, Ignacio Reig, ha expressat que “la modificació regularà els espais per on circularan aquests vehicles, classificant els diferents tipus. Per a nosaltres és benvinguda aquesta modificació que atén a les actuals necessitats de regulació”.

Per part seua, el regidor del Partit Popular, Marcos Sanchis, ha explicat l’abstenció del seu grup assegurant que “les formes no semblen les més adequades perquè no s’ha explicat la modificació amb suficient antelació i no se’ns ha demanat opinió. Esperem que després d’aquesta aprovació inicial es puga donar participació per a aclarir alguns aspectes”.

Finalment, el portaveu de Xàtiva Unida, Miquel Lorente, ha defensat el seu vot contrari exposant que “la manera més adequada d’aprovar una modificació no és aquesta, ja que hauria d’haver passat per la Mesa de Mobilitat, tal com ja va passar a la fi de la legislatura anterior. Ens sorprén que en aquesta modificació no es faça cap esment al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 2 =