25n
25N
25N

Els whatsapp del cas Alqueria

La UDEF constata la creació d’un Consell de Direcció paral·lel i que es van adequar contractacions “ad hoc”

Els whatsapp del cas Alqueria
23/10/2019 -

Un nou informe de la Unitat Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional aportat al Jutjat d’Instrucció número 9 de València, que investiga el cas Alqueria, considera confirmada l’existència d’un anomenat ‘Consell de Direcció’ constituït com un òrgan dins de l’empresa pública Divalterra –antiga Imelsa– que no apareixia reflectit en els estatuts d’aquesta entitat i que realitzava funcions que li corresponien al Consell d’Administració, en el qual sí que estava representada l’oposició, a diferència del primer.

La Policia també diu haver trobat documents que “mostren la incertesa jurídica respecte a la contractació dels alts directius” objecte d’aquesta investigació. De fet, figura un intercanvi de missatges entre Manuel Reguart, assessor de Rodríguez, i el mateix expresident en el qual el primer li trasllada: “Aquests són els sis llocs d’alta direcció d’ Imelsa que volen contractar, sou 50 mil. Els tècnics que s’indiquen amb fletxeta volen que siga per concurs”.

A això, Rodríguez contesta que “no eren sis” i Reguart respon: “A nosaltres (el president, vaja) ens proposen canviar el títol del posat ‘estudis i estratègia local’ per un títol que ens interesse i posar a la persona que vulguem”. “Eren quatre”, diu llavors l’expresident, al que Reguart afirma “correcte”.

Davant això, l’expresident de la Diputació diu que “això és una barbaritat” perquè, continua, “a més nosaltres només tenim dues xorrades de medi ambient”, mentre que “Compromís es queda de nou turisme i ara suma Promoció econòmica”. “Eixa era nostra i és el perfil que hem buscat nosaltres”, conclou Rodríguez.

També exposa l’informe de la UDEF que dels efectes intervinguts al secretari lletrat del Consell d’Administració de Divalterra, Jorge Cuerda, i a l’exdirector gerent Xavier Simón, es conclou que coneixien els informes jurídics sobre la contractació d’alts càrrecs i que existia una “problemàtica” amb aquestes. De fet, la Policia assegura que existeix una “incertesa i inseguretat” sobre aquests contractes i hi ha diverses persones que “no veuen que es vinculen els alts càrrecs als encàrrecs establits en Divalterra”.

“S’evidencia un clar interés respecte a l’encaix legal i adequació de les contractacions dels directius com a personal d’alta direcció, buscant realitzar una contractació ad hoc”, apunta la Policia.

A més, la Policia afirma que dels correus i missatges intervinguts es desprén la “gran inseguretat” que existia per a dur a terme la contractació de nous directius, atés que aquests contractes d’alta direcció “no complien amb els requisits necessaris per a ser considerats com a tals” i els investigats tenien “coneixement” sobre aquest extrem. “S’evidencia un clar interés respecte a l’encaix legal i adequació de les contractacions dels directius com a personal d’alta direcció, buscant realitzar una contractació ad hoc”, afig.

Així figura en un extens document elaborat per la UDEF que ha avançat el diari ‘Les Províncies’ i al qual ha tingut accés Europa Press. L’informe, que va ser entregat al jutjat el passat 17 d’octubre, tracta de constatar les línies en les quals fins ara s’han centrat els investigadors.

Per aquestes contractacions estan investigats pels delictes de prevaricació i malversació l’expresident de la Diputació de València i actual alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i altres sis ex-alts càrrecs: el que fora el seu cap de gabinet, Ricard Gallego; el secretari lletrat del Consell d’Administració de Divalterra, Jorge Cuerda; Manuel Reguart, assessor de Rodríguez i els dos directors gerents: Xavier Simón Albentosa i Agustina Brines.

La UDEF recull una “gran quantitat” de documents en els quals s’esmenta el denominat ‘Consell de Direcció’, que estava compost per dos diputats del PSPV, dos de Compromís, un d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), un de València en Comú –marca sota la qual es va integrar Podem en la passada legislatura–, el conseller delegat, el gerent i els responsables de les àrees financeres, recursos humans i jurídica.

L’informe sosté que del contingut dels missatges del mòbil de l’expresident de la Diputació s’observa que aquest òrgan “realitzava funcions que estatutàriament li corresponien al Consell d’Administració de Divalterra, en el qual sí que estava integrada l’oposició.

També fa constar, de l’anàlisi d’altres missatges i anotacions, que existien dates marcades per a reunions del Consell d’Administració de la signatura pública i altres dates per a les del Consell de Direcció, “òrgan que resulta ser alié totalment a l’estructura interna de la societat Divalterra, sense que conste la seua composició i funcions en els estatuts d’aquesta”.

Es reflecteix igualment en aquest informe com el propi cap de gabinet del llavors president de la institució provincial es refereix a un “Consell de Direcció Polític” que se celebrava, segons conclou la UDEF de les converses intervingudes, abans del propi Consell d’Administració de Divalterra i, en ell, únicament participaven els partits que formaven part del pacte de Govern en la Diputació i decidien el que es tractava en l’òrgan estatutàriament contemplat per a aquestes funcions, així com les decisions que es prendrien en ell.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + disset =

caixaontinyent
paterna
Informacion coronavirus