25n
Orgull
Orgull

Cada família valenciana gastarà 417 euros per fill en la tornada al col·le

La Comunitat Valenciana és l’autonomia espanyola en la qual el material escolar és més car, seguida de Catalunya i Murcia

Cada família valenciana gastarà 417 euros per fill en la tornada al col·le
30/08/2019 -

Encara no ha finalitzat l’estiu i milions de pares valencians ja pensen en els llibres, l’uniforme, el material escolar, el menjador… El curs acadèmic 2019-2020 està a punt d’arribar i per això, una gran quantitat de pares i de mares han de preparar les seues targetes de crèdit per a poder afrontar la temuda costa de setembre, la qual ve acompanyada de ‘la tornada al col·le‘.

ELS PARES VALENCIANS, ELS QUE MÉS GASTEN EN LA VOLTA Al COL·LE

Segons el comparador de productes financers iAhorro, la Comunitat Valenciana és l’autonomia més cara de tota Espanya pel que respecta al cost que suposa començar l’escola. Cada família valenciana gasta una mitjana de 417 euros per fill -molt per damunt de la mitjana espanyola, que se situa en 372 euros per estudiant- en el primer mes del curs acadèmic, un desemborsament elevat a causa de l’alt preu dels llibres en la Comunitat.

A la nostra autonomia li segueixen Catalunya i Múrcia. D’altra banda, en l’extrem contrari, Extremadura s’erigeix com la comunitat espanyola on el cost del material és més baix, amb una despesa per alumne de 338 euros, seguida de Castella-la Manxa (351 euros) i Canàries (353 euros).

ELS LLIBRES EN LA NOSTRA COMUNITAT, ELS MÉS CARS D’ESPANYA

El cost mitjà de llibres per alumne a Espanya és de 168 euros, el qual suposa una pujada de l’1,34% respecte a 2018 quan la mitjana va ser de 166 euros. L’increment en els preus es reparteix de la següent manera: en infantil pugen un 3%, en primària, un 0,57%, i en l’ESO, un 1,27%. En xifres i per alumne, en infantil augmenta fins als 94 euros, puja a 172 euros en primària i es dispara fins als 238 euros en ESO.

Per comunitats autònomes la més cara en llibres, com era d’esperar, és la Comunitat Valenciana, amb 207 euros, seguida de País Basc (187 euros) i Catalunya (180 euros). Els més barats estan a Castella-la Manxa (155 euros), seguits d’Extremadura (156 euros) i la Comunitat de Madrid (157 euros).

LA COMUNITAT VALENCIANA, DE LES ÚNIQUES QUE OFEREIX LLIBRES GRATIS

Malgrat que la nostra comunitat siga la més cara en llibres, uniformes i tota mena de material acadèmic, es posiciona com una de les tres comunitats autònomes que ofereixen llibres gratis per als seus estudiants. A part de la valenciana, aquestes autonomies són la d’Andalusia i la de Navarra, que compten amb llibres debades per a primària i secundària en centres tant concertats com públics.

Això és així perquè, d’altra banda, en aquestes tres comunitats autònomes no hi ha ajudes per als llibres d’infantil, que costen entre 63, sent aquest el preu més baix, i 105 euros, sent aquest el més alt.

Després de les tres comunitats amb llibres gratis en primària i secundària trobem, dins dels centres públics, la Comunitat de Madrid, amb 118 euros de mitjana per als llibres d’infantil. Li segueix Extremadura amb 130,70 euros i Aragó amb 131,89 euros. En el cas dels centres concertats, els llibres que menys costen estan a Castella-la Manxa (157,56 euros), les Illes Canàries (158,49 euros) i Aragó (159,29 euros).

EL PREU DELS LLIBRES A ESPANYA NO BAIXA

El preu dels llibres segueix sense baixar, encara que en algunes comunitats ja s’està apostant per nous models com són els préstecs dels llibres. En els pròxims anys pot ser que s’incremente el model de préstec que obliga a cura dels materials per a la seua devolució”, ha declarat Antonio Gallardo, l’expert financer d’iAhorro.com.

També pot ser que augmenten les ajudes per als llibres o que els ciutadans li’ls puguen declarar en la renda. Aquest tipus d’ajuda té l’avantatge d’ajustar-se econòmicament a les circumstàncies de la família tant en renda com en alguns casos circumstàncies personals com a família nombrosa.

El que si veiem de forma cada vegada més important, encara que en un percentatge marginal en els centres (essencialment privats) que opten per modalitat electrònica en llibres és que els pares han de desemborsar el suport (generalment tauletes tàctils) i comprar unes llicències.

ELS UNIFORMES, 17 EUROS MÉS CARS QUE L’any passat

Comprar els uniformes en el centre escolar és més còmode, però, en costar de mitjana uns 215 euros -17 euros més que en 2018-, és també una mica més car que adquirir-los en alguna botiga de barri o centre comercial, en els quals es desemborsarien uns 194 euros.

En general, aquest 2019 el preu dels uniformes en general -tant en el centre educatiu com en les botiguesha pujat un 1,03% fins als 204 euros de mitjana. De totes maneres, la pujada és molt major en els centres d’ensenyament (1,94%) que a les botigues (0,05%).

La comunitat autònoma amb els uniformes més barats és Extremadura amb una mitjana de 182 euros, per davant del País Basc (193 euros) i Astúries (194 euros). Pel costat contrari, les més cares són Navarra (228 euros), Madrid amb (227 euros) i Catalunya (225 euros), sense perjudicar, de manera directa, a la nostra comunitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 1 =