Els VTC adverteixen que deixaran d'operar a València si s'estableix qualsevol tipus de precontractació

El president de Unauto VTC Comunitat Valenciana creu que la Generalitat està elaborant un decret "pancatalà

Guardar

Aplicació Uber València
Aplicació Uber València

El president d'Unauto VTC Comunitat Valenciana, Ricardo González, ha assegurat que les empreses de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) deixaran d'operar a València si s'implanta qualsevol tipus de contractació prèvia dels seus serveis, ja siguen els 15 minuts proposats per la Generalitat o l'hora que planteja l'ajuntament de la capital valenciana.

González s'ha pronunciat d'aquesta manera aquest dijous, en declaracions a Europa Press, després que aquest passat dimecres l'Ajuntament de València manifestara la "voluntat" d"ampliar el terme de precontractació" dels VTC a una hora mínima entre el moment de la sol·licitud del servei i el seu inici, ja que considera que "si no, hi hauria una competència deslleial" enfront dels taxistes.

Així ho va anunciar el regidor de Mobilitat Sostenible del consistori, Giuseppe Grezzi després d'arribar a aquest acord en la Mesa del Taxi, que el sector va valorar com a "acceptable" i una "mesura mínima que necessiten els dos sectors per a diferenciar-se", en paraules del president de la Federació Sindical del Taxi en la Comunitat Valenciana, Ferran del Molino.

Preguntat sobre aquesta proposta, el president d'Unauto VTC Comunitat Valenciana ha explicat que ja el passat 5 de febrer van comunicar a la Generalitat que si s'implantaven els 15 minuts mínims de precontratación abandonarien la ciutat i ha descartat que la decisió anunciada per l'Ajuntament de València tinga "cap influència", atés que continuen "esperant l'esborrany" del decret del Consell que regule aquests punts.

"No sabem com s'habilita a l'Ajuntament, si és conforme a dret i qui decideix, si l'Ajuntament o la Generalitat, estem parlant per parlar", ha desenvolupat González, que ha indicat que abans de prendre qualsevol decisió sobre la seua permanència a València hauran de rebre l'esborrany del decret, presentaran al·legacions i demanaran un informe davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

A més, ha agregat que també estudiaran "si la norma és legal o no", ja que el president d'Unauto VTC en la Comunitat ha sostingut que creuen que la Generalitat "no està habilitada per a modificar les condicions fins a dins de quatre o sis anys" segons interpreten del que s'estableix pel Govern central.

"NO SÉ SI TÉ A VEURE AMB LA UNITAT DELS PAÏSOS""

Ricardo González ha censurat que en cas que s'aprove algun tipus de precontractació ocorrerà "igual que ha passat a Barcelona", on han "hagut de deixar de treballar, s'ha quedat gent sense treball i els turistes no tenen servei de VTC en una ciutat tan turística". Per això, ha afirmat que la norma que està tramitant el Govern valencià és un "decret a la catalana, pancatalà".

En aquesta línia, ha posat en relleu que Barcelona és "la primera ciutat d'Europa en la qual es tanquen les VTC" i València "seria la segona". "No sé si té a veure amb la unitat dels Països Catalans", ha criticat.

Destacats