25n
25N
25N

Vox es contradiu a si mateix per insinuar la petició d'il·legalitzar Compromís

La portaveu ultradretana en les Corts assenyala que “és suau” per a il·legalitzar-ho, encara que les declaracions de Smith i de la formació a l’Ajuntament assenyalen el contrari

Carles Desfilis

Vox es contradiu a si mateix per insinuar la petició d'il·legalitzar Compromís

El passat cap de setmana, el secretari general del partit ultradretà Vox, el falangista Javier Ortega Smith, va anunciar la seua intenció d'”il·legalitzar” a partits nacionalistes com el PNB en cas d’arribar al poder. Hui la síndica de la formació en les Corts, Ana Vega, ha assenyalat que no seria el cas “ara” amb Compromís perquè “està en una línia una mica més suau”. “Però, per descomptat, si es posiciona clarament en la mateixa línia que els partits nacionalistes catalans, sol·licitarem la seua il·legalització”, ha afegit. Unes declaracions, no obstant això, que es contradiuen amb les mateixes donades a València Extra per la formació ultradretana ahir.

Segons Vega, la seua formació pretén la il·legalització de partits nacionalistes perquè “l’única cosa que pretenen és fragmentar l’Estat i trencar l’ordre constitucional”. Després de les declaracions de Smith sobre il·legalitzar un partit polític per raons ideològiques, alguna cosa que se situa fora de la Constitució, des d’aquest diari es va preguntar a Vox sobre si Compromís, com a partit nacionalista, entraria en la categoria de ‘partit a il·legalitzar’.

Des de l’agrupació local de València van assenyalar com a anotació que Smith es referia a partits “separatistes, no nacionalistes”, per la qual cosa no entraria com a tal en la ‘categoria’. No obstant això, les declaracions de Vega contradiuen l’assenyalat, doncs parla explícitament de “nacionalismes”.

D’altra banda, en l’anterior campanya el líder ultra, Santiago Abascal, va assenyalar a Compromís com “cinquena columna del pancatalanisme”, mentre que el diputat i antic president de la formació a la província de València, José María Llanos, els va titllar de “traïdors” per voler “vendre”, al costat dels altres socis de govern, la Comunitat Valenciana als “supremacistes catalans”.

S’entén així que Compromís entra en la categoria d”il·legalitzable’, perquè s’equipara amb partits “separatistes”. O així era fins a la contradicció de la portaveu.

“A l’extrema dreta se li combat”

El president de Vox a la província de València i també diputat, José María LLanos, ha explicat en tot cas que quan proposen aquesta il·legalització de partits “que van contra la Constitució” no es tracta de “dir a, b o c”, sinó que una vegada es plantejara la modificació legislativa es faria un estudi per a veure qui “accepten les regles constitucionals i qui volen destruir el marc constitucional, la unitat nacional”. Això malgrat que des de la seua formació es promouen missatges anticonstitucionals.

Així, “si abans d’aquest estudi alguns canviaren el seu contingut, evidentment no entrarien en el tipus que respon a un partit que ha de ser il·legalitzat” però si entren en el contingut tipificat com a partit que ha de ser il·legalitzat “apareixerà en la llista” de partits a il·legalitzar.

“No es pot plantejar a priori qui sí i qui no, alguns ja ho sabem perquè sembla molt evident que entrarien en aqueixa llista, uns altres un dia sí i un altre no”, ha asseverat.

Respecte a aquesta qüestió, la portaveu adjunta de Compromís Mònica Álvaro ha respost que “amb l’extrema dreta no es debat, a l’extrema dreta li la combat”. “Ens fa somriure en aquests moments, no considere que siga una qüestió seriosa”, ha assenyalat.

També s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió el portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, que en ser preguntat si veu bé la proposta d’il·legalització de partits nacionalistes explicant que la seua formació planteja un límit de representació en el Congrés, tal com succeeix en altres països d’Europa, perquè “en la construcció d’Espanya han de deixar de decidir els que no creen a Espanya”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 5 =

ccccinema
activem alfafar