La votació de la nova Llei del Joc es retarda al dijous després d'un tibant debat en Les Corts

Vox recorre el vot ponderat i el PP demana un informe jurídic mentre el Botànic insisteix en la necessitat d'aquesta norma

Guardar

fotonoticia_20200525103244_1920
fotonoticia_20200525103244_1920

El ple de les Corts ha arrancat aquest dilluns amb l'intens debat del projecte de Llei de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia en la Comunitat Valenciana, que finalment es votarà dijous que ve després del recurs de Vox contra el vot ponderat acordat la setmana passada en la Junta de Portaveus i la seua petició que la votació es duga a terme de manera telemàtica.

A l'inici de la sessió el debat s'ha centrat en les formes més que en el fons de la mateixa llei a debat i el president del parlament, Enric Morera, ha donat compte de l'escrit presentat per Vox en contra del vot ponderat, informant que aquest dilluns es produiria el debat i la votació el dijous, després de la sessió de control al 'president'.

José María Llanos (Vox) ha qualificat això d'una "absoluta barbaritat" en considerar que per a exercir el vot telemàtic calia fer-lo 24 hores abans de l'inici del ple, que entén com una unitat encara que es prolongue durant tres dies.

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha reclamat també un informe dels lletrats de la cambra per a adoptar una decisió fonamentada "en criteris objectius i jurídics", mentre el socialista Manolo Mata ha recordat que el dijous es realitzaria la votació de tots els punts de l'ordre del dia i no sols est.

Morera ha informat que s'estava garantint la seguretat jurídica i ha assenyalat després d'una reunió en l'hemicicle amb els portaveus que es votarà el dijous, donant pas a l'inici del debat sobre la nova Llei del Joc.

El diputat del PP Rubén Ibáñez ha advertit que "el que malament comença, malament acaba" i aquesta "caòtica" tramitació parlamentària de la llei "té aquest caos en la seua final". Al seu judici, aquesta llei havia de tindre com a fi regular el joc responsable a base de drets i obligacions però "no el compleix, és una imposició, un engul-la".

A més, ha afegit, "no hi ha planificació del sector, quan entre en vigor aquesta llei cap dels drets que pretén protegir es protegirà de manera immediata", i també ha apuntat a "incògnites" com "què tenen els bingos i casinos que no tinguen les cases d'apostes" i per què hi ha jocs que es regulen i uns altres que no, com la venda de loteria a menors. "Durs? Molt bé, però amb tot el joc", ha insistit.

Ibáñez també ha apuntat que l'únic partit que ha tingut "relació comercial amb empreses del joc" ha sigut el PSPV, en haver vingut la seua seu "a una empresa del joc" i "curiosament en el mateix moment que s'iniciava la tramitació de la llei".

El socialista José Muñoz ha eixit al pas demanant al PP que diga "clarament què vol dir quan diu que el PSPV fa negocis amb el sector del joc". "Què està insinuant? A més de ser radicalment fals, està insinuant que estem cometent corrupció, siguen valentes", ha etzibat. Ibáñez li ha replicat que només ha exposat un fet "objectiu, públic i notori".

Quant a la llei en si, Muñoz ha assenyalat que hui és un d'aqueixos dies en què un s'adona "de la importància de la política, d'aguantar i resistir", ja que s'ha "assenyalat a diputats" i després "té conseqüències". A més, ha al·ludit a la concentració a les portes de les Corts contra la nova llei "per a intentar condicionar".

El socialista s'ha mostrat convençut que aquesta nova regulació no provocarà la pèrdua de llocs de treball i ha recordat que també amb la llei antitabac es deia el mateix i no va ocórrer. A més, ha incidit en què no es pot lligar l'hostaleria a la tinença de màquines escurabutxaques i, en tot cas, ha subratllat, que amb aquesta llei "sol es posa un comandament a distància" per a activar-les, com amb les màquines de tabac.

"Hi ha hagut diàleg (amb el sector) però no podem assumir tots els arguments d'una part", ha indicat, per a agregar que el gran problema en l'actualitat és l'increment que hi ha hagut a les cases d'apostes i salons de joc, que "vénen de l'herència del PP, que els van deixar campar a pler sense cap mena de regulació".

El 'popular' li ha replicat que aquesta llei és "una lloa a la inseguretat jurídica" i continuarà havent-hi administracions de loteries enfront de col·legis. "És una vergonya com pretenen recobrir de drets la imposició i el tancament d'una activitat econòmica", ha conclòs.

Ruth Merino (Cs) ha criticat que s'han introduït en la llei qüestions rellevants mitjançant esmenes "per a saltar-se els controls" i que no s'ha escoltat a tots els sectors afectats perquè "reunir-se no significa escoltar".

Al seu judici, els "famosos 850 metres (de distància de col·legis a sales d'apostes) els van decidir sense mirar prim" i s'estan ignorant les conseqüències laborals d'aquesta norma, a més de "l'alta probabilitat que siga directament nul·la o inconstitucional en alguns punts".

"Això de hui és la rematada del menyspreu a l'oposició i un nyap legislatiu", ha agregat, ja que el vertader problema, el joc online, "continuarà existint" i el joc públic continuarà davant els col·legis "sense restricció", la qual cosa considera "la gran hipocresia".

La diputada ha criticat que tindrà "efectes econòmics demolidors per al poc efectiva que serà" i ha preguntat si aquest és el moment, "amb milers d'empreses en fallida", de "condemnar a hostalers al tancament".

Graciela Ferrer (Compromís) ha reiterat la necessitat d'aquesta llei, que "fa compatible l'activitat econòmica amb l'interés general i superior de garantir el dret a la salut" combatent la ludopatia i reduint especialment l'exposició al joc dels adolescents.

"Votarem rotundament a favor encara que la dreta no estiga a l'altura i estiga atrapada en la defensa dels interessos particulars d'uns pocs", ha asseverat, per a agregar tot seguit: "Tirarem aquesta llei avant contra el vent i el sabotatge de la dreta".

El diputat de Unides Podem Ferran Martínez ha lamentat, en aquest sentit, que hi haja hagut qui ha intentat "per tots els mitjans" que aquesta llei poguera debatre's i votar-se, i ha subratllat la urgència de la norma en un moment de crisi com l'actual en el qual "molta gent pot veure's temptada pel joc i acabar devorada per ell".

"En les últimes setmanes la pressió dels lobbies s'ha intensificat, però ni amb tot el seu exèrcit d'influència han aconseguit tombar aquesta llei", ha destacat, al mateix temps que ha recordat als diputats que en aquest cas "la línia que es per al que està bé i malament és diàfana".

Plans (Vox) ha assegurat que el seu grup s'abstindrà perquè aquesta llei no pot ser "ni rebutjada ni secundada íntegrament", però ha subratllat que no és convenient aprovar-la ara perquè serà "una dura garrotada per a autònoms i xicotets comerços el manteniment dels quals en major o menor percentatge són els jocs recreatius".

"Ni és el moment ni hi ha una alarma social tan rellevant sobre aquest tema, i molt menys amb la qual està caient", ha resolt.

ALGUNES NOVETATS DE LA LLEI

La llei introdueix algunes novetats, per exemple, quant a les màquines escurabutxaques que estan dins de locals d'hostaleria, que comptaran amb un mecanisme d'activació i desactivació i no podran emetre llum i so mentre no estiguen sent usades.

Es planteja, així mateix, l'eliminació progressiva de les màquines auxiliars d'apostes tal com vagen acabant les llicències, i s'incorpora un títol nou en la norma sobre mesures de prevenció del joc patològic.

També s'estableix en la llei una distància mínima per a salons de joc i cases d'aposta de 850 metres respecte a centres escolars. Així mateix, es restringeix la publicitat de les cases d'apostes i s'incentivarà amb beneficis fiscals i ajudes a mitjans de comunicació, clubs esportius i associacions que facen campanyes contra la ludopatia.

Destacats