25n
25N
25N

Els finalistes dels Premis Martí Gasull, referents en la promoció de la llengua catalana

La votació popular per a triar al guanyador estarà oberta fins al pròxim 3 de febrer

www.premimartigasull.cat

Els finalistes dels Premis Martí Gasull, referents en la promoció de la llengua catalana
21/01/2020 -

Recta final per a conéixer al guanyador de la setena edició dels Premis Martí Gasull. I és que ja està oberta la votació popular perquè, fins al pròxim 3 de febrer, tot aquell que vulga puga triar al seu guanyador d’entre els tres finalistes proposats pel jurat. En aquesta ocasió, la Llibreria Catalana de Perpinyà, Amical Wikimedia i Gaming.cat són els tres finalistes que han passat a la fase final d’entre les més de 600 candidatures que es van presentar.

“Per a nosaltres és un orgull i un reconeixement al treball que des de l’associació portem fent des de fa molts anys i, per tant, estem molt agraïts al jurat per incloure’ns en uns premis tan rellevants en l’àmbit lingüístic i cultural”, ha explicat, a València Extra, Toni Hermoso d’Amical Wikimedia.

Per part seua, Joana Serra de la Llibreria Catalana Perpinyà ha confessat que ha sigut tota una sorpresa. Així, ha apuntat que “guanyar aquest premi suposaria, d’una banda, un reconeixement a les xicotetes llibreries de tot el país, ja que és un sector complicat per a poder viure, i per un altre el reconeixement per a totes les persones que treballen per la defensa i la promoció de la llengua i la cultura catalana a Catalunya del Nord perquè és un territori on és difícil viure en català”.

Finalment, el tercer dels finalistes, Francesc Felipe de Gaming.cat ha reconegut que aquesta nominació suposa una “alegria”, però també “una oportunitat de ser coneguts per més gent perquè, com et dic, és un projecte relativament desconegut”.

Els Premis Martí Gasull reconeixen la trajectòria d’empreses i persones que promouen accions per a defensar i fomentar la llengua catalana. Així, aquest reconeixement es divideix en dues modalitats: el Premi Martí Gasull i Roig, concedit per la Plataforma per la Llengua amb una dotació de 3.000 euros, i el Premi Especial del Jurat, que es concedeix a persones físiques que s’haja distingit per alguna actuació especial en defensa de la llengua catalana.

Els tres finalistes

En la setena edició dels Premis Martí Gasull, el jurat ha decidit que tant Amical Wikimedia i Gaming.cat, com la Llibreria Catalana Perpinyà realitzen una funció destacada i essencial en la promoció de la llengua catalana i, per tant, són mereixedors d’optar a aquest reconeixement de gran rellevància en la societat cultural.

Viquimarató_de_Menorca_2019

Viquimarató de Menorca 2019

Amical Wikimedia, fundada en 2008, és una organització independent i sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia amb l’objectiu que “tothom puga accedir de manera lliure i accessible a contingut en català”. Així i tot, Toni Hermoso explica, a aquest diari, que “estem preocupats perquè el percentatge de lectura en català és molt baix en relació amb el nombre de catalanoparlants”. No obstant això, s’ha mostrat molt contundent en afirmar que continuaran treballant per a continuar promocionant contingut de qualitat en català, però sobretot, lliure.

Per part seua, la Llibreria Catalana Perpinyà és l’única de Catalunya del Nord especialitzada en llibres en català i de temàtica catalana. La seua propietària, Joana Serra, explica que “el prestigi de la llengua catalana ha augmentat a Catalunya del Nord. No obstant això, encara existeix un problema d’ús en aquest territori”. Així, aquest reconeixement seria un impuls més per a promocionar la llengua catalana.

Finalment, Gaming.cat promociona el català a través dels videojocs. València Extra ha parlat amb Francesc Felipe que ha contat que, encara que va sorgir com un lloc de reunió de jugadors catalanoparlants, “ha donat peu a altres iniciatives”. “Els videojocs són una part de l’oci de la gent jove, i és important que el català tinga bona salut en aquest entorn. Per a això, fa falta que més Youtubers facen vídeos en aquesta llengua, que més gent conega els videojocs que hi ha en català… i intentem donar difusió a través dels nostres mitjans. A més, tenim al cap fer altres accions com a retransmissions de competicions de videojocs en català”.

Com votar en els Premis Martí Gasull

Si vols donar el teu suport a un dels tres finalistes, només hauràs d’accedir a la web premismartigasull.cat, i votar al teu preferit fins al 3 de febrer. La gala de lliurament dels Premis Martí Gasull serà el 17 de febrer en el Teatre Poliorama de Barcelona.

Els socis de la Plataforma per la Llengua podran sol·licitar les seues invitacions per a assistir a la gala.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 12 =

Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud