25n
25N
25N

VLC Negra es "lleva la bena" per a visibilitzar a les escriptores amb set autores internacionals

VLC Negra es "lleva la bena" per a visibilitzar a les escriptores amb set autores internacionals
16/04/2019 -

VLC Negra calfa motors a menys d’un mes de la seua setena edició i aposta pel lema ‘#Visibles’ per a reivindicar el paper de les escriptores al llarg de la història. La nòmina de convidats internacionals estarà integrat només per autores. “Era el moment de llevar-nos la bena dels ulls, sense artificis”, ha manifestat el director, Jordi Llobregat, en la presentació a la Biblioteca de la Dóna.

El certamen vestirà València de negre del 10 al 19 de maig, amb un centenar d’activitats, 56 escriptors –més de dos terços dones– i un centenar de participants. Deu dies en què el gènere passarà de les pàgines al teatre, les aules o fins i tot les taules de restaurants.

Dóna a conéixer les seues cartes en “un moment trist per a la cultura” per l’incendi de la catedral de Notre Damme de París, que “és, ha sigut i serà font d’inspiració per a la literatura”. “Es crema un far, però lluny de posar-nos tristos ens ha de fer consumir més cultura”, ha reivindicat el responsable de comunicació, Bernardo Carrión.

De fet, manté el vincle amb França gràcies a la seua aliança amb l’Institut Français, amb tallers en aules i la visita de les franceses Johana Gustawsson i Sandrine Destombes. Són dos de les set d’altres països que estaran a València, al costat de les britàniques Fiona Barton –presenta ‘The Suspect’ a Espanya–, B.A. Paris, Sharon Bolton i Vanessa Savage i la italiana Antonella Latanzzi. En la seua edició més femenina només ha enviat invitacions internacionals a autores.

Les acompanyarà una nodrida representació d’espanyoles com Esther García Llovet, Berna G. Harbour, Llija Vélez o Maribel Medina, al costat d’algunes de les quals els van obrir camí en la novel·la negra espanyola a principis dels huitanta: Lourdes Ortiz i Margarida Arizteta protagonitzaran la trobada ‘Pioneres del gènere’. La representació valenciana arribarà de la mà d’Anna Moner i Esperança Camps, amb el llibre de relats ‘Assasins valencians’.

Amb aquesta aposta, VLC Negra vol posar en relleu les dificultats i la falta de reconeixement que han patit les escriptores en la història: 14 Premis Nobel de Literatura enfront de cent homes, quatre Cervantes per 38 o 17 Planeta per 66, com es plasma en el 10% de dones que van participar el primer any enfront del 63% d’aquest. També se suma a la causa ‘#HeForShe’ d’ONU Dones perquè homes i xiquets siguen agents del canvi.

L’objectiu és demostrar que “hi ha més escriptores que mai, més lectores que mai i més personatges femenins que mai”, per al que els organitzadors s’han inspirat en la frase de Virgínia Wolf “Durant la major part de la història, ‘Anònim’ era una dona”.

PREMI A LORENZO SILVA

Un dels protagonistes serà Lorenzo Silva, que rebrà el Premi González Ledesma per la seua dilatada trajectòria amb més de 60 llibres: 28 novel·les, 20 obres de no ficció, huit infantils i juvenils i mitja dotzena de relats. És el pare de la coneguda saga de Bevilacqua i Chamorro, amb 11 lliuraments a la seua esquena.

Entre els espanyols que participaran en les trobades en Sala Russafa, la Fundació Bancaixa o l’Institut Français estan els anteriors guanyadors del Millor Novel·la: Víctor de l’Arbre, Carlos Salem i David Llorente, aquest últim com a dramaturg de ‘Gregor Samsa’. També estaran César Pérez Gellida, Toni Hill, Domingo Vilar, Javier Castillo o Joaquín Camps, al costat d’autors que escriuen en valencià com Juli Alandes o Joanjo García.

Respecte a la presència d’estreles –en anteriors edicions va comptar amb Donna Leon, Jöel Dicker, Benjamin Black o Pierre Lemaitre–, els organitzadors han reconegut que corren “un risc” en apostar per un planter menys mediàtic, si bé creuen que “val la pena fer un pas avant i que el públic els puga descobrir”. “Un gran nom a vegades deriva l’atenció”, ha il·lustrat el director, que també ha comentat la invitació que van dirigir a Fred Vargas, una de les nominades d’enguany.

VIOLÈNCIA MASCLISTA I ASSASSINS MÚLTIPLES

Al fil del lema, la primera sessió estarà dedicada a la violència masclista, en Sala Russafa amb la fiscal i escriptora Susana Gisbert, al costat de la forense Pura Beltrán i la coordinadora del grup Gamma de la Policia Local de València, Estefanía Navarrete.

El festival també traurà el cap a la realitat en una xarrada del criminòleg i novel·lista Vicente Garrido, que parlarà del seu últim lliure ‘Assassins múltiples i altres depredadors socials’, i en una taula sobre la nova frontera del crim amb els periodistes Manuel Marlasca i Antonio Lozano.

A La Font de la Figuera –una de les tres localitats més enllà de la capital–, la cap d’Homicidis de la Policia a València, Esther Maldonado; la directora de Crim+Investigació, Rocío Centurión, i la periodista de ‘Levante-EMV’ Teresa Domínguez parlaran sobre crims als voltants. Quart de Poblet acollirà un cicle ‘neonoir’ i Rocafort a Genar Martí i Jorge Saucedo amb ‘El fugitiu’, de la desaparició d’Antonio Angles, al costat del recopilatori ‘Dobles eles també maten’ de diverses autores.

Paral·lelament hi haurà fins a 12 clubs de lectura en biblioteques, col·legis i llibreries. Un dels principals serà el de Johana Gustawsson, en un institut en francés on connectaran amb un altre centre de Tolosa de Llenguadoc mentre lligen la mateixa obra. Una altra iniciativa destacada és el llibre ‘Llums negres’ entre cinc autors espanyols i cinc francesos.

VLC Negra saltarà a la pantalla amb l’estrena del muntatge de la mítica ‘Perdició’ de Billy Willder en Sala Russafa, el cicle de cinema de l’actriu Angie Dickinson en La Filmoteca i la serie ‘Reines de la Camorra’ en el canal Crim+Investigació. La música arribarà als locals Black Note, Boig Club, 16 tones, Deluxe i Peter Rock, i els menús ‘negres’ al Mercat i Gastroestudio.

NOMINATS

Els premis es donaran a conéixer en la festa final del 19 de maig. Competeixen en Millor Novel·la ‘Tot el millor’, de César P. Gellida; ‘Sánchez’, d’Esther García Llovet; ‘L’abraçada del monstre’, de Félix Palma; ‘L’últim vaixell’, de Domingo Villar, i ‘La xarxa porpra’, de Carmen Mola.

A la Millor Novella·l’aspiren ‘Caça major’, de Juli Alandes; ‘No digues cap de bestiar’, de Raquel Gámez; ‘La mirada de vidre’, d’Anna Moner; ‘Heidi, Lenin i altres amics’, de Joanjo García, i ‘Secundaris’, de Núria Cadenes. I en Best Novell, ‘Chicago’, de David Mamet; ‘Quan sale la reclusa’, de Fred Vargas, ‘La cançó dels vius i els morts’, de Jesmyn Ward; ‘La frontera’, de Do Winslow’, i ‘Al jardí de l’ogre’, de Leila Slimani. Com tots els anys, el públic decideix als guanyadors.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre − un =

mercat medieval ontinyent