Un estudi revela que a València hi ha 4.714 habitatges turístics, dels quals 2.285 estan regulats

Guardar

apartamentos-turisticos
apartamentos-turisticos

La regidora de Turisme i alcaldessa en funcions, Sandra Gómez, ha presentat hui en roda de premsa els resultats de "l'Estudi de dimensionament de l'oferta d'habitatges turístics en la ciutat de València" amb el qual s'ha analitzat la situació dels apartaments turístics en la ciutat. Des de l'Ajuntament es regularà l'oferta perquè estiguen dins de la legalitat i no contribuïsquen a crear una bambolla en el sector a mitjà i llarg termini.

A partir de les dades obtingudes en aquest estudi sobre apartaments turístics l'Ajuntament dissenyarà una sèrie d'accions amb l'objectiu de pal·liar els impactes negatius, i per a açò realitzarà diferents taules de treball amb l'Agència Valenciana de Turisme, la Fundació Turisme València, el sector hoteler, les associacions de veïns o la plataforma Airbnb, entre altres. Sandra Gómez ha destacat que la ciutat de València ha sigut la primera a encarregar un estudi per a conéixer l'oferta d'apartaments turístics i el tipus de turista que tria aquest acomodament.

Sobre l'estudi, la regidora de Turisme, Sandra Gómez, ha subratllat que "com a ciutat ens hem volgut avançar al problema perquè no afecta el desenvolupament turístic de la ciutat de València, i per açò a l'abril encarregàrem aquest estudi, perquè és molt important que com a administració, abans d'impulsar i decidir que fem i com regulem aquest sector, tinguem clar que nombre d'apartaments turístics reals existeixen en la ciutat, on se situen, quin tipus d'oferta és, de quina qualitat, quin tipus de turistes són usuaris d'aquest tipus d'apartaments..." .

Pel que fa a les dades de l'oferta total d'habitatges d'ús turístic, 4.714 corresponen a habitatges turístics que es tradueix en un 48,60% de l'oferta de places, per damunt del 43,47% aportat pels 82 hotels, amb 16.191 places. Gómez ha puntualitzat, no obstant això, que a pesar que l'oferta de places d'allotjament és major en habitatges que en hotels, les pernoctacions i el volum de negoci segueixen sent majors en hotels.

Respecte a la distribució de l'oferta d'habitatges turístics per districtes, la major part es concentra a Ciutat Vella amb un 34%, seguida d'Extramurs amb un total del 12% i el tercer lloc ho ocupa els Poblats Marítims amb un 10%. "Cal destacar que la major part de l'oferta reglada està a Ciutat Vella amb un 40%, mentre que l'oferta no reglada està més dispersa per tota la ciutat, la qual cosa ens porta a matisar les percepcions sobre la massificació que existeix a Ciutat Vella d'apartaments no reglats", ha afirmat Sandra Gómez.

Seguint amb les dades oferides per l'estudi, en la ciutat de València hi ha 6,6 apartaments turístics per cada 1.000 habitants per darrere de Barcelona i amb percentatges similars a ciutats com Màlaga, Sevilla o Donostia.

La responsable de Turisme ha reconegut que les mesures de regulació local en aquest sector no són suficients i ha assegurat que "volem donar protecció al resident, lluitar contra l'economia submergida i protegir a aquelles empreses que ofereixen aqueix tipus d'allotjament de forma legal per a afavorir una major equitat competitiva entre els diferents actors en joc i volem, en tercer lloc, garantir els drets del turista que lloga assegurant la qualitat percebuda com a destinació".

Sandra Gómez ha desaconsellat l'adquisició d'habitatges per a destinar-les a apartaments turístics, ja que, segons els estudis realitzats, perquè la inversió anara més rendible que un lloguer convencional i fent front a totes les despeses legals, haurien d'estar llogades un mínim de 180 dies a l'any.

En els últims anys s'ha produït un notable desenvolupament i visibilitat dels anomenats "Apartaments turístics" gràcies al fet que el subsector d'habitatge de lloguer turístic ha prosperat potenciat per la configuració de València com una de les destinacions urbanes més atractives d'Espanya, amb 4,4 milions de pernoctacions el passat any, i 30.004 places d'allotjament reglat.

En el cas dels apartaments turístics, d'una banda està l'oferta reglada, fonamentalment a través d'empreses i immobiliàries, i la no reglada, realitzada per particulars a través de plataformes com Airbnb o Homeaway.

Sandra Gómez ha anunciat la intenció de l'Ajuntament de València d'intervenir el sector dels apartaments turístics i, en aquest sentit, els responsables de la regidoria de Turisme es reuniran també amb la plataforma Airbnb al setembre "per a signar un conveni de col·laboració amb la intenció de controlar millor l'oferta que es fa des de l'aplicació".

Destacats