Habitatge, Ivace i Avaesen conjuminen recursos per a impulsar un projecte que porta energia renovable a 50 municipis valencians

Dalmau assegura que aquest projecte és "un exemple d'oportunitat del Next Generation UE" i Climent ressalta el paper protagonista de les comunitats i la ciutadania en la gestió i distribució de l'energia a nivell local

Guardar

dalmau vivienda
dalmau vivienda

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a através del Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (Ivace), i l'Associació Valenciana d'Empreses d'Energies Renovables (Avaesen) han llançat una 'Manifestació d'Interés al Govern d'Espanya' per a posar en marxa un projecte que permeta desenvolupar comunitats energètiques locals en la Comunitat Valenciana per a proveir d'energia renovable a 50 municipis fins a l'any 2022, amb la previsió de doblegar aquest número en els següents anys.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha assegurat que "aquest projecte enfortirà la referència estatal de la Comunitat Valenciana en el desenvolupament de comunitats locals d'energies renovables". "Sens dubte, que siga Aras de los Olmos el primer poble de tot l'Estat capaç d'autoproveir-se amb energies renovables ens situa en l'avantguarda, un èxit que ha estat possible gràcies als esforços conjugats dins del Pla Estratègic de Comunitats Energètiques 2030 de la Generalitat Valenciana".

Martínez Dalmau ha subratllat que "sobretot, la manifestació d'interés que presentem avui és una mostra de la finestra d'oportunitat que han obert els fons europeus de recuperació del Next Generation UE i de la seua importància estratègica per a afrontar els reptes del demà en la nostra Comunitat".

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha destacat que "per a aconseguir una transformació energètica justa hem de posar l'energia en mans de les comunitats i de la ciutadania, no com a mers consumidors d'energia, sinó com a part activa que participa i es beneficia de la generació, la distribució, la gestió i el consum d'energia en l'àmbit local".

En aquest sentit, ha posat l'accent que "juntament amb les nombroses actuacions que estem desenvolupant des de l'Ivace, secundarem totes aquelles iniciatives que redunden en l'expansió de les comunitats energètiques locals, col·laborant i treballant conjuntament per a aconseguir un model energètic sostenible, just, inclusiu i democràtic".

L'acte també ha comptat amb la participació del president d'Avaesen, Marcos J. Lacruz, de la directora general de l'Ivace, Júlia Company, i de la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona.

Energia renovable a 50 municipis

Aquest projecte pretén accedir al pla de recuperació 'Espanya pot', que guiarà l'execució de 72.000 milions d'euros de fons europeus fins a 2023 i mobilitzarà en els pròxims tres anys el 50% dels recursos amb els quals compta Espanya gràcies a l'instrument Next Generation EU.

A més, aspira a mobilitzar entorn de 200 milions d'euros i generar 300 llocs de treball entorn de les comunitats energètiques locals, desenvolupant-les en 50 municipis valencians.

S'estima que la implantació d'aquestes comunitats energètiques evitaria llançar a l'atmosfera unes 4.000 tones de CO₂, l'equivalent a plantar 57.500 arbres. A més, la labor de difusió i conscienciació pretén aconseguir a més d'un milió de persones en l'any vinent, perquè coneguen els beneficis de l'energia renovable produïda en el municipi i amb la participació ciutadana i de les administracions locals en la seua gestió.

Una acció que també es vol estendre a polígons industrials.

El Hub de Comunitats Energètiques Locals de la Comunitat Valenciana va néixer en 2020 impulsat per Avaesen i compta amb participació pública a càrrec de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i de l'Ivace. També formen part la Unió de Consumidors, el Col·legi d'Administradors de Finques de València i Castelló i dues cooperatives valencianes que actualment desenvolupen aquests projectes en la Comunitat, Sapiens Energia i Grup Enercoop.

Les comunitats energètiques locals permeten l'intercanvi d'energia neta entre ciutadans i ciutadanes, comunitats de veïns i veïnes urbanitzacions, comerços o empreses d'un polígon industrial, posant l'energia renovable en mans de la ciutadania de manera sistèmica, democratitzant l'accés a l'energia i col·laborant a posar fi a la pobresa energètica.

Destacats