25n
25N
25N

Arcadi España presenta el visor cartogràfic per a consultar els carrils bici de la Comunitat Valenciana

Arcadi España presenta el visor cartogràfic per a consultar els carrils bici de la Comunitat Valenciana
03/06/2020 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha anunciat la inclusió en el visor cartogràfic de la Generalitat que gestiona l’Institut Cartogràfic Valencià (IC), dels carrils bici de la Comunitat Valenciana, tant els que hi ha fets com els que hi haurà en un futur.

Amb motiu del Dia de la Bicicleta que es commemora aquest dimecres, Arcadi España ha assenyalat que aquesta nova eina per a conéixer la xarxa d’itinerari ciclopeatonales a través de l’ICV, “és el primer pas per a tindre una aplicació on tots els valencians i valencianes podran veure tots els carrils de bici del nostre territori, sobretot per a connectar els municipis intermedis”.

Com ha insistit el conseller, “la Generalitat propiciarà que la bicicleta s’utilitze no sols per a l’esport sinó també com una eina de mobilitat quotidiana per a l’ús diari. Per a fer fàcil el seu ús, hem establit una línia d’ajudes a partir del dia 15 d’aquest mes per a l’adquisició de bicicletes i patinets i estem impulsant un pla de millora de la xarxa ciclopeatonal en tota la Comunitat”

A més dels itineraris, en el visor de la Generalitat s’inclou informació rellevant, com a pendent, tipus de ferm o amplària i són descarregables en els formats més habituals per a aquesta mena de rutes.

Segons el conseller, “es tracta d’un instrument dinàmic que anirà completant-se amb noves aportacions”. En aquest sentit està previst obrir línies de col·laboració amb ajuntaments, diputacions i altres organismes públics, a fi d’incorporar a l’inventari de la Generalitat, els nous itineraris que altres administracions vagen completant. A més, en el cas que els ajuntaments ho estimen oportú, es podran incorporar els traçats urbans de la seua competència.

Així mateix, el conseller ha ressaltat que la Comunitat Valenciana “és de les primeres comunitats a posar la informació de carrils bici tant en el visor o geoportal de la Generalitat com en descàrregues”. De moment, ha continuat, “estan senyalitzats en una capa els que hi ha i en una altra els que es faran més endavant. Posteriorment s’aniran incloent la resta de carrils”.

Una xarxa de 1.100 quilòmetres

La Comunitat Valenciana disposa d’una xarxa d’itineraris no motoritzats de caràcter interurbà, denominada Xarxa d´Itineraris No Motoritzats de la Comunitat Valenciana (XINM), d’un poc més de 1.100 quilòmetres, de diverses titularitats públiques, que en la seua major part són carrils bici. A aquesta xarxa cal sumar els carrils bici i ciclocarrers urbans, conformant així una malla àmplia.

Aquesta Xarxa discorre per 173 termes municipals, un 32% del total de municipis de la Comunitat, i amb un radi d’influència de 3 quilòmetres que fa que la població servida siga de 3,9 milions d’habitants, quasi el 80% de la població de la Comunitat. Es té en aquests moments una ràtio de 2,04 quilòmetres cada 10.000 habitants.

La Conselleria d’Obres Públiques està treballant a estendre i completar aquesta xarxa d’itineraris no motoritzats amb l’objectiu d’arribar a disposar d’una xarxa contínua, segura, funcional, ordenada i jerarquitzada, que constituïsca una autèntica alternativa a la mobilitat tradicional i que satisfaça la demanda de vies en les quals desenvolupar activitats lúdiques, d’oci saludable i turístiques, afavorint la creació de llocs de treball en l’àmbit local.

La crisi motivada per la COVID-19 pot portar com a conseqüència la retracció de l’ús dels mitjans públics de transport, tornant a recuperar auge l’ús del vehicle privat a motor. Evitar aquesta regressió cap a un model poc sostenible de transport és el que motiva a la Conselleria intensificar les accions per a promoure i impulsar l’ús dels mitjans de transport no motoritzat, especialment, les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal per a la mobilitat diària.

Oficina Valenciana de la Bicicleta

Així, s’estan escometent importants accions en diferents àmbits per a afermar la mobilitat sostenible quotidiana, especialment a les àrees de major concentració de població. Una de les mesures més urgents per a dotar de major eficàcia a la coordinació i desenvolupament d’iniciatives i actuacions a curt termini ha sigut la creació de l’Oficina Valenciana de la Bicicleta, dependent de la Direcció General d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat.

També s’ha elaborat l’Estratègia de Mobilitat a la Comunitat Valenciana per a les Fases de Desescalada i Nova Normalitat, que inclou accions directes per al foment d’ús de la bicicleta i VMP en la mobilitat quotidiana, i de coordinació amb el transport públic, entre les quals destaca el programa d’ajudes a la compra de bicicletes i VMP, d’imminent inici.

Amb aquest objectiu, s’ha establit una línia d’ajudes de 500.000 euros per a l’adquisició de bicicletes i patinets (VMP) elèctrics en establiments amb seu en la Comunitat, amb el plantejament que els comerços descompten en el moment de la compra l’import de la subvenció del preu de venda, i després l’administració abonarà la subvenció a l’establiment.

Les ajudes previstes són de fins a 250 euros per al cas de bicicletes elèctriques, de 100 euros per a les no electrificades i per als VMP elèctrics. Les ajudes també es poden aplicar a la instal·lació de kits d’electrificació, amb un import de fins a 200 euros, o a la compra de bicicletes amb elements de càrrega per al transport de xiquetes i xiquets i en aquest cas les ajudes seran de 150 euros. La tramitació d’aquestes ajudes serà una de les comeses que amb caràcter immediat emprendrà la nova Oficina Valenciana de la Bicicleta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 4 =