La violència de gènere i la domèstica estan darrere del 65% de les detencions de la Policia Local de València

Guardar

gamma
gamma

La violència de gènere i la violència domèstica estan darrere del 65 per cent de les detencions dutes a terme per la Policia Local a València, un significatiu augment, ja que, segons l'última memòria elaborada per GAMMA de l'any passat, aquest percentatge representava un 45%.

Així, durant l'últim any les dades han empitjorat, ja que "la situació de les víctimes és més vulnerable encara perquè la seua xarxa de suports és més precària amb la crisi econòmica", adverteix el regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aarón Cano, que veu amb preocupació un increment dels casos més greus coincidint amb l'aniversari de la pandèmia.

Des de la Regidoria posen com a exemple un cas recent en el qual agents de la 5a Unitat de Districte i GAMMA de la Policia Local de València van atendre una víctima que denunciava per primera vegada a la seua parella després d'agredir-li presumptament, abusar sexualment de manera reiterada, amenaçar-li contínuament amb denunciar la seua situació irregular i robar-li 5.000 euros.

"Són situacions extremes que exemplifiquen la crueltat de la violència de gènere que actualment és el nostre major problema de seguretat", subratlla Cano, que posa de manifest la seua intenció de reunir-se amb associacions civils per a "buscar solucions que augmenten la detecció i prevenció de qualsevol manifestació de violència psíquica o física contra una dona a la ciutat".

"Buscarem aliances amb associacions, col·lectius, tenim un enemic comú: la violència contra les dones", ha asseverat. En aquesta línia, l'edil recalca que no es pot consentir "la por amb el qual conviuen centenars de dones en aquesta ciutat, els seus fills i famílies".

DETECCIÓ PRECOÇ

Per això, Cano avança que la Policia Local de València estudiarà mesures en els pròxims dies per a augmentar la detecció precoç de casos de violència de gènere a València perquè, com ha recordat, "es tracta d'una situació democràticament inassumible".

Treballar en un protocol de detecció i actuació que servisca també als i les 150 agents formats recentment a atendre casos de violència de gènere; reunions amb col·lectius i associacions; aprofitar les relacions de proximitat que tenen els agents de barri i informar les víctimes del recurs gratuït que tenen a partir d'ara després de la signatura d'un conveni amb el Col·legi de Detectius per a investigar el patrimoni i ingressos d'agressors que incompleixen les seues obligacions legals són algunes de les iniciatives previstes.

"Hem d'augmentar les denúncies, aconseguir que les dones senten més seguretat per a fer el pas que els pot traure de la situació tan crítica que pateixen, amb la denúncia comença la protecció", afig Cano, que recorda que el Grup GAMMA de la Policia Local de València especialitzat en l'atenció a les víctimes de violència de gènere protegeix actualment 600 dones a la ciutat i es dedica en exclusiva a atendre les víctimes des de l'any 2016, el segon any del Govern de la Nau.

Destacats