caixa popular

Vigilància i precaució, les bases per a un estiu tranquil i feliç

L’ofegament s’està convertint en un problema de salut doncs en 2016 van morir 437 persones per esta causa

Vigilància i precaució, les bases per a un estiu tranquil i feliç

Calor, molta calor és el que es viu a l’estiu, sobretot amb les ones de calor que últimament s’estan donant. Que millor que un capbussó per a combatre-ho. Platges, rius, pantans, piscines… s’omplen estos mesos per a gaudir i refrescar-se. No obstant això, estes pràctiques amaguen un perill al qual no molts concedeixen ‘respecte’ i és la possibilitat d’ofegament. No solament els menors o els que no saben nadar són els més exposats doncs per una simple estirada també pots tenir un contratemps que acabe en tragèdia.

De fet, a Espanya en 2016, 437 persones van morir així, segons xifres de la Federació Espanyola de Socorrisme, encara que la veritat és que, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en els últims 10 anys s’ha reduït entorn d’un 17% la mortalitat per ofegaments al mig aquàtic. Estes xifres, sobretot en menors, són tan cridaneres que l’Organització Mundial de la Salut alerta de la quantitat de xiquets menors de nou anys ofegats, encara que la veritat és que també van descendir en els últims deu anys (des de 2006 on la xifra de morts va ser de 60 fins a 2015 amb una xifra de 43 morts). Les estadístiques també assenyalen que els ofegaments de menors ocorren amb més freqüència en piscines, mentre que els adults es produeixen en aigües naturals durant el bany, la pesca o en practicar algun esport nàutic.

És per això que des de les institucions s’estan donant una sèrie de consells, però el més important és no perdre de vista mai als menors, estar el més prop d’ells possible per a poder socórrer-ho, així com fer cas sempre de les banderes, en cas de les platges, o del personal responsable de salvament en els altres llocs. Segons la creença popular, una persona que s’està ofegant donarà senyals que ho mostraren, no obstant això, segons els experts i els vídeos que es poden observar en la xarxa mostren el contrari. Un menor o una persona que s’està ofegant, en la majoria de les ocasions, no farà cap escarafalls que ho demostre i la seua lluita per la supervivència pot durar escassos dos minuts doncs a partir d’eixe temps es produeix l’ofegament.

Cal assenyalar que l’ofegament és l’únic esglai que pot donar-se en els mitjans aquàtics doncs segons el Ministeri de Sanitat, “a més dels ofegaments, tots els anys es produeixen casos de traumatismes cranioencefàlics i lesions medul·lars, generalment provocades per imprudències, com tractar de capbussar-se des de gran altura. A vegades, a més, el consum d’alcohol o altres substàncies està associat a estos comportaments”.

 

Consells i precaucions

 • Assegure’s que la piscina on acudeix amb la seua família compta amb les adequades mesures de seguretat com (socorrista, tancat perimetral) perquè els seus fills xicotets no puguen accedir lliurement.
 • Recorde que la vigilància dels seus fills menors és la seua responsabilitat; la del socorrista és el salvament aquàtic quan siga necessari.
 • Vigile als menors en tot moment quan estiguen en l’aigua o jugant prop d’ella, i no delegue esta responsabilitat en un xiquet més major.
 • Per als xiquets, el tancat perimetral és molt segur, ja que aïlla completament la piscina.
 • Si no sap nadar o no nada be utilitze un jupetí salvavides per a banyar-se o practicar un esport aquàtic. Els flotadors inflables no són recomanables.
 • En la platja, respecte al significat de les banderes: mai es banye si està roja.
 • Banye’s en platges amb vigilància i respecte sempre les indicacions dels socorristes.
 • No sobreestime la seua condició física ni la seua capacitat per a nadar. En el mar, si es troba cansat o té dificultat per a tornar, nade d’esquena movent les cames solament fins a arribar prop de la riba.
 • No es banye en zones on estiga prohibit el bany.
 • Banye’s sempre acompanyat, sobretot si és una persona major o pateix algun problema de salut.
 • El consum d’alcohol abans del bany disminueix la capacitat de reacció davant un perill i pot propiciar conductes que poden posar en risc la nostra salut.
 • Banyar-se de nit és molt perillós: si li ocorreguera alguna cosa, ningú podria veure-ho.
 • Tirar-se de cap des d’una gran altura, en llocs de poca profunditat o sense conéixer si existeix algun obstacle en el fons, es pot produir lesions molt greus.
 • Isca de seguida de l’aigua si es troba cansat o sent fred.


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × un =

Paiporta
exposicion caps tallats
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris