El Govern valencià investigarà una residència de Llíria després de publicar-se un vídeo de maltractaments

Ha sigut una pròpia extreballadora qui ha filtrat les imatges

Guardar

Silla de ruedas dependencia servicios sociales
Silla de ruedas dependencia servicios sociales

Una extreballadora del centre denuncia les deplorables condicions en les quals viuen els ancians d'una residència de Llíria, València. Ho ha fet amb un vídeo que va gravar fa a penes 15 dies, on en les cruels imatges a les quals ha tingut Informatius Telecinco, apareixen persones majors extremadament primes, que pateixen problemes neurològics, amb ferides obertes, assegudes durant hores en cadires on han de menjar solos, amb el risc que això suposa. De moment, el govern valencià ha avançat que obrirà una investigació per a determinar si les escenes gravades constitueixen delictes de desatenció i maltractament. Des del centre no han volgut fer cap declaració.

Ha sigut la mateixa extreballadora de la residència DomusVI de Llíria qui ha volgut evitar que aquest tipus de situacions continuen repetint-se. Les imatges mostren com els ancians no reben l'ajuda necessària per a poder desenvolupar accions, tan bàsiques, com menjar, o demanar ajuda a algun dels treballadors del centre. Ningú acudeix a socórrer-los. Això últim li ocorre a un home que es desploma del llit i queda tendit en el sòl durant diversos minuts sense que ningú li faça cas.

El Govern valencià ha anunciat que portaran les imatges davant la Fiscalia per a conéixer si aquests fets són constitutius d'un delicte de maltractaments.

"Es passen hores i hores asseguts en cadires. Ací desdejunen, mengen i sopen, sense que ningú els pare atenció", compte l'extreballadora, que afig que "estan famèlics, extremadament prims per la falta d'atenció a la qual estan sotmesos".

Al costat dels vídeos, Informatius Telecinco ha tingut accés a fotos en les quals es veu a diferents ancians amb punts de sutura al cap i forts blaus en la cara i altres parts del cos provocats a conseqüència de les caigudes que pateixen.

Les imatges van ser gravades amb un telèfon mòbil, a pesar que des de l'adreça de la residència s'havia prohibit als treballadors accedir amb els mòbils a les zones on es troben els ancians. "Jo m'havia d'amagar el telèfon a la roba interior per a poder gravar el que passa allí dins i denunciar-ho", explica la dona.La residència on han sigut gravades les imatges compta amb 151 places per a ancians, de les quals 35 estan concertades i per les quals reben subvencions de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Des d'Informatius Telecinco s'han posat en contacte amb la residència per a tractar d'obtindre una explicació a les dures imatges gravades de la desatenció que pateixen els ancians. De moment, els responsables del centre han declinat donar la seua versió sobre els fets.

Destacats