25n
25N
25N

En 2020, les víctimes mortals de vianants i ciclistes podrien superar a les de turismes

La distància de seguretat en els avançaments a ciclistes segueix sense respectar-se en un 21% dels casos

En 2020, les víctimes mortals de vianants i ciclistes podrien superar a les de turismes
10/07/2019 -

El 21% dels avançaments a grups de ciclistes no respecta la distància de seguretat. Aquesta és una de les conclusions que s’extrauen del projecte Safe4Bikes, subvencionat per la Direcció General de Trànsit (DGT), i que ha sigut dut a terme pel Grup d’Investigació en Enginyeria de Carreteres de la Universitat Politècnica de València. En l’estudi, s’han registrat un total de 1.292 avançaments en cinc carreteres de la província de València.

Per a obtenir aquestes dades, l’estudi es va dur a terme amb bicicletes de carreteres instrumentades, que disposaven d’un velocímetre per a registrar tant la velocitat del vehicle que avança, com la distància lateral. D’aquesta manera, es va extraure que, sobretot, a l’inici de l’avançament existeixen més casos en els quals no es respecten els 1,5 metres de separació. Així i tot, sí que confirmen que ha augmentat la conscienciació ciutadana, ja que, respecte a 2014, existeix un 15% menys d’avançaments incorrectes. No obstant això, queda molt per fer.

En aquest sentit, i com apunta el catedràtic de la UPV, Alfredo García, “a mesura que ha augmentat la presència de ciclistes en les carreteres convencionals, també ha augmentat la sinistralitat d’aquest col·lectiu“. I és que tal com va avançar El País, des de la prefectura de la DGT a València es va explicar, durant la presentació de l’estudi, que en el cas de mantenir-se la tendència actual, “en 2020, els usuaris vulnerables morts – vianants, ciclistes i motoristes – superarà per primera vegada als de turismes”.

Quant als trams analitzats, d’acord amb el projecte Safe4Bikes, els vorals acolorits no garanteixen la seguretat dels ciclistes. De fet, va ser on es van registrar majors velocitats d’avançament i menys distància de seguretat, potser perquè fa pensar als conductors que els ciclistes ja compten amb un espai reservat més segur. Un risc que s’agreuja en els vorals que s’estrenyen, generalment, a causa de la presència d’obstacles, falta de neteja o deterioració del paviment.

Finalment, quant a la manera de circulació, l’estudi mostra disparitat d’opinions entre ciclistes i conductors. Si bé els primers opten per la circulació en paral·lel (78,3%), els conductors prefereixen la circulació de ciclistes en línia. Això sí, tots dos col·lectius, en la seua majoria, coincideixen que una distància lateral d’1,5 metres és suficient per a garantir la seguretat. Ara, l’essencial és complir-ho.

Des de principi d’any, 504 persones han mort en accidents de trànsit en vies interurbanes. 191 dels 504 són usuaris vulnerables: 46 vianants, 14 ciclistes i 131 motoristes. Els majors de 65 anys continuen sent la franja d’edat que més víctimes mortals registra.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit + 7 =

art en blanc
art en blanc
ruta del grial massamagrell
ruta del grial massamagrell