El vicepresident de la Comissió Europea visitarà la setmana vinent la Vega Baixa per la DANA

Guardar

191010_FOTO_1_PRE_REUNION_TIMMERMANS
191010_FOTO_1_PRE_REUNION_TIMMERMANS

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que l'actual vicepresident de la Comissió Europea i futur vicepresident executiu de la Comissió Europea per a l'Acord Verd Europeu, Frans Timmermans, visitarà la setmana vinent, concretament el 18 d'octubre, la Vega Baixa per a conéixer l'abast dels danys produïts per la DANA.

Així ho ha afirmat després de la reunió que han mantingut tots dos mandataris a Brussel·les, després de la qual el president de la Generalitat ha explicat que li ha plantejat impulsar una estratègia europea específica per al Mediterrani per a fer front a l'efecte de l'emergència climàtica i evitar catàstrofes com la provocada pel temporal de les passades setmanes a la Vega Baixa.

"Cal tindre en compte que el fet diferencial més important d'aquesta nova Comissió és que la vicepresidència primera es dedicarà fonamentalment a tot el que té a veure amb l'emergència climàtica i totes les mesures que s'han de desenvolupar per a combatre aquest fet", ha manifestat el president, que ha considerat que es tracta del "fet més rellevant en termes polítics per a l'agenda europea en els pròxims anys".En aquest sentit, ha assegurat que Timmermans ha estat "absolutament d'acord" amb la posició de la Generalitat sobre que "és necessària una estratègia europea per al Mediterrani, una estratègia específica", per a previndre situacions derivades dels efectes del canvi climàtic com les que s'han produït en la Comunitat Valenciana en les últimes setmanes.

"Rellançament" de les fonts d'energia renovables

D'altra banda, s'ha mostrat partidari d'"avançar" en l'impuls a les fonts d'energia renovables. "L'objectiu ja no pot ser 2050; en 2030 hauríem de tindre una aportació renovable molt pròxima al 100%", ha subratllat Puig, que ha assegurat que la Comunitat "té grans possibilitats de desenvolupament d'aquestes energies".

En aquest sentit, s'ha manifestat a favor que hi haja "una aliança institucional i també en l'àmbit privat per a invertir i aportar les connexions necessàries per a aquesta mena d'energies, amb espai per als xicotets productors i l'autoconsum".

"El Mediterrani en general és on més estan creixent les temperatures, un 20% més que en la resta d'Europa, i és on s'evidencia més la desertització", ha recordat, i ha afegit que aquest fet "és una qüestió que s'ha d'abordar des d'una visió europea".

Per això, ha considerat que, a curt termini, s'ha de "participar en el projecte de reconstrucció de la Vega Baixa", però ha afegit que també és necessària "una mirada més enllà del curtterminisme, una mirada estructural, perquè, sens dubte, una base fonamental de la lluita davant l'emergència climàtica és una política energètica que avanç substancialment en l'aplicació de les renovables".

Quant a la valoració dels danys causats a la Vega Baixa, que en una primera estimació ascendeixen a 1.500 milions d'euros, ha afirmat que és "un treball que cal fer amb rigor per a poder demanar les ajudes corresponents".

"També hem parlat de les ajudes directes com a zona catastròfica europea, i hem de plantejar un protocol adequat, recollint tota la informació i amb tot el rigor exigible", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats