25n
Orgull
Orgull

"És moment de vertebrar la comarca de l'Horta Sud amb una gran via verda que ens connectarà amb l'Albufera"

Parlem amb Jesús Monzó, alcalde de Catarroja, i Isabel Martín, alcaldessa de Paiporta, sobre la importància d’aquest projecte per a vertebrar la comarca

"És moment de vertebrar la comarca de l'Horta Sud amb una gran via verda que ens connectarà amb l'Albufera"
16/11/2020 -

La connexió dels municipis de l’Horta Sud amb el parc natural de l’Albufera és quasi una obligació, tenint en compte la seua proximitat. Catarroja, Massanassa i Paiporta s’han unit per a, juntament amb la diputada provincial de Mobilitat, Dolors Gimeno, desenvolupar el projecte que els connectarà amb aquest gran pulmó verd a través d’una via al costat del tram del barranc que comparteixen.

Un projecte de gran envergadura en el qual estan treballant conjuntament per a aconseguir la subvenció de la Diputació de València destinada a projectes de mobilitat sostenible. De moment, hi ha prevista l’adequació dels marges del barranc que uneix Paiporta i Catarroja. A partir d’eixe moment, el projecte contempla la creació tant d’un carril bici, com d’una via per a vianants que no només unirà les poblacions de la comarca amb l’Albufera, sinó que contribuirà a generar nous espais verds en les localitats.

Per a l’alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, “situacions com les que estem vivint ens indiquen la importància de comptar amb espais on vianants, ciclistes i altres formes de mobilitat puguen circular amb tranquil·litat, però és que, a més, amb aquest projecte acostem els espais naturals als nostres nuclis veïnals”. Una visió que també comparteix Isabel Martín, alcaldessa de Paiporta, que apunta que “la mobilitat de l’àrea metropolitana de València necessita projectes com aquest per a interconnectar municipis que estan molt a prop en termes geogràfics, però allunyats quant a les possibilitats de desplaçar-se entre ells sense vehicle privat”. I és que aquest projecte també beneficiarà a la resta de municipis de l’Horta Sud que estan connectats entre si.

“És un projecte de ciutat”

València Extra ha parlat amb Jesús Monzó, alcalde de Catarroja, que ha explicat que aquest projecte és “un pas important”. “Portem cinc anys realitzant actuacions per a fomentar una mobilitat més sostenible a Catarroja com l’augment de carrils bici al nucli urbà, la connexió del nucli històric amb el Port de Catarroja o, per exemple, el projecte de connectar Renfe amb la zona de la universitat de la Florida per a millorar la connectivitat de la zona nord de Catarroja”.

Per aquest motiu, assenyala Monzó, “és moment de trencar les barreres arquitectòniques que es van construir en el seu moment, com la pista de Silla o la CV-400, i vertebrar la comarca de l’Horta Sud, tornant a connectar-nos amb el parc natural de l’Albufera i posant en valor espais tan únics com el Port de Catarroja, el Tancat de la Pipa o la Marjal”. En definitiva, ha afegit, “és una obligació de les administracions apostar per una mobilitat sostenible, complint també amb l’agenda europea, i sobretot unir els nostres municipis. Estem molt a prop els uns dels altres, però no disposem d’un bon servei de transport públic, per exemple. Per això, aquest projecte és tan necessari”.

Catarroja ha sigut la localitat que ha liderat aquest projecte comú per a acollir-se a la subvenció de la Diputació per a la construcció d’aquesta gran via verda. “Independentment de la ideologia, és un projecte que ens beneficia a tots. Catarroja sempre està en continu diàleg amb les poblacions de voltant perquè és necessari crear sinergies entre nosaltres i conjuminar esforços per a la posada en marxa de projectes comuns com aquest”.

Catarroja, Paiporta i Massanassa ja han realitzat la sol·licitud a la Diputació en la qual podrien arribar a rebre fins a 20.000 euros. Ara, només queda esperar la seua aprovació per a començar a fer els primers passos per a la seua construcció. “Situacions com l’actual pandèmia han posat en evidència la importància de prioritzar la necessitat de la ciutadania i no tant la dels vehicles privats. És hora de recuperar espai per a caminar, per a anar amb bici, per a respirar… Sé que és difícil canviar les polítiques de mobilitat, però crec que, cada vegada, hi ha més persones conscienciades en la importància d’avançar cap a un nou model de ciutat i, amb aquest projecte, no només escometem la transformació de la Catarroja del present, sinó que avancem a la Catarroja del futur. Al final, és un projecte de ciutat”, apunta Monzó.

Per a acabar, l’alcalde de Catarroja assenyala que, malgrat comptar amb aquesta via verda, “no deixarem de reivindicar a la Generalitat i a l’Autoritat del Transport Metropolità la vertebració de les poblacions de la comarca a través del transport públic que permeta la unió de Catarroja amb el metro de Paiporta o la connexió amb la ciutat de València. Compartim serveis i infraestructures i, per tant, millorar la connexió és una necessitat”.

“Canviar la mirada de les nostres ciutats i pobles”

Aquest diari també ha parlat amb l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, que ha destacat la necessitat d’aquesta gran via verda per a “poder intercomunicar les diferents poblacions de l’Horta Sud d’una manera molt més sostenible. Aquesta pandèmia ens ha fet veure la importància de continuar fomentant hàbits de vida saludable i, per descomptat, aquesta nova via permetria, d’una banda, continuar impulsant la salut i l’esport entre els veïns i veïnes de Paiporta i, per una altra, connectar els serveis que compartim amb altres poblacions com Catarroja. Molts dels veïns i veïnes del nostre municipi van a l’institut de Catarroja, a més, compartim serveis com Hisenda o la Seguretat Social i, en aquests moments, la comunicació entre totes dues localitats només es pot fer per carretera”.

Així mateix, la gran via verda, que els connectarà entre si i els unirà amb l’Albufera, segueix la línia que es va posar en marxa des de l’Ajuntament de Paiporta. “Nosaltres estem adherits al Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia i, des d’eixe mateix moment, estem treballant en la lluita contra el canvi climàtic. Hem implementat la xarxa de carrils bici a la localitat, hem ampliat voreres i hem convertit carrers a plataformes úniques per als vianants amb l’objectiu de millorar la mobilitat de la ciutadania, però també la qualitat de vida”, apunta Isabel Martín.

Paiporta avança cap a una transformació de poble sostenible i compromés amb el medi ambient. “Cada vegada hi ha més persones conscienciades, sobretot, gent jove. De fet, en 2018, duguérem a terme el projecte ‘Infància amb Paiporta’ en el qual treballàrem amb els xiquets i xiquetes, a les escoles, sobre el model de poble que volien, donant el valor que es mereix la infància en la nostra societat. Arran d’aquest projecte, convertírem alguns carrers de la localitat per als vianants, perquè així el volien, i continuem desenvolupant les conclusions d’aquest projecte”.

Al final, explica l’alcaldessa de Paiporta, “l’aposta per la sostenibilitat està cada vegada més present i figures com Greta Thunberg també han ajudat a canviar la mirada de les nostres ciutats i pobles”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − un =