25n
25N
25N

Les vendes del comerç al detall cauen un 16,9% al maig en la Comunitat Valenciana

Les vendes del comerç al detall cauen un 16,9% al maig en la Comunitat Valenciana
26/06/2020 -

Les vendes del comerç al detall van caure un -16,9% en la Comunitat Valenciana al maig comparació amb el mateix mes de 2019, menys que la mitjana nacional que va registrar un descens del 20,2% interanual, però les va elevar un 19,3% respecte a abril, pel fet que els locals comercials van anar reobrint les portes a mesura que els territoris avançaven en la desescalada, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La reculada de la Comunitat Valenciana va ser el sisé més moderat per comunitats, amb Galícia amb -11,3% en un extrem de la taula i Balears, amb -28,7%, en l’altre, al costat de la ciutat autònoma de Melilla (-34%).

D’aquesta manera, en l’acumulat dels cinc primers mesos de l’any, les vendes del comerç al detall en la Comunitat Valenciana van retrocedir un -10,3%, per davall de la mitjana nacional (-12,2%).

També l’ocupació en la Comunitat Valenciana va retrocedir menys que a Espanya al maig, en contraure’s un -2,7%, també menys que la mesura del país (-3,6%).

No obstant això, en els cinc primers mesos, l’ús del sector es va mantenir sense variacions en la Comunitat Valenciana, mentre que en el conjunt nacional va baixar un -1%.

DADES NACIONALS

La progressiva obertura del xicotet comerç el mes de maig ha determinat que aquests establiments mostren un major dinamisme. Així, el comerç en xicotetes cadenes va créixer un 31,4% respecte a abril i en establiments unilocalitzats, un 23,3%.

Estadística destaca que l’evolució mensual va ser més significativa en la venda de productes no alimentosos, atés que una bona part dels establiments dedicats a això estaven tancats a l’abril. Així, aquestes vendes van augmentar un 51,3%, destacant les d’equip personal (+125,3%) i equip de la llar (+89,5%).

Així mateix, l’INE ressalta que el començament de la mobilitat va accelerar les vendes de combustibles per a automoció, de manera que les vendes en estacions de servei es van incrementar un 37,4% en taxa mensual.

Per part seua, el comerç ‘online’ va experimentar un avanç mensual del 17,6% al maig, una mica menys que en el mes anterior.

En termes interanuals, el comerç al detall encara no aconsegueix els registres de fa un any. Les vendes d’aliments van baixar al maig un 0,3% interanual i les de la resta de béns, un 30,4%.

Aquests descensos, explica Estadística, es deuen, fonamentalment, al comerç presencial, atés que les empreses dedicades en exclusiva al comerç ‘online’ van elevar la seua facturació un 64,1% respecte a maig de 2019.

D’altra banda, l’efecte de l’estat d’alarma sobre l’ocupació en el comerç al detall es va veure diluït per la possibilitat de les empreses d’acollir-se a un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). A escala nacional, l’ocupació va baixar un 3,6% en taxa anual.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + 15 =