25n
25N
25N

Veïnat en perill d’extinció i Amics del Carmen rebutgen el PEP de Ciutat Vella perquè “expulsa el veïnat”

El Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella es va aprovar ahir en el Ple de l’Ajuntament de València després de passar per la Comissió d’Urbanisme

Veïnat en perill d’extinció i Amics del Carmen rebutgen el PEP de Ciutat Vella perquè “expulsa el veïnat”
01/03/2019 -

El perjudici i l’expulsió dels residents de barris tradicionals com el Mercat, Velluters o Seu-Xerea de les seues cases ha conduït al col·lectiu Veïnat en perill d’extinció a rebutjar el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella (PEP), un projecte que l’Ajuntament de València va aprovar ahir en el Ple municipal. “Són necessàries mesures urgents per a fer front al problema de la turistificació i defensar als veïns i veïnes del centre històric, però l’Ajuntament gira el cap i mira cap a un altre costat”, han criticat en un comunicat.

En concret, per al col·lectiu de veïns i veïnes el PEP “és una estafa per a la ciutadania”, un “timo” que posa èmfasi en el model extractiu i nociu de ciutat que expulsa al veïnat per a implantar allotjaments turístics i, com a conseqüència, es posa en perill els barris de convivència per una transformació en “parc temàtic”.

“Amb la redacció actual del PEP, es concediran 70 llicències d’hotels i apartaments turístics. A més, perillen 50 edificis singulars i protegits que tenen les portes obertes a implantar més hotels i no hi ha cap declaració de zona turísticament saturada. És més, en la nova redacció, augmenta la quantitat d’edificis residencials que acabaran sent hotels i deixa completament desprotegits als barris enfront de la introducció d’activitats comercials dirigides als turistes i no de comerç de proximitat”, expliquen en el comunicat.

En la mateixa línia s’ha manifestat l’associació de veïnes, veïns i comerciants Amics del Carmen, que també coincideixen amb l’emergència de la situació per la proliferació d’establiments hotelers, la desaparició del comerç tradicional i l’ocupació de l’espai públic. “Les noves modificacions que proposa l’Ajuntament són una volta de rosca que pretén augmentar la terciarització de Ciutat Vella i despullar-la de la seua residencialitat com a ús prioritari”, indica.

Las asociaciones coinciden en que las actividades comerciales se dirigen a los turistas, pero se deja de lado el comercio de proximidad

Així, s’oposen al projecte del Consistori per no restringir de forma adequada “l’ànsia depravadora” del sector hoteler; permetre la implantació de comerç no tradicional, franquícies i restaurants; desclassificar edificis dotacionals fent-los privats; desprotegir una gran quantitat d’edificis amb valor patrimonial “perquè puga atraure benefici lucratiu sol la indústria turística; promoure una economia insostenible; i per “allargar l’angoixa de Ciutat Vella en 20 anys”.

Amics del Carmen assegura: “És una excusa que, per a rehabilitar un edifici senyorial, patrimoni cultural de tots els valencians, haja de ser un hotel, annexionant, a més, un edifici residencial contigu. Però el PEP permet, fins i tot, qualificar de singular un solar, o annexionar tres edificis residencials amb l’argument de recuperar un forn”. Per això, acusen el regidor d’Urbanisme, Vicent Sarrià, de voler “destruir el patrimoni cultural dels valencians destrossant de forma irreparable el Mercat i Velluters”.

Davant el que consideren “un insult i menyspreu al treball dels tècnics”, el col·lectiu ha aprofitat la seua crítica per a recordar les mesures que van proposar en el seu moment i que van ser “menyspreades”, com el respecte al patrimoni, el manteniment de la convivència i la residencialitat. Veïnat en perill d’extinció, per part seua, van presentar al·legacions com la de declarar Ciutat Vella com a zona turísticament saturada, paralitzar qualsevol llicència d’activitat turística i detindre la transformació d’edificis singulars en hotels.

“Considerem que el PEP és insuficient per a detenir les agressions que pateixen els nostres barris, principalment en forma d’especulació i de turistificació. Cada vegada més aguditzades, estan alterant de manera accelerada el caràcter residencial dels nostres barris. Lluny de ser el cor de la ciutat, s’està convertint en un parc temàtic que expulsa els i les habitants. El PEP està ple de mentides, fal·làcies i enganys”, denúncia l’associació Veïnat en perill d’extinció.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 19 =