"Hem de ser l'exemple perfecte perquè a València comence a haver-hi un canvi de mires en l'urbanisme"

Les associacions veïnals de Benimaclet es mostren en contra del PAI que pretén reactivar el PSPV

Guardar

146521370_10159103562412442_820412638152635953_n
146521370_10159103562412442_820412638152635953_n

La modificació del PAI de Benimaclet presentada per la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, va suscitar multitud de crítiques entre els seus socis de govern i associacions del barri com l'Associació Veïnal de Benimaclet o Cuidem Benimaclet. Una correcció que va ser criticada per Compromís al ser una decisió "no consensuada" i que ha generat que aquesta formació convocara la comissió de seguiment de l'acord del Rialto el passat divendres. Per part seua, els veïns critiquen la falta de diàleg amb ells, perquè des de l'AVV apunten que la seua última reunió amb Sandra Gómez va ser al novembre.

La iniciativa presentada per la responsable d'Urbanisme de l'Ajuntament de València presentava una gran quantitat d'edificacions, amb fins a 1.000 habitatges i un 20% de l'espai dedicat a sector terciari, a més d'un gran parc i alguns equipaments, és a dir, instal·lacions públiques com un camp de futbol o altres dotacions. Tanmateix, això xoca enfront de les demandes dels col·lectius veïnals, que demanen la "desclassificació del sòl" amb la finalitat de poder protegir l'horta i el paisatge de la zona. "Necessitem un urbanisme per i per a la persona, hem de ser l'exemple perfecte perquè a la ciutat de València comence a haver-hi eixe canvi de mires en l'urbanisme", expressa Carlos Marco, membre de l'associació Cuidem Benimaclet.

En la nota de la inadmissió del PAI de Metrovacesa, Sandra Gómez declarava que no es modifiquen els paràmetres urbanístics definits en el PGOU, però "sí que busquen donar resposta a la major part de les demandes veïnals". No obstant això, des d'aquestes associacions veïnals no entenen com la vicealcaldessa fa eixes declaracions quan "el que estan demanant els veïns, és tot el contrari. No volem canviar el paisatge, no volem canviar l'horta, no volem canviar eixe valor que tenim, per eixos equipaments", afirmava Arturo Sanz, de l'Associació Veïnal de Benimaclet.

"Vicent Sarrià (exregidor d'Urbanisme) ens va presentar el projecte de Metrovacesa suposadament adaptat a les nostres demandes, però ens va deixar clar que no es podia tocar l'edificabilitat perquè li havia donat la seua paraula a l'empresa. Ara hi ha alguns canvis, però la sensació és la mateixa: l'edificabilitat no es toca i no obrim un procés participatiu on estiga el soci de Govern, Compromís, i on s'interpel·le als veïns i veïnes com s'ha fet en el Cabanyal", explicava fa uns dies el president de l'AVV, Javier García.

L'AVV defensa una "reducció substancial de l'edificabilitat", alguna cosa que consideren possible perquè "no hi ha drets adquirits pels propietaris i no s'han patrimonialitzat els mateixos". A més, defensen "una connexió física real entre Horta i Ciutat" amb "el soterrament parcial de la Ronda Nord entre els camins dels Fonts i de Farinós". Des de Cuidem Benimaclet denuncien que "la revisió del PAI no pot maquillar superficialment el plantejament" i defensen que "cal abordar paràmetres estructurals i desclassificar el sòl", la qual cosa "permet fer dotacions i salvar l'horta". Mostren la seua "oposició" a la proposta del PSPV i valoren que "preveu la urbanització total del sector, amb una redistribució" sense abordar "la problemàtica d'arrel: la destrucció d'una de les terres més fèrtils del món".

"El que sí que és clar és que el barri de Benimaclet no vol al projecte de Metrovacesa ni a Metrovacesa, clarament, perquè no és ni sostenible, ni realista, ni està pensat per i per als veïns del barri", declara Carlos Marco. No obstant això, la situació és complexa i es preveu difícil de revertir, encara que Marco s'ha mostrat caut amb la posició de Compromís, que sembla que sí que estaria més en la línia del que es demanda en el barri i disposat a dialogar.

Cal recordar que el PAI es regeix pels paràmetres del Pla General d'Ordenació Urbana, alguna cosa que porta més de 30 anys en vigència i que és necessari retocar, segons Marco, perquè és l'"única manera" de modificar realment un PAI. A més, no entén per què "ara estant els PAI paralitzats, ells (el PSPV) els han oberts sense cap mena de demanda per part del barri, però tant de Benimaclet com de qualsevol altre".

La situació sobre aquest PAI de Benimaclet continua encara per esclarir-se. Compromís tractarà de convéncer al PSPV de canviar la proposta anunciada la setmana passada i donar veu als veïns. Uns veïns que, han sigut escoltats gràcies a la unió de les dues associacions veïnals del barri: AVV i Cuidem Benimaclet, els qui malgrat això, mantenen unes certes diferències en altres aspectes. Aquesta unió "pretén ser un exemple per a altres col·lectius davant el fet que si ens unim, tindrem més força i serem escoltats amb major continuïtat. Fa 20 anys quan podien fer amb els moviments socials tot el que volien, ara estem molt més preparats, tenim més arguments, i sabem quan ens diuen la veritat i quan ens menteixen", ha assenyalat Carlos Marco, membre de Cuidem Benimaclet.

Destacats