L'incivisme porta a estudiar una tanca perimetral a un Patrimoni de la Humanitat en Falles

El Regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, assenyala que les imatges de degradació de la Llotja “no poden repetir-se”

Guardar

Imatges d'un botellot en el centre de València
Imatges d'un botellot en el centre de València

Porta passant dècades, encara que en els anys anteriors es va fer viral. Les parets de la Llotja de la Seda de València, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 1996, acaben tacades i repletes d'orines. Són les conseqüències de totes aquelles persones que, durant les Falles, prevalen la seua diversió, consum d'alcohol i no fer cua per a utilitzar a un bany portàtil al valor d'un edifici amb quasi 500 anys d'antiguitat.

Així, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, va assenyalar dimarts passat que es "estudien" les maneres de protegir el monument. Aquest va assenyalar que en anteriors reunions amb Pere Fuset, el regidor de Cultura Festiva, van concloure que les imatges d'anys anteriors "no podien repetir-se": "Un Patrimoni de la Humanitat -les Falles-, no pot entrar en col·lisió amb un altre Patrimoni de la Humanitat -la Llotja-. Han de ser complementaris i sincrònics", va asseverar.

La veritat és que la brutícia i desperfectes en el mobiliari públic són comuns durant les principals festes de la ciutat; l'incivisme és una cosa habitual en qualsevol gran celebració. "Evitar la conducta incívica serà una mica difícil, encara que continuarem treballant", va assenyalar Cano. Sí que està sobre la taula, no obstant això, actuacions concretes per a protegir l'edifici.

Preguntat sobre la possibilitat d'establir una tanca perimetral, assenyale que s'està "estudiant". "La Llotja és una cosa molt seriosa. En ser patrimoni de la Humanitat té una sèrie de proteccions que no tenen altres edificis". Així, va assenyalar la possibilitat que una barrera entre les persones i l'edifici de mig segle formara part del dispositiu.

La possible tanca haurà de tindre en compte, com va assenyalar el regidor, no sols respectar l'edifici en si, sinó "les possibles vies d'evacuació" i les terrasses situades en els laterals de l'edifici. "Estem fent anàlisi sobre què seria necessari fer per a dur-ho a terme", va sentenciar.

Bàndol Faller

El botelló -consum d'alcohol fora d'establiments i zones adequades per a això-, és una pràctica prohibida en el municipi des de fa anys. No obstant això, donada la creença de la 'permissivitat' de les Falles, els diferents actors de la festa van considerar necessari explicitar-ho en el Bàndol Faller de 2020.

Encara que la decisió va portar a alguns a confusió -certs usuaris de xarxes socials van acusar l'alcalde, Joan Ribó, de "prohibir el botelló" en festes i "carregar-se" les Falles, encara que era una mica ja prohibit"-, en general va ser acceptada per les comissions falleres. Aquestes continuaran podent disposar de barres, vendre el seu alcohol i permetre el seu consum en les seues zones habilitades.

El botelló ha sigut un problema amb llarg recorregut en el Cap i Casal, encara que va ser des de la seua extensió en Tarongers quan es va fer més viral; tant que ha portat a projectar un mur que envolte el campus. Des de l'any passat, la Unitat de Convivència i Seguretat (UCO), vigila les principals zones on es practica, i encara que han augmentat les denúncies un 66%, en problema segueix en zones com la Plaça Xúquer. Les falles no són alienes a la realitat valenciana, per la qual cosa el problema s'accentua: "Volem continuar apostant per millorar la convivència en les Falles", va assenyalar Fuset sobre el Bàndol.

Arxivat a:

Destacats